Közeledik a karácsony - tippek a stressz- és ártalommentes ünnepekért

Forrás: Shutterstock -
stresszcsökkentés BAT figyelem ünnep
A karácsony a szeretet és az öröm ünnepe – legalábbis annak kellene lennie. Sokan azonban egyáltalán nem ilyen felhőtlennek élik meg ezt az időszakot, gondoljunk csak a nagy tömegre, a sütés-főzésre, vagy a karácsonyfa díszítésre, stresszesen és kimerülten ülnek már az ünnepi asztalhoz. Pedig léteznek egészen egyszerű megoldások az idegeskedés megelőzésére, vagy a kevésbé ártalmas stresszcsökkentésre ebben az időszakban is. Mutatunk néhány tippet, hogy idén igazán pihentető lehessen az ünnep!

Egy bizonyos szintig a stressz természetes része az életünknek, hiszen nincs olyan ember, aki ne élt volna meg akár a munkahelyén vagy más szituációban nehéz helyzeteket. „A probléma abból ered, ha ez az állapot eluralkodik a mindennapjainkon, és nem teszünk semmit azért, hogy feloldjuk" – mondja Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, aki szerint a tartósan fennálló negatív stressz könnyen érzelmi és testi tünetek kialakulásához vezethet. „Az ünnepek alatt ezért különösen fontos figyelmet szentelnünk a stresszcsökkentésnek, az ajándékok utáni rohangálás, a vendéglátás és a családi látogatások ugyanis extrán megterhelők lehetnek."

Forrás: Shutterstock

Az alábbi egyszerű tippek sokat javíthatnak a közérzetünkön:

1. Tervezz előre! Írj egy listát azokról a feladatokról, amiket el kell végezned még az ünnepek előtt, és azokról a dolgokról is, amiket szeretnél megvalósítani. A tervezés segíthet elkerülni az utolsó pillanatos hajtást, ami az egyik leggyakoribb stresszforrás ebben az időszakban.

2. Amit lehet, vegyél meg online! Használd a webshopokat, hogy elkerüld a bevásárlóközpontokban tolongó tömeget. Azonban ügyelj arra, hogy időben feladd a rendelésed, mert az ünnepek előtt megnövekedhet a webáruházak kiszállítás ideje.

3. Fogadj el segítséget! Az ünnepek az együtt töltött időről szólnak, nem csak a feladatokról. Sokunk számára nehéz segítséget kérni, pedig a legtöbb esetben a környezetünk szívesen megadja azt a támogatást, amire szükségünk van. Ráadásul a szeretteinkkel közös főzés vagy dekorálás igazi minőségi együtt töltött idő lehet.

Forrás: Shutterstock

4. Ahol csak lehet, csökkentsd az ártalmakat! A nagy ünnepi lakomák után nem árthat beiktatni egy kis testmozgást, ami az emésztés mellett a stresszcsökkentést is támogatja. Azoknak pedig, akik rendszeresen dohányoznak, érdemes tájékozódniuk a különböző ártalomcsökkentett megoldásokról, például a hevítéses dohánytermékekről, az e-cigarettáról és a nikotinpárnáról. A nikotinfogyasztásnak ugyanis már nem csupán a klasszikus cigaretta az egyetlen módja, amelyben a dohány égése közben képződő károsanyagok belélegzése okozza az ártalmak jelentős részét. Az alternatív dohányipari termékek tartalmaznak ugyan nikotint, de égéssel nem jár használatuk, így a hagyományos cigarettákkal szemben alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak. *

Forrás: Shutterstock

5. Önmagadnak is ajándékozz időt! Végezetül pedig ne csak másokra gondolj: idén szánj egy estét wellnessre, olvasásra vagy bármilyen olyan tevékenységre, ami feltölt.

*A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. Kérjük, további információkért látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.