szájhigiénia fogorvos fogkefe egészség fogkő fog fogselyem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki hollywoodi mosolyra vágyik. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy neked is tökéletes formájú és vakítóan fehér fogaid vannak, attól még lehet szép és ápolt a mosolyod. Íme 8 olcsó, gyors és egyszerű praktika, hogy szebbé és egészségesebbé varázsold fogaidat!

Thinkstock
Thinkstock

1. Csak fogorvoshoz ne!

Ha te is irtózol a fogorvostól, legközelebb vidd magaddal a rendelőbe egy mp3-lejátszón a kedvenc zenédet, és kezelés közben próbálj meg ennek segítségével ellazulni. A legtöbben még a lélegzetüket is visszatartják, ha idegesek. Koncentrálj az egyenletes léglegzetvételre, és természetesen mindig oszd meg félelmeidet fogorvosoddal! Meglátod, megértő lesz, egész biztosan bátorítani fog.

2. A fogkefe és a fogselyem két jóbarát

Fogmosás előtt használj fogselymet! A fogselyemmel könnyedén eltávolíthatók a fogak közé ragadt ételmaradékok. Kézügyesség hiányában próbáld ki a fogselyemtartó villát! Ilyet ma már bármelyik drogériában vásárolhatsz. Fogmosáskor helyezd a fogkefét 45 fokos szögben az íny-fog határra, és kissé körkörös mozdulatokkal, finoman dörzsöld hátra majd előre.

3. Fogselyem helyett fogvájó

Ha nincs fogselymed, fogvájóval is eltávolíthatod fogaid közül az ételmaradékot, de figyelj arra, hogy véletlenül se sérts meg vele az ínyedet! A fogselyem kétségkívül jobb választás, nemcsak azért, mert nem sérti meg az ínyed, de alaposabban eltávolít minden maradékot a fogközökből, és ezáltal gátolja a fogkőképződést is.

Thinkstock
Thinkstock


4. Minőségét megőrzi: 3 hónapig

Rendszeresen cseréld a fogkeféd! A fogkefe sörtéi egy idő után szétlapulnak, elkopnak. Ne feledkezz meg 3 havonta újat vásárolni! Ha elektromos fogkefét használsz, akkor pedig kövesd a gyártó utasítását. Betegség alatt soha ne cseréld a fogkeféd, várd meg, amíg meggyógyulsz, utána viszont kötelező!

5. Sajttal az egészséges fogakért!

A sajtban lévő kazein és savó gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését, ráadásul rengeteg kalcium van benne, amely szintén segít fogaink épségének megőrzésében. Nagyon fontos, hogy elegendő D-vitamint vegyél magadhoz, ugyanis segíti a kalcium felszívódását. A tej, a tojás és a hal például nagyszerű D-vitamin-forrás.

6. Kezeltesd a gyomorégést!

A savas reflux nagy mértékben károsítja a fogakat. A csokoládé, az alkohol, a szénsavas italok, a kávé, a tea, a fokhagyma, a tejtermékek, a paradicsom, a citrusfélék, a menta, a fűszeres, zsíros ételek mind-mind provokálják a tüneteket. Ha ilyen betegségben szenvedsz, érdemes ezeket az ételeket és italokat kerülni.

7. Ne adj esélyt a rossz leheletnek!

Minden fogmosáskor alaposan dörzsöld át a nyelvedet is! Rengeteg baktérium telepedik meg rajta, amelyek sokszor a rossz leheletért is felelősek. Kiskanállal vagy gyógyszertárakban, drogériákban kapható nyelvkaparóval távolítsd el a lepedéket.

8. Ne hagyd, hogy kiszáradjon a szád!

A különféle antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, antihisztamin tartalmú gyógyszerek szájszárazságot okozhatnak. Ha ilyen készítményeket szedsz, ügyelj arra, hogy sok folyadékot igyál, vagy étkezések után kapj be egy cukormentes rágógumit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.