önismeret film sorozat pszichológia sorozatfüggő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kellett hozzá sok idő, és a sorozatfüggőség is beállt a közismert addikciók sorába. A függők életük jelentős hányadát töltik a tévé előtt, bár általában fogalmuk sincs róla, mi láncolja őket kedvenc sorozataikhoz. Most fényt derítünk a titokra: megkerestük a sorozatfüggőség 5 leggyakoribb okát!

Thinkstock
Thinkstock

A nézettségi mutatók önmagukért beszélnek: itthon a legkedveltebb sorozatok akár kétmillió embert is bevonzanak egy-egy érdekesebb epizód elé. Az olyan szériák, mint a Jóban Rosszban, a Barátok közt, a Doktor House, a Vészhelyzet vagy a Született feleségek sikere töretlen: az indulástól az ismétlésig mindent megnézünk velük kapcsolatban. Titkuk a mindennap ugyanakkor betoppanó, kedves ismerősökben, az érdekes, izgalmas, olykor hátborzongató magánélettel vagy hivatással rendelkező szereplőkben rejlik.

Addiktívnak tartjuk őket, ennek ellenére a nézők többsége képes mértéket és távolságot tartani: vidáman üli végig az aznapi részt, izgatottan várja a következőt, lájkolja, szívesen beszél róla, de akkor sem borul ki, ha néhány napot ki kell hagynia. A szó szoros értelmében vett sorozatfüggők élete ehhez képest félelmetes képet mutat. Az addiktív nézők számára a sorozatok kivételes fontossággal bírnak: randit, családi ebédet, szülinapi bulit, a gyerek óvodai ballagását felülíró szükségletnek számítanak. Amíg meg nem kapják, intenzíven sóvárognak a napi "adag" után, és szemmel láthatóan frusztráltak, ha akadályozzák őket megrögzött szokásukban.

Az áramszünet, a tévé meghibásodása, de az akadékoskodó rokon egyaránt végletes reakciót válthat ki belőlük: aggódnak, idegeskednek, sírnak vagy veszekednek, ha nem kapják meg a szériájukat. Nyilvánvaló, hogy a kóros sorozatfüggés porig rombolja az áldozatok szociális és munkatevékenységeit is. A függők izolálódnak a barátaiktól, csak ritkán járnak el otthonról, párkapcsolataikat, gyerekeiket elhanyagolják, a függőség súlyosbodásával pedig a munkatevékenységek közül is csak a tévé, számítógép előtt végezhetőeket preferálják. A tünetek hallatán joggal merül fel a kérdés, mi áll a sorozatfüggés hátterében. Utánajártunk az 5 leggyakoribb oknak!

Thinkstock
Thinkstock

1. Félelem önmagunktól
A sorozatok a függők minden percét kitöltik, gondolataikat, de beszédtémáikat is kizárólagos jelleggel uralják. Egy szabad pillanatot sem hagynak arra, hogy ép magánéletet éljenek, vagy akár hogy olyan fontos kérdéseken agyaljanak, mint az anyagi problémák, párkapcsolati konfliktusok vagy a gyerekek továbbtanulása. Mindez nem véletlen: a sorozatok azok számára hatékony eszköznek bizonyulnak, akik félnek szembenézni önmagukkal.

2. Hiányzó identitás
Az identitás keresése és megtalálása a serdülőkor fontos kihívása. Azok a személyek, akik érett felnőttkoruk ellenére sem találják önmagukat, szerepeiket és helyüket a világban, könnyen válhatnak sorozatfüggővé. Az állandó identitáskeresés következménye lehet, hogy azonosulnak egy-egy szimpatikus, idealizált szereplővel, eggyé válnak a választott szereppel, és a film világában kezdenek el élni. Emiatt gyakran megesik velük, hogy nem találják a helyüket a valóságban, igazi családjuk, barátaik, munkatársaik közt.

3. Kötődés
A szériafüggők érzelmileg erősen kötődnek a sorozathoz: belehelyezkednek a sztoriba, a szereplőket családtagként, barátként szeretik, ragaszkodnak hozzájuk, megsiratják őket, és rendszerint megbillennek, ha kiderül, hogy nem lesz több évad. Ennek oka gyakran az, hogy magányosak, hogy valós kapcsolataik problémásak, konfliktussal terheltek, ezek elől pedig egy "idealizált" világba menekülnek. Persze a folyamat oda-vissza hat: a boldogtalanságukra gyógyírt keresők épp a függőségük miatt veszítik el életük maradék aktív szereplőit is.

Thinkstock
Thinkstock

4. Hobbi nélkül
A hétköznapi feszültségek levezetésére mindenki más módot választ: egyesek bulizni járnak, mások kávéznak a barátaikkal, táncolnak, olvasnak, zenét hallgatnak, sportolnak. A sorozatfüggők közös jellemzője, hogy életükből hiányzik a hatékony kikapcsolódás sémája. Ritkán szerveznek maguknak érdekfeszítő programokat, nincs hobbijuk, és baráti kapcsolataik is szegényesek. Nem véletlen tehát, hogy ha lazításra vágynak, a tévé elé huppannak.

5. Vágy a kontaktusra
A sorozatfüggők többségére igaz, hogy nehezen tudnak kapcsolatot teremteni: nehézkesen közelednek másokhoz, és ritkán kezdeményeznek érdekfeszítő beszélgetéseket. Egy aktuális sorozat ugyanakkor mindig toptéma, ha ismerkedni vagy beszélgetni szeretnének. A "te is láttad azt a részt?" és a "szerinted miért hagyta el" jellegű dialógusok kapocsként funkcionálnak a nézők közt. Pláne ha csoportos függőségről beszélünk, ami gyakran megesik például irodában dolgozó kollégák körében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.