Tűz, víz, föld, levegő - Milyen jegyű vagy?

levegő víz tűz Föld ezotéria négy elem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A négy elem: a föld, a víz, a tűz és a levegő akkor is meghatározó az emberi létezés során, ha nem veszünk róla tudomást. Létünk egyszerre anyagi és éteri, száraz és nedves, hideg és forró, szilárd és folyékony, mozdulatlan és szabadon szárnyaló.


Emellett - bár egyre ritkábban gondolunk erre - sokat és sokszor kellene beszélni róla, hogy a négy elem együttes hatása (ha azok megfelelő arányban vannak jelen a mindennapjainkban) képes csak létrehozni azt az állapotot, amit harmóniának hívunk. Lépjünk csak be egy olyan lakásba, ahol nincsenek szobanövények (vagyis a földet kirekesztette a házigazda), egy fűtetlen, ablak nélküli szobába (ahonnan hiányzik a tűz és kívül maradt a levegő), és máris érezzük a téren belüli zavart - és ez jóval több a komfort hiányánál.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Thinkstock
Thinkstock

Nyáron különösen fontos szerepet játszik életünkben a négy elem, mert a legnagyobb eséllyel éppen ebben az évszakban élhetjük át az oly sokszor nélkülözött harmóniát, hiszen egyszerre van jelen mindegyik, és egy nyaralást akár ennek a négy elemnek a puszta élvezetével is eltölthetjük: elég, ha arra gondolunk, ahogy hasalunk egy tó partján, bőrünk alatt föld, kezünk a vízben, hátunkra tűz a Nap és felettünk, körülöttünk balzsamos a levegő.

De mit is képviselnek az elemek?

Az elemek meghatározása számtalan módon megtörtént már, és Arisztotelésztől kezdve napjaink immortológia (halhatatlansággal foglalkozó terület) képviselőin keresztül, az ezoterikán át a modern pszichológiáig szinte minden terület, ahol a fő helyen az ember, az emberi élet áll, próbálta megtalálni az összefüggést az ember és az elemek között.

Arisztotelész szerint a föld száraz és hűvös, olyan anyag, amelynek szilárd formája van. És hatalom ugyan, de élővé a szilárd mozdulatlansága miatt a többi elem mozgása teszi csupán.
Ezzel szemben a víz nedves és hűvös. Áradó, alkalmazkodó, formát felvevő, formát kitöltő. Önmagát nem korlátozó, de mások korlátait elfogadó elem.
A levegő nedves és meleg, és itt nagyon fontos a hőmérséklet, a meleg meghatározás. Arisztotelész szerint ugyanis a meleg okozza a formák megkülönböztetését és fejlődését.
A tűz meleg és száraz, és amíg a meleg megkülönböztet, a száraz minőség formát hoz létre, a saját formáját is ő maga alakítja kedve szerint.

Thinkstock
Thinkstock

Az immortológia szerint a föld szintén szilárd minőség, látható, kézzelfogható, stabil, de határvonal is külső és belső között.
A föld képviseli fizikai szükségleteinket, egyben biztosítja is azokat: a biztos talajt a lábunk alatt, lakóhelyet, táplálékot. A szexualitás is a földhöz köthető. Nem véletlenül ábrázolták már az őskorban is földanya-szobrocskákkal a termékenységet.
Az élet fenntartásához, valamint a felfrissüléshez, a megtisztuláshoz vízre van szükségünk, illetve a vízzel kapcsolatos minden szükségletünk érzelmi alapú: megbecsülés, elfogadás és áradó szeretet. A tűz a megfelelő hőmérséklet mellett meghatározó szükségletek miatt is fontos számunkra: az képviseli ugyanis az akaratot, a tudást, a megértést, sőt önmagunk meghatározása és másoktól való elkülönülése is a tűzhöz kapcsolódik (akárcsak Arisztotelésznél). A levegőre minden sejtünknek szüksége van, ám e mellett, ellentétben a tűzzel, nem az elkülönülést, hanem a másokkal való együttrezdüléseket, az azonosulást segíti elő.

Föld

Nyugodtnak tűnik, és sokáig valóban nyugalommal tűr, de ha a problémák mélyére leásva se lel jó megoldást, akkor akár egy földrengés, úgy rázza meg a környezetét.

Thinkstock
Thinkstock

Kevésbé kreatív, ám megbízható típus, és nagyon bátor, merészségét szinte rendíthetetlen nyugalmából meríti. Akinek van föld jegyű barátja vagy szerette, az érzi, mennyire jó annak a közelében létezni. Adakozó, derűs, elfogadó és a legkisebb mértékben sem képes a bosszúra. A helyzet tisztázása után azonnal megbocsát, és mélyre ássa, soha többé nem veszi elő sérelmeit.
Otthonából is nyugalom árad, rengeteg növény pompázhat benne, és nagy állatbarát lévén nem ritka, hogy akár egzotikus állatoknak is otthont nyújt. Színei a bézs és földszínek, valamint az aranysárga és a zöld.

Víz

Nyugtalan természetű ember, olyan, aki nemcsak képes a megújulásra, de szüksége is van a változásra. Imád bolyongani, de ha nincs rá lehetősége, akkor gazdag képzelete segítségével kel útra. Az egészen kiváló írók között lelhetünk víz jegyű embereket.
Határtalan fantáziájuk sokszor kihúzza őket a bajból, és szó szerint képesek tisztára mosni magukat, még akkor is, ha valóban volt némi vaj a fejükön.

Thinkstock
Thinkstock

Jellemzőjük még a céltudatosság és a kitartás, vagyis a lassú víz partot mos elv is érvényesülhet általuk.
A víz jegyű ember szinte kiöblíti a lelkéből a problémákat, gyakran könnyek segítségével, de képes a legmélyebb érzelmeiről is beszélni.
Otthona finom árnyalatokkal telt, kék, zöld és ezüst. Tiszta és rendezett. Olykor valódi, meseszerű "tündérpalota".

Tipp! Szexi fotósorozat Jessica Albáról. Kattints a képgalériáért!








Thinkstock
Thinkstock

Bátorsága és heves természete miatt gyakran kerül konfliktusba, de ahogy a maga, úgy mások igazsága mellett is képes kiállni.
A problémákat nem rejti parázs alá, kiégeti magából és képes egy kapcsolat tiszta újrakezdésére is, mert nem dédelgeti sérelmeit.
Otthona fényes és meleg színekkel tarkított: vörös, arany és napsárga. A tűz jegyű ember számára fontos, hogy otthonát egész nap érje a tűz, a meleg - vagyis a Nap járásának megfelelően tájolja a lakás helyiségeit.

Levegő

Könnyed, szellemes, remek humorral rendelkeznek a levegő jegyű emberek, akik rendszerint a társaság legnépszerűbb tagjai. Néha kicsit felszínesek, éppen csak érintik a problémát, pontosabban szeretnek átsiklani a problémák, gondok felett azok valódi megoldása helyett. Ugyanakkor éppen ez a légies hozzáállás miatt kedvelik őket olyan sokan, mert a harag is éppen ilyen gyorsan elszáll belőlük. Nagylelkűségük és megbocsátásra való képességük közismert.

Thinkstock
Thinkstock

Otthonuk első pillantásra ridegnek tűnhet, de néhány óra múlva, amikor vendégként ráérzünk a világos, tiszta fény, a fehér és a felhőkék lélekpihentető erejére, egészen más szemmel láthatjuk a levegő jegyű emberek lakását.

Tipp! Nézz be Jennifer Lopez luxusotthonába! Kattints a képgalériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.