Ragyogó mosoly? - 7 tény a fogfehérítésről

tény szájápolás tévhit fogfehérítés fogsor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jessica Alba, Jennifer Garner, Julia Roberts, Eva Mendes - és még hosszasan sorolhatnánk azoknak a hírességeknek a nevét, akik lenyűgöző mosollyal büszkélkedhetnek. A gyönyörű, hófehér mosolyért viszont nem kell Hollywoodba menni, elég csak néhány tanácsot megfogadni és pár dologgal tisztába lenni.

Thinkstock
Thinkstock

1. Tedd le...

... a cigit, ne igyál vörösbort és / vagy kávét, de még fekete teát se, de még a csapvíz is befolyásolhatja a fogak színét! Igen, valószínűleg ezeket a szabályokat te is ismered, eleget olvastad, hallottad, mégsem fogadod meg. Pedig ennél biztosabb dolog nincs is: a fent említett élvezeti szerek sárgára színezik a fogakat. Ezzel a kijelentéssel nem is érdemes vitázni.

2. Evés után fél órával moss fogat!

A rendszeres fogmosásnak olyan természetesnek kellene lennie, mint a fürdésnek vagy a fésülködésnek. Naponta kétszer kötelező alaposan áttisztítani a fogaidat ahhoz, hogy azok egészségesek legyenek, és megőrizzék természetes színüket. A legjobb, ha fél órával az étkezés után teszed mindezt. Amikor eszünk, a szájüregben savas hatás keletkezik, amely gyengíti a fogzománcot. Ha emellé még jövünk mi is a fogkefével, akkor kárt tehetünk a fogzománcban.

3. Mondj nemet a sütőporra!

És mondj nemet minden olyan étel vagy háztartási szer fogfehérítőként való alkalmazására, amely károsíthatja a fogzománcot. A fehér fogak ugyan fontosak, de az egészséges fogak még ennél is fontosabbak! Az elvékonyodott fogzománc miatt pont az ellenkező hatást éred el, mint amit szerettél volna: a fogak enyhén sárgulni kezdenek majd, egyre érzékenyebbé válnak. Ha a fogzománc károsodása súlyossá válik, még az is előfordulhat, hogy az érintett fogat vagy fogakat el kell távolítani. Éppen ezért felejtsd el a citromot, a szódabikarbóna alapú fogfehérítőt, a házilag készített epres "fogkrémet" még akkor is, ha ezek fogfehérítő hatása közismert.

4. Menj fogorvoshoz!

Évente kétszer, de minimum egyszer mindenképp keresd fel a fogorvosod, és kérj professzionális tisztítást és fogkőeltávolítást, hogy a fogaid ne csak szépek, hanem egészségesek is legyenek. Ha már itt jársz, akkor érdeklődj a fogfehérítési módszerekről is.

Thinkstock
Thinkstock

5. Fogfehérítés szakkészítményekkel

Bár sokan úgy tudják, és ezért idegenkednek tőle, hogy a fogfehérítés a fogzománc maratásával történik, valójában oxidációs folyamatról van szó, amely nem károsítja a fogzománcot. Mindez csak akkor igaz, ha a műveletet szakemberek hajtják végre. Hiába lehet kapni otthoni fogfehérítő sínt vagy ecsetelőt bármelyik drogériában, bízzuk inkább a fogorvosunkra a dolgot. Így elkerülhető a rossz használat miatti túlérzékenység, az íny, a nyelv, az ajkak vagy a szájüreg nyálkahártyájának a sérülése, vagy a zománcréteg károsodása.

6. Fogfehérítés fogkrémmel

A fehérítő fogkrémekkel Dunát lehet rekeszteni, annyiféle és fajta van, amelyek egyet garantálnak: a ragyogó, hófehér mosolyt. Ha ez valóban így lenne, csődbe mennének a fogfehérítésre szakosodott fogászati rendelők. Hogy mégsem így történik, annak az az oka, hogy egyetlen fogkrém sem képes felvenni a versenyt a szakrendelőkben elért eredménnyel. Egy keveset változhat ugyan a fog színe, de a túlzó reklámokban feltüntetett változáshoz nem elég a fogkrém és a fogkefe.

Thinkstock
Thinkstock

7. És a gének?

Ha már ennyi mindent tudsz a fogfehérítésről, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a fogak színe - pont, ahogyan a szem vagy a haj színe - öröklött tulajdonság. Meghatározza a zománc vastagsága, a fogbél színe, de a fog alakja is. Ezek ellenére is tehetsz a szebb, világosabb fogakért, de közel sem biztos, hogy olyan eredményeket lehet nálad is elérni, mint például barátnőd vagy a testvéred alapjáraton is lényegesen világosabb fogainál. Ez viszont nem ment fel az alól, hogy figyelmen kívül hagyd az első pontban is említett tényezőket. És nemcsak a saját fogaid legyenek fontosak, hanem a gyerekeidé is. Sokan nem is tudják, de már magzati korban befolyásolhatod a gyereked maradandó fogainak a színét azzal, hogy milyen tápanyaghoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttatod, mennyi és milyen gyógyszert szedsz. Érdemes már ekkor figyelni rájuk, hogy később ne kelljen sok pénzt és energiát áldozniuk a fogfehérítésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.