Szörnyű balesetek túlélői - Miért pont ők?

halál túlélő baleset egészség sors
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy baleset esetén nemcsak azért kapjuk fel a fejünket, mert megrázó az, ami másokkal történik, hanem könnyen előfordulhat az is, hogy egyesek egész egyszerűen túlélik a saját halálukat. A Life.hu most utánajárt a különös történeteknek. 

Régóta foglalkoztatja az embereket, miért van az, hogy egyesek meghalnak egy súlyos balesetben, míg másoknak a sors kínál egy újabb lehetőséget arra, hogy folytathassák az életüket. Vannak, akik szerint ilyenkor a puszta szerencse szegődik mellénk, mások azt állítják, a személyes "védőangyal" óvja ilyenkor az embert, míg egyesek úgy vélik, hogy a baleset csak figyelmeztetés volt: a halál nem is akarta elragadni a bajba jutott embert, mert az még nem végezte el a feladatát a Földön. Ez utóbbi esetben érdemes a balesetre úgy tekinteni, mint iránytűre, amely után általában pozitív fordulatot vehet az életünk.

Megmenekülni egy lángoló repülőgépről

Akikkel soha nem történt baleset nagy valószínűséggel nehezen tudják elképzelni azt a helyzetet, amikor valaki alatt hirtelen darabokra törik a repülőgép, és az irtózatos becsapódást követően az égő roncsok és a felismerhetetlenségig összezúzódott holttestek mellett arra eszmél, hogy él. Ez történt a michingani Cecília Cichannal is, aki 25 évvel ezelőtt egyedüli túlélője volt egy olyan repülőgépbalesetnek, ahol zuhanás közben az üzemanyagtank is megsérült, és az égő üzemanyag üstökössé változtatta a repülőgépet.

Thinkstock
Thinkstock

A szemtanúk szerint a repülőgép szinte már az égen lángolt, és aki látta a gépet, biztosra vette, hogy a zuhanó pokolban egyetlen túlélő sem marad. A balesetet a repülőgépen tartózkodó 154 ember közül azonban egy akkor 4 éves kislány mégis túlélte, de Cecília elveszítette szüleit és bátyját is. Cecília esetét a mai napig "csodaként" tartják számon, és nemcsak azért, mert az irtózatos erejű becsapódás miatt keletkezett koponya-, végtag- és belső sérüléseit túlélte, de az égési sebek sem tudtak végezni vele. Az akkori beszámolók szerint teste olyan súlyosan megégett, hogy nagyapja is csak az egyik csorba fogáról tudta azonosítani unokáját. A sírdogáló, vagyis eszméletén levő kislányra az egyik tűzoltó talált rá, aki szerint nemcsak azért maradt életben a kicsi, mert ülésével messzire repült a tűzgolyóvá vált roncstól, hanem azért is, mert édesanyja ölében ült a baleset perceiben, és anyukája az utolsó pillanatig rágömbölyödve védte testével kislányát a haláltól. Cecília a mai napig minden mozzanatára emlékszik a balesetnek, és hogy azt se felejtse el, mekkora érték az élet, esküvője előtt a csuklójára egy repülőgépet tetováltatott.

Túlélni egy zuhanást

Hatalmas zuhanást élt túl egy angliai lány is. Abigail Barragry egy malajziai hotel nyolcadik emeletéről esett ki 30 méteres magasságból 2010 decemberében. A lánynak szinte minden csontja eltörött, és az orvosok szerint alig volt esélye a túlélésre. Szüleinek is azt mondták, hogy ha valamilyen csoda nyomán életben marad, akkor se fog lábra állni, hiszen nagyon összeroncsolódott a csípőcsontja és mindkét lába is. A szörnyű sérülések ellenére a lány életben maradt, bár az első, több mint 10 órás életmentő műtét után még 13 sebészi beavatkozást hajtottak végre rajta. Abigail azonban nemhogy életben maradt, de egy év sem kellett hozzá, és újra lábra állt. Ma már mankó sem kell neki a biztos járáshoz, és csak sajgó bal csuklója emlékezteti a balesetre. Abigail szerint az élete a gyógyulás ellenére teljesen megváltozott, soha többé nem lesz az a lány, aki volt: és nemcsak azért, mert számára az élet minden pillanata ajándékká vált, hanem azért is, mert felépülését követően talált rá a régóta vágyott nagy szerelem is.

Thinkstock
Thinkstock

Hazánkban is történt hasonló baleset, nem is olyan régen: 2012 nyarán az egykori valóságshow-szereplő, Anita esete foglalkoztatta a közvéleményt. A fiatal lány ugyan nem baleset áldozata volt, saját maga készült eldobni az életét, ezért ugrott ki a nyolcadik emeletről. Szerencsére egy tujabokor felfogta a zuhanás erejét, és bár több helyen is átszúrták az ágak Anita testét, ő mégis életben maradt. A történet tanulsága elgondolkodtató. A fiatal lány ugyanis később elmondta, hogy magánéleti és pénzügyi problémák miatt akart véget vetni életének, többek között azért, mert nem talált munkát. Az első telefonhívás azonban, amelyet a balesete után kapott, épp egy remek állásajánlat volt.

Főnyeremény helyett: villámcsapás

A lottózó férfi villámcsapásának története is bejárta a világhálót. A 48 éves Bill Isles aznap három lottószelvényt is vásárolt egy üzletben, majd nevetve mondta a barátjának, hogy szerinte nagyobb az esélye a villámcsapásra, mint a lottónyereményre. A lottózást követő néhány óra múlva a saját kertjében érte utol egy irtózatos erejű villámcsapás. Szerencséjére az "istennyila" nem közvetlenül a testébe hatolt, mert azt felfogta a férfi fölött elhelyezkedő távvezetékpózna, a villámcsapás ereje azonban szinte teljesen a földre taszította a férfit. Ám a némileg megzavarodott szívműködésen és az ijedelmen kívül nem történt más baja a szerencsés lottózónak, aki aznap nem pénzt, "csak" az életét nyerte meg.

Thinkstock
Thinkstock

"Leteszem, vezetek!"

A nagyon súlyos balesetek listájáról nem maradhatnak le az autóbalesetek sem. Az egyik legmegrázóbb egy 21 éves texasi egyetemista fiú esete, aki SMS-ezés miatt hajtott szakadékba az autójával. Bár éppen ezt a mondatot pötyögte be a telefonjába, hogy "Leteszem, vezetek", vagyis érzékelte a veszélyt, mégis a következő pillanatban egy mély szakadékba zuhant. Megsérült az agya és minden csontja eltörött. Szerencséjére egy másik egyetemista látta a balesetet, lemászott a szakadékba utána, és még azelőtt kihúzta az összeroncsolódott, eszméletlen fiút a kocsiból, mielőtt az autó felrobbant volna. A baleset híre nagy port kavart, és nemcsak az elhíresült, szinte szállóigévé vált SMS miatt - "Leteszem, vezetek" -, hanem azért is, mert a fiú csodával határos kalandja sok emberben keltett babonás tiszteletet. A fiút ugyanis Chance-nek, "Esélynek" hívják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.