A szovjet Hannibal Lecter, az orosz kannibál, a világ legszadistább gyilkosa - hosszan sorolhatnánk a jelzőket, amelyekkel az elmúlt évtizedekben Andrej Romanovics Csikatilót illették - a Life.hu most őt mutatja be brutális gyilkosokról szóló sorozatában.

A tanárként dolgozó, látszatra boldog házasságban élő negyvenes férfit évekig frusztrálta impotenciája. Prostituáltakkal próbálta megoldani a problémát, de folyamatosan kudarcot vallott. Egy szörnyű emlék se hagyta nyugodni: az 1934-es éhínség idején megették a testvérét. 
1978 decemberében egy kilencéves kislányt csalt az erdőbe, hogy megerőszakolja. Mivel ismét csődöt mondott, dühében megölte a kislányt. Ekkor jött rá, hogy a gyilkolás az egyetlen, ami gyönyörhöz juttatja.

Forrás: AFP

"Becipeltem az erdőbe"

Innentől kezdetét vette Csikatilo ámokfutása. "Amikor csak megláttam valakit magányosan, becipeltem az erdőbe" - vallotta a rendőrségi kihallgatáson -, nem érdekelt sem a neme, sem a kora." Csikatilo meggyilkolta az áldozatait, majd közösült a tetemükkel és megcsonkította őket. Néha kizsigerelte őket, a szerveiket kivágta vagy leharapta. Mivel úgy gondolta, hogy a meggyilkoltak retinájába beleég a gyilkos képe, a szemüket kivágta, mellbimbójukat pedig leharapta a szexuális extázis közben.

A nyomozást vezető ezredesre, Viktor Burakovra komoly megpróbáltatás várt. A tapasztalt szakember soha nem találkozott ilyen mértékű brutalitással, elképzelése sem volt, hogyan kezdjen hozzá az ügy felgöngyölítéséhez. Nehezítette a helyzetét a nyomozást folyamatosan akadályozó szovjet tiszti kar is, amelynek meggyőződése volt, hogy sorozatgyilkosok csak a dekadens Nyugaton vannak. Később, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy sorozatgyilkossal van dolguk, azt hajtogatták, hogy csakis egy aberrált homoszexuális lehet az elkövető. Burakovnak nem engedélyeztek olyan módszert, amivel az ügy nyilvánosságra kerülhetett volna, és igazi hajtóvadászatot sem indíthatott a tettes ellen. Az ezredes 12 év alatt kétszer kapott idegösszeomlást. Csikatilót kétszer fogták el, de mindig elengedték: egyrészt mert kimagyarázta magát, másrészt mert párttag volt. Első gyilkosságáért egy másik férfit végeztek ki, miközben ő folyamatosan megúszta a felelősségre vonást.

Forrás: AFP

Letartóztatás a rendszerváltás után

A rendszerváltást követően azonban Burakov szabad kezet kapott, és végre elkaphatta azt a gyilkost, akire hosszú éveken keresztül vadászott: Csikatilót 1990-ben tartóztatták le. Burakov minden vasútállomásra egyenruhás tiszteket állíttatott. Az első alkalommal, mikor kijött egy erdőből, a vasút mellett letartóztatták. Nehezen tett vallomást, 1 heti tagadás után pszichiátert küldtek hozzá, aki szembesítette saját profiljával. Ettől megtört, és vallomást tett. A tárgyaláson ketrecben tartották, hogy ne lincselhessék meg az áldozatok hozzátartozói, akik előtt a férfi pornólapokat lengetett, hogy hergelje őket.  

Forrás: AFP

A bírósági tárgyaláson a vádpontokat másfél órán keresztül olvasták fel, míg végül Csikatilót halálra ítélték. Borisz Jelcin visszautasította a kegyelmi kérelmet, a kegyetlen sorozatgyilkost golyóval végezték ki.  

A Life tippje: Murder - A gyilkos tárlat 

Nézd meg  az év kiállítását Budapesten, a Vörösmarty téren, az Üvegpalotában, ahol te is bepillantást nyerhetsz a leghírhedtebb gyilkosságokba és megismerheted a sorozatgyilkosok életét. Esetek és elkövetők, akik óriási érdeklődéssel övezve vonultak be a történelembe. A kegyetlen valóság vérrel írt történetei lesznek ezek, amelyek a mai napig nem hagyják, nem hagyhatják nyugodni a közvéleményt. Olyan borzalmak és gaztettek, amelyek egyetemes történelmünk alakulására is hatással voltak.
 
A Murder - A gyilkos tárlat több mint 1000 nm-es kiállítótéren, 23 szobán keresztül mutatja be az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait. Minden érzékre ható speciális effektekkel és a legmodernebb technológiákkal valóban megeleveníti a gyilkosokat és történeteiket, így például a szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest, a Ku Klux Klán vérengzését, Hasfelmetsző Jacket vagy éppen Al Caponét. Az interaktív tárlatvezetés olyan hatást képes nyújtani, amilyen sosem volt még Magyarországon.A legintelligensebb kéjgyilkos - Hírhedt sorozatgyilkosok, 6. rész (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121205-gyilkossag-bunteny-aldozat-ted-bundy-a-legintelligensebb-kejgyilkos-18.html Jeffrey Dahmer, a nekrofil és kannibál (18+) - Hírhedt sorozatgyilkosok, 5. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/20121128-sorozatgyilkos-gyilkossag-jeffrey-dahmer-a-nekrofil-es-kannibal.html A titokzatos "zodiákus gyilkos" (18+) - Hírhedt sorozatgyilkosok, 4. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121120-gyilkossag-onismeret-bunteny-a-titokzatos-zodiakus-gyilkos-18.html A "bostoni fojtogató" rémtettei (18+) - Hírhedt sorozatgyilkosok, 3. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121114-a-bostoni-fojtogato-hirhedt-sorozatgyilkosok-3-resz.html "A brooklyni vámpír" (18+) - Hírhedt sorozatgyilkosok, 2. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121107-albert-fish-a-brooklyni-vampir-hirhedt-sorozatgyilkosok-2.html 5 éves kislányon próbálta ki a mérget - Hírhedt sorozatgyilkosok, 1. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121029-5-eves-kislanyon-probalta-ki-a-merget-noi-sorozatgyilkosok.html Rettegnek az egyetemen - Újabb sorozatgyilkos garázdálkodik Magyarországon?http://www.life.hu/legykepben/napifriss/20120927-ujabb-sorozatgyilkos-garazdalkodik-magyarorszagon.html Vérengzésre születtek - A legkegyetlenebb sorozatgyilkosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110510-a-legkegyetlenebb-sorozatgyilkosok.html A sorozatgyilkosok köztünk élnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101022-a-sorozatgyilkosok-koztunk-elnek.html