gyilkosság méreg gyűrű középkor Bulgária
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 14. századi ékszer belsejébe rejtették a mérget, amelyet könnyedén bele tudtak önteni az ellenség italába.

Gyilkos középkori gyűrűre bukkantak a régészek Bulgáriában. A 14. századi egyedi ékszer bronzból készült, és a Kaliakra-félszigeten találtak rá egy egykori erőd helyén, amelyet nemrég tártak fel. Szakemberek szerint a gyűrűt egy férfi, valószínűleg egy nemesember hordta a jobb keze kisujján.

Forrás: Kavarna Municipality
Forrás: Kavarna Municipality

Íme, a gyűrű

A mérget egy titkos lyukba rejtette, amelyet könnyen bele tudott önteni bárki italába vagy ételébe. Dr. Bonnie Petrunova, az ásatás vezetője azt mondta, ez a lelet azért különösen jelentős, mert igazolja, hogy politikai indíttatású gyilkosságok igenis léteztek a középkori Bulgáriában. Hozzátette: a gyűrű Dobroticához, egy helyi nemeshez köthető, aki anno ebben a régióban uralkodott. A gyilkos ékszer pedig magyarázatot ad a sok rejtélyes halálesetre is, amelyek akkoriban a nemesek és arisztokraták körében történtek.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.