Hatalmas napkitörés volt éjjel

Forrás: Spaceweather.com -
csillagászat mágneses mező napkitörés Nap Föld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt időszak legnagyobb robbanását figyelték meg éjszaka a csillagászok. Az óriási kitörésért felelős napfolt azonban nem a Föld felé fordult, ezért jelentősebb következmények nem várhatók – írja az Origo.hu. 

Az év legintenzívebb kitörése történt a Napon hétfőről keddre virradó éjszaka. A magyar idő szerint 1.49-kor bekövetkezett, X4,9-es osztályú kitörésért az AR1967 napfolt a felelős. A jelenséget a NASA Solar Dynamics Observatory napfigyelő szondája nagy energiájú ultraibolya-hullámhosszon rögzítette.

Forrás: Spaceweather.com

Noha az éjszakai kitörés nemcsak az idei év, hanem a jelenlegi napfoltciklus viszonylatában is kiemelkedőnek számít, nem valószínű, hogy különösebb hatást gyakorol ránk, ugyanis a napfolt nem a Föld felé nézett.

A napkitörést kísérő koronakitörés során a Nap anyaga becslések szerint 2000 kilométer/másodperces sebességgel lövellt ki a csillagból. Ha egy ilyen gyorsasággal haladó anyagfelhő érné el a Földet, akkor nagyon komoly geomágneses viharokat okozna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.