Adott a hangulat, a kellő izgalom, az intim környezet, ám ha a kedveseddel ágyba bújsz, görcsbe rándul a hüvelyed, száraz leszel és legszívesebben abbahagynád az egészet? A jelenség hátterében lelki tényezők állnak, és ha nem ismered fel időben a kiváltó okokat, a problémák komoly szexuális zavarokat okozhatnak. Két éve sokat foglalkoztatott benneteket ez a téma.

Gyakran előfordul még egy jól működő párkapcsolatban is, hogy válságba kerül, és bizonyos lelki történések, negatív élmények a kölcsönös gyönyörszerzés rovására mennek. Ilyenkor a pénisz behatolása fájdalmassá válik, a szeretkezés élménye kellemetlen lesz, és hiába erőlködtök a megoldáson, a helyzet csak rosszabb lesz!

Thinkstock

Mit jelent a vaginizmus?

A vaginizmus női szexuális diszfunkció, a hüvely külső egyharmadának akarattól független izomösszehúzódása, amely a közösülést ismételten vagy tartósan lehetetlenné teszi. Ehhez bizonyos esetekben más medencei izomcsoportok, hasizmok, illetve a comb- és farizmok is csatlakoznak.Vannak olyan nők, akiknél csak bizonyos helyzetekben akadályozza a behatolást a hüvelygörcs, míg másoknál szituációtól függetlenül valamennyi szeretkezés problémát okoz.

A múlt sötét árnyai

Főleg fiatal, tapasztalatlan nők vagy kapcsolatuk elején lévő párok panaszkodnak arra, hogy szeretkezés közben nem tudnak felengedni, és hüvelyük görcsösen összehúzódik. Ugyanakkor nem beszélhetünk frigiditásról, hiszen nem minden hüvelygörcs állandósul vagy okoz fájó érzetet. Füredi Krisztián szexuálpszichológus véleménye szerint a vaginizmus erőssége egyénileg eltérő, ám a háttérben mindig egyfajta lelki eredetű szexhárítás áll. Kiváltó ok lehet, ha az első behatolás fájdalommal jár, és az erre adott ellenreakció rögzül, majd később újra felelevenedik, illetve szexuális ingerek hatására újból megjelenik. A hüvelygörcs úgy is felerősödhet, hogy meggátolja a közösülést. A felvilágosítás hiánya, vallási meggyőződéssel ellentétes szexuális tevékenység, félelem a terhességtől, nemi erőszak, lappangó homoszexualitás, negatív önkép vagy fóbiás félelem a nemi betegségektől is okozhatja a fájdalmas behatolást. A vaginizmus biológiai hátterében sebészeti beavatkozás, hüvelygyulladás, merev szűzhártya, medencei tumor vagy hüvelyfal-atrófia is húzódhat.

Ismerd fel, ha áldozat vagy!

A szakértő véleménye szerint a vaginizmus nem maradhat sokáig észrevétlen. A nők és partnereik egyértelműen érzékelik, ha a behatolás rendszeresen vagy több esetben a hüvely zártsága miatt meghiúsul. A hüvely görcsölése nem csupán a pénisz bevezetésekor fordulhat elő, hanem nőgyógyászati vizsgálatokon, a tampon felhelyezésekor, a partner érintésétől vagy a nemi aktus elképzelésétől is.

Thinkstock

Nem betegség, ám magától nem gyógyul meg!

A vaginizmus hátterében számos lelki tényező áll, de a változás útjának mindig személyre szabottnak kell lennie. Ilyen esetekben indokolt a szexuálpszichológus felkeresése, aki úgy alakítja a terápia menetét, hogy egyszerre nyújt segítséget a probléma feltárásában, végigkíséri a vaginizmustól való megszabadulás útját, és konkrét gyakorlati tanácsokat is ad a páciensnek. Szerencsére a vaginizmus nem gyakori kórkép, és különböző terápiás feladatokkal, relaxációs módszerekkel kombináltan kezelhető. A pszichoterápia hosszabb folyamatot igényel a kudarcok feldolgozására, ám minél tovább halogatjuk a kezelést, annál nehezebb a megoldás!

Sikamlós élvezetek

A fokozatos hüvelytágításhoz nyugodt, intim légkör szükséges, és ezt nem technikai folyamatnak, hanem a szeretkezés részének kell tekinteni. Az előjátékhoz hasznos lehet a síkosító krém, mely megkönnyíti a behatolást és csökkenti a kellemetlen, fájdalmas érzést. A síkosítókkal több nedv kerül a hüvelybe, ám ezek a készítmények nem jelentenek garanciát az élvezetes közösülésre és kielégülésre. Kizárólag akkor használnak, ha mindkét fél akarja a változást, kölcsönösen kívánják egymást, és minden zavaró tényezőt megszüntetnek. Az úgynevezett hüvelytágítók növekvő méretüknek köszönhetően segítenek a fokozatos tágulásban. Az intimtorna megtanít a hüvely és a medencefenék izmainak akaratlagos mozgatására, a Kegel-gyakorlatokkal a vaginizmus kezelhető, és a partner örömszerzése is növelhető az aktus közben.

Közösen tehettek ellene!

Sok esetben a vaginizmussal küzdő nő képes élvezni az együttlétet, el tud jutni az orgazmusig, és a szeretkezés - a behatolást leszámítva - teljes értékű. Szerencsés eset, ha a hüvelygörcsök miatt nem csökken vagy nem szűnik meg a pár szexuális élete, és behatolás nélkül is kölcsönös örömöket élnek meg. A partnernek oda kell figyelnie, hogy soha ne próbáljon meg úgy behatolni, hogy a hüvely nincs megfelelően kitágulva. Ez azért fontos, mert erőltetett behatolási kísérlettel további negatív tapasztalatokat okozhat a nőnek, amely segít fenntartani a vaginizmus állapotát.

Thinkstock

Füredi Krisztán szexuálpszichológus véleménye szerint lényeges, hogy az együttlét nyugodt körülmények között, teljes ellazulással, sürgetés nélkül történjen, továbbá a behatolás folyamata bármikor, egyértelműen megszakítható legyen a nő részéről. Célszerű, hogy a behatolást előzze meg olyan műveletsor, mely segíthet abban, hogy a hüvely fokozatosan tágulhasson. A cél kezdetben kisebb tágulás, például a kisujj bevezetése a hüvelybe, majd fokozatosan haladjanak a partnerek az egyre nagyobb tágulásig, és csak a végén valósuljon meg a pénisz bevezetése.

Ha a próbálkozások nem járnak eredménnyel, a szeretkezés nem érhet véget kudarcélménnyel! A párnak ugyanúgy folytatnia kell az együttlétet, a szeretkezés intim és erotikus élményével, egymást kölcsönösen eljuttatva az orgazmusig. Pozitív dolog, ha egy pár tud beszélgetni a problémákról, a lehetséges előzményekről, ám sok esetben mindkét fél számára megterhelő a múltbéli okok keresgélése, ami önmagában is akadálya lehet a szexuális élményekhez szükséges ellazulásnak. Ebben az esetben indokolt szexuálpszichológus felkeresése, aki terápiás lehetőségeket teremt a vaginizmus megszüntetésére és a teljes, örömteli szexuális élet elérésére.

Hipnózis a gyönyörért (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130711-szex-szerelem-parkapcsolat-hipnozis-a-gyonyorert.html Íme a világ legbizarabb párosahttp://www.life.hu/szeress/20130712-a-fold-legnagyobb-labu-embere-megtalalta-lelki-tarsat-a-vilag.html A bugyi maradjon, édes! (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130712-szex-szerelem-parkapcsolat-a-bugyi-maradjon-edes.html Nyitott házasság, boldog emberek?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130711-szerelem-parkapcsolat-a-nyitott-hazassag-megmentheti-a-kapcsolatot.html A pornóvilág kulisszatitkai (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130709-szex-szerelem-parkapcsolat-a-pornovilag-kulisszatitkai.html