önismeret párkapcsolat érzelem szerelem rajzelemzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi magyarok hajlandóak vagyunk sötétebben látni a világot, mint más nemzetek, és valamiért az a kép alakult ki bennünk, hogy a párkapcsolatok elértéktelenedtek, a családnak és a hűségnek egyre kevesebb szerepe van az emberek életében, és a nőknek - talán - nincs többé szüksége a férfi jelenlétére a hétköznapokon.

A feltételezés azonban nem fedi a valóságot, és a borús kép is csal, a tipikus magyar nő számára ugyanis továbbra is a szeretet a legfontosabb érték - hívta fel a figyelmet szakértőnk, dr. Vass Zoltán pszichológus -, ezt követi a megbízhatóság, a hűség és a vidámság - ez derült ki ugyanis Magyarország minden eddiginél nagyobb, internetes kutatásának adataiból. A kutatás különleges eszközöket használ Magyarország lelki portréjának megrajzolásához. Felhasználja a Rajzelemzes.hu rajzos személyiségtesztjeit is, amelyek őszintébb és mélyebb képet adnak a személyiségről, mint a szokásos kérdőívek.

Thinkstock
Thinkstock


Szakértőnk írásos beszámolójából egyértelműen kiderült az is, hogy a friss adatok szerint a magyar nő általában érzékeny és kíváncsi önmagára, nagy az önismereti igénye. A párkapcsolatában és az életében elsősorban szeretetre és hűséges társra vágyik, akiben megbízhat. A legvonzóbb életforma számára a biztonságot adó, hosszú távú, bensőséges kapcsolat. Ez sokak számára nem feltétlenül csak házasság, hanem élettársi kapcsolat is lehet. Az alkalmi, rövid távú kalandokat kevesen kedvelik.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a nő számára az ideális férfi legfontosabb tulajdonsága: a hűség. A házasság (illetve második helyezettként a stabil élettársi viszony) kimondottan jó hatást gyakorol a nő önbizalmára, és feleségként érzi a leginkább úgy, hogy illik rá az "értékes ember vagyok" kijelentés. Az alkalmi kapcsolatban élők önbizalma inog meg a legkönnyebben, és nekik lenne a legnagyobb szükségük hűséges társra, aki kiegyensúlyozza a nő napi hangulatingadozásait. Az összefüggés fordítva is igaz: az érzelmileg stabilabb emberek elégedettebbek a kapcsolatukkal, mint az instabil hangulatemberek.

A felmérés tanúsága szerint érdekes módon a feleségek megbocsátóbbak az egyszeri félrelépés iránt, mint az élettársak. A partner hűsége annál fontosabb, minél lazább a kapcsolat: az "egyszeri botlást" az élettársak tudják a legkevésbé megbocsátani, míg a feleségek már megtanulták, hogy ha egyébként működik a házasság, akkor nem feltétlenül dúlja szét egy alkalmi botlás, mert a férfit nem olyan könnyű kimozdítani hosszú munkával felépített és berendezett életéből.


A szexuális tapasztalatok száma ugyanakkor összefügg az önértékeléssel is. Minél mozgalmasabb szerelmi életet bonyolított le valaki, annál jobb az önértékelése. A magukat szűznek valló tesztkitöltők látják önmagukat a legsötétebben és a válaszadók annál többet tartanak magukról, minél több szexuális tapasztalattal rendelkeznek. A tudományos precizitás miatt hozzá kell tenni, hogy az összefüggés nem jelent ok-okozati kapcsolatot.



A kutatás olyan mennyiségű adatot gyűjtött, hogy a feldolgozás még folyamatban van. Az önkéntes érdeklődők rajzteszteket, színteszteket és kérdőíveket egyaránt kitöltöttek, és a pszichológusok az adatokat a legújabb, matematikai-statisztikai módszerekkel értékelik ki. A kutatás olyan sok eredményhez vezetett és olyan sok emberre terjedt ki, ami a pszichológiában ritkaságnak számít. A Psychogalaxy projekt egyébként teljesen önkéntes kezdeményezés, az SZVT Kutatási-Fejlesztési Központ és a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tudományos projektje.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.