A terhesség alatti szexhez nem kell más, mint józan ész, rugalmasság, jó humorérzék, és esetenként néhány párna. A Life.hu trükkjeivel nem kell lemondanotok a szeretkezésről a terhesség alatt sem.

Nem szabad elfelejteni, hogy a terhesség nem betegség, és ha nincs semmilyen komplikáció, orvosilag nincs érv az önmegtartóztatásra. A várandósság előrehaladásával azonban a növekvő pocak miatt egyre nagyobb kihívás lehet megtalálni az ideális pozíciót, de erre a helyzetre is érvényes a jól bevált elv: mindent szabad, ami mind a két félnek örömet okoz.

Forrás: Thinkstock

Olyan pozíciót érdemes választani, amivel nem fejtünk ki nyomást a méhre, és egyik fél sem nehezedik rá teljes súlyával a kismama hasára. Figyeljünk rá, hogy mindenkinek kényelmes legyen a helyzet. Érdemes próbálkozni különféle pozíciókkal, olyanokkal is, amelyek esetleg előtte szóba sem jöttek.

Tartózkodjunk az orális szextől herpesz esetén!

Az orális szex teljesen biztonságos a terhesség alatt, kivéve, ha a partner levegőt fúj a hüvelybe, mert ennek következtében - igen ritka esetben - légbuborék kerülhet a véráramba, ami nagyon veszélyes lehet. Ha a partnernek herpesze van, vagy úgy érzi, hogy a herpesz éppen kialakulóban van, tartózkodjon az orális szextől, a terhesség harmadik harmadában pedig még akkor is, ha valaha életében volt herpesze.

A várandósság alatti hormonális változások miatt megváltozhat a hüvelyváladék íze és szaga, ami akár kellemetlen is lehet. Viszont a magas ösztrogénszint miatt fokozódik a hüvelyváladék mennyisége, ami természetes síkosítóként funkcionál.

Előfordulhat, hogy méhösszehúzódásokat is érez a kismama a szex során. Ez a felszabaduló oxitocin hormon hatására következik be, és általában néhány perc alatt elmúlik. Ha mégsem múlik el vagy fájdalmasak az összehúzódások, esetleg vérzés jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

Forrás: Thinkstock

Megváltozhat az orgazmus minősége

Az orgazmus minősége is megváltozhat a terhesség alatt. Van, akinek ugyanolyan, mint előtte, mások arról számolnak be, hogy intenzívebb, sőt olyan is van, hogy valaki ilyenkor tapasztalja meg először életében. Sok terhes kismama lelkesedése viszont hullámzó a szex iránt a terhesség különböző szakaszaiban.

Az első harmadban a hirtelen hormonális változások és a terhesség kellemetlen tünetei visszavethetik a női vágyakat. A második harmadban, amikor a legtöbb kismamánál már elmúlnak a kezdeti rosszullétek, a szexuális élet is új lendületet vehet, sőt sokan fokozott vágyról számolnak be ebben az időszakban. A harmadik harmadban a növekvő has okozhat nehézségeket, de nemcsak a test változásai, hanem a szülésre való készülés és a szülőség miatti aggodalmak is más irányba terelik a várandós nő és partnere gondolatait.

Amikor a férfiben kelt gátlásokat a várandósság

Egyes esetekben a férfi az, aki tartózkodik az együttlétektől, miután kiderül, hogy terhes a partnere. Egyesek félnek tőle, hogy valamilyen módon megsértik a babát, vagy esetleg az az irracionális érzésük támad, hogy a baba "figyel" az együttlét során. Legyünk türelmesek és adjunk teret ezeknek az érzéseknek is.

Forrás: Thinkstock

Ajánlott pozíciók terhesen

Lovagló póz, nő fölül: A behatolás mélységét és szögét a nő irányítja, és nem kell háton feküdnie, ami egy idő után már kellemetlenséget okozhat. A várandósság előrehaladásával azonban fárasztó lehet ez a helyzet, illetve van, akinek gondjai vannak az egyensúly megőrzésével - ilyenkor érdemes inkább fekvő pozíciót választani.

Oldalt fekve, a férfi hátul: A has nincs útban, hosszas előjátékra van lehetőség. A behatolás kicsit nehézkesebb és nem olyan mély. Mindkét félnek kényelmes lehet egy kis próbálkozás után, hiszen nem nehezedik egymásra a két test.

Kanál póz, oldalt fekve, egymással szemben: Hasonlóan az előző pozícióhoz, így sem nehezedik egymásra a két test.

Hátulról, kutyapóz, a nő térdel, a behatolás hátulról történik: A has ennél a helyzetnél sincs útban, viszont nagyobb a mozgástér, mint oldalfekvésben.

Az ágy szélénél: Sok lehetőség rejlik ebben a pozícióban. A nő az ágy szélén fekszik oldalt, vagy rövid ideig akár háton is. Egyik oldalról a hátat meg lehet támasztani egy párnával, így nem teljesen a hátán fekszik -, a férfi pedig az ágy mellett térdel vagy áll. Másik lehetőség, hogy a nő az ágy mellett térdel a felsőtestével az ágyra támaszkodva, és hátulról történik a behatolás.