Órákon át gyűrtétek a lepedőt, ám kedvesed, aki az előbb még csúcsformában volt, hirtelen horkolni kezd? Ha nem akarod kétségek között tölteni az éjszakát vagy önmagadban keresni a hibát, akkor most eláruljuk, hogy a pasi miért vágja be a szunyát szex után.


Thinkstock

Boldogsághormonok

A szeretkezés és az orgazmus alatt számos hormonális változás megy végbe a női és a férfi testében. A biokémiai prolaktin az agyalapi mirigyben, a hipofízisben termelődik. Ez a hormon felszabadul szex közben a férfi testében, majd mennyisége az orgazmus után jelentősen megnő, ami álmosító üzenetet közvetít az agy felé. Hasonló hatású az oxitocin nevű hormon is. A normál szintű oxitocin elősegíti a vágyat, ám folyamatos ingerlések hatására a hormon szintje nőni kezd, s az orgazmusnál akár ötszörösére is emelkedhet. Az oxitocin boldogsággal párosul, ellensúlyozza a stresszhormonok működését, s komoly szerepet játszik a kielégülésben. E hatások miatt az orgazmus után a férfiak túlnyomó része fáradtságot, kimerültséget és álmosságot érez. Sok szempontból valóban kielégülés történik, tehát a szexuális vágy drasztikusan csökken, és sokszor teljesen megszűnik. A nők többségénél ugyanakkor az említett hormonok ellenkező reakciót váltanak ki: az orgazmus után gyakran aktívabbá válnak, vagy  igénylik a további összebújást, a simogatást - vélekedik Füredi Krisztián, szexuálpszichológus.

Kata, tanárnő (35)
"Egy-két hete annyira fáradtak voltunk, hogy szeretkezés után egymásban aludtunk el, majd egy idő után én ébredtem fel előbb. Óvatosan elkezdtem mozgatni a csípőmet, nehogy szétcsússzunk, majd a pasim is magához tért, és ott folytattuk, ahol abbahagytuk. Csodálatos érzés volt."


Miért aktívabbak a nők?

A férfi és a női test működése abból a szempontból is eltérő, hogy a férfiak többségénél - rövidebb vagy hosszabb ideig - az orgazmus után egy ingerelhetetlen fázis következik szexuálisan, ilyenkor semmilyen fizikai hatásra nem hozható létre szexuális izgalmi állapot. Ezzel szemben sok nőnek egyáltalán nincs vagy nagyon rövid a refrakter periódusa, így nincs szüksége nyugalmi időre, mielőtt ismét képessé válik a szexuális érintésekre reagálni.

Thinkstock

Attila, pénzügyi tanácsadó (32)
"Szerintem ennél sokkal durvább, ha a nő egyből felpattan szex után, és a fürdőbe rohan. Ennél idegesítőbb és vágyölőbb dolgot nem igazán tudok elképzelni, emiatt ki is tettem a barátnőm szűrét."


Miért száll el a pasi ereje? 

Mivel a férfiak jóval nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, jóval több energiát használnak fel szex közben. Minél akrobatikusabb mozdulatokkal jut el a pasid az orgazmusig, annál nagyobb az esélye annak, hogy kielégülés után teljesen elszáll az ereje. Ilyenkor hiába is erőlködnél a folytatáson vagy akarnád az édes összebújást, a teste fizikailag képtelen egy újabb menetre, s mivel izmaiból kiürül az energiát adó glikogén, gyorsan álomba szenderül.

Szilvi, dizájner (24)
"Sokszor előfordult, hogy a barátom közvetlenül szex után elaludt. Azóta, ha nagyon kimerült, inkább bele sem kezdek az utójátékba, mert nagyon kiábrándító, amikor beszélgetni és bújni szeretnék, ő meg rám mordul, hogy hagyjam már aludni. Nem haragszom rá, de nagyon rosszulesik."

Ingadozó vérkörök

A vérnyomás alakulását befolyásolja a fizikai aktivitás. Az intenzív mozdulatok következtében felgyorsul a szívverés és megemelkedik a pulzusszám, ami igénybe veszi a szervezetet. Szeretkezés közben a pasid gyorsabban kapkodja a levegőt, ennek hatására az agya nem jut megfelelő oxigénhez, ami szintén álmosságot okoz.

Szakértőnk véleménye:
"A szexben mindkét fél részéről elengedhetetlen a másik megértése. A férfi a kielégülés után ne legyen elutasító, inkább forduljon gyengédséggel a párja felé, míg a nő tartsa tiszteletben, hogy szeretkezés után a férfi nyugalomra vágyik. Természetesen lényeges az intim együttlétet követő utójáték, ám ez kizárólag a felek által kellemesnek ítélt módon és mennyiségben szerencsés. A szexuális kommunikációban nagyon fontos kifejezni az igényeinket, a vágyainkat, amelyeket kizárólag kölcsönös odafigyeléssel és megértéssel lehet összehangolni."


 

Thinkstock

Márk, pilóta (28)
"Nem tudom elképzelni, hogy egyből elaludjak, még akkor sem, ha hullafáradt vagyok. Nálam szex után a cigi alap, majd bekukkantok a hűtőbe és harapok valamit. Legalább egy órát még fenn vagyok, viccelődünk a csajommal, tévézünk, mert nekem nagyon fontos, hogy mindketten jókedvűen bújjunk vissza az ágyba."Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Az orális szex művészete (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20110630-szex-parkapcsolat-szerelem-az-oralis-szex-muveszete.html Így szexel Európa - Mit tanulhatunk egymástól?http://www.life.hu/szeress/szex/20110628-szex-szerelem-parkapcsolat-ezt-gondoljak-a-szexrol-es-a.html "Fáj a fejem, édes!" - Miért nem kívánja a pasi a szexet?http://www.life.hu/szeress/szex/20110624-szex-szerelem-parkapcsolat-faj-a-fejem-edes-a-pasik.html Gyönyörhozó praktikák - Orgazmus lépésről lépésrehttp://www.life.hu/szeress/szex/20110624-szex-szerelem-parkapcsolat-amit-meg-nem-tudtal-az-orgazmusrol.html