Az intim szőrtelenítés idén népszerűbb, mint valaha, és nemcsak a nők körében hódít, hiszen a férfiak is szívesen látogatnak el a kozmetikushoz. Utánajártunk annak, hogy mi a divat intim testtájékon 2011-ben.

Nincs új a nap alatt

Már az ókori Egyiptomban is divat volt a szeméremszőrzet cukorpasztával történő eltávolítása. A szőrtelen test a higiéniai megfontolásokon túl hozzátartozott a szépségideálhoz. A 19. század második felétől az intim szőrtelenítés inkább a felső társadalmi rétegeknél számított bevett szokásnak, amelyről a korból fennmaradt meztelen ábrázolások is tanúskodnak. Az iszlám világban a fanszőrzet eltávolításának higiéniai célokat szolgáló vallási okai voltak, és az intim borotválkozás a mai napig népszerű az arab nők körében. Az ágyéki szőrtelenítés Európában csak a '90-es évektől jött divatba. A szőrzet eltávolítása eleinte a bikinivonalra korlátozódott, majd egyre több nő rendelt részleges vagy teljes szőrtelenítést. 2011-ben világszerte a brazil gyantázás hódít, ám mára ez a divathullám az idősebb korosztályokat is elérte.


Thinkstock

"Négykezes művelet"

A különleges gumigyanta pozitív tulajdonsága, hogy hetekig tartó simaságot biztosít, és nem végleges módszer, így bármikor kedvedre változtathatsz a szőrzeted mennyiségén és külalakján. Ha nem szeretnél fájdalmas kalandot, bízd inkább szakemberre a szőrtelenítést, hisz minél többször gyantáztatsz, annál kevésbé lesz érzékeny a bőröd. Az intim szőrtelenítés után - a tévhitekkel ellentétben - körültekintően ugyan, de akár másnap strandolhatsz és napozhatsz - mondja Nagy Krisztina, intimkozmetikus. Ekcéma, allergia és egyes bőrérzékenységgel járó betegségek esetén (pl. cukorbetegség) kiemelten fontos, hogy a gyantázást képzett intimkozmetikus végezze, aki ilyenkor egy speciális intimgyantával dolgozik, aminek a szerkezete és az állaga jelentősen eltér a hagyományos gyantáétól. 


A kevesebb most is több

Az intim szőrtelenítés nem csupán higiénikus és esztétikus eljárás, ám az ápoltság mellett bársonyos, pihe-puha élménnyel ajándékoz meg. Ha fájdalommentes és "randibiztos" megoldásokat keresel, fordulj speciálisan képzett szakemberhez, aki hagyományos, kézi módszerekkel a bikini vonalon túl is dolgozik. Többféle szőrtelenítési forma közül választhatsz: az 40 év feletti nők körében elterjedt bikinigyanta a fehérneműből és a fürdőruhából kilátszó részek szőrtelenítését jelenti. A fazongyanta tulajdonképpen a brazil gyanta egyik változata, az intim tájak teljes szőrtelenítése (beleértve a popsit is), azzal a különbséggel, hogy ilyenkor a szeméremdombon hagyunk egy kis szőrt a különféle minták kialakításához, ami a 2011-es trendeknek megfelelően négyzet, rombusz vagy háromszög alakú. Ezeket főleg a 20-30 év közötti nők kérik - mondja a szakértő. A legjobb eredményt kb. fél centis szőrszálak esetén érhetjük el, a 20-25 perces kezelést követően bárki megtapasztalhatja a selymesség kellemes érzését, illetve rendszeres gyantáztatás esetén a szálak idővel ritkulnak, elvékonyodnak, s így a sima időszak egyre hosszabbá válik.


Thinkstock

 

Márk, pincér (29)
"A brazil a tuti. Eddig szerencsére csak egyszer volt afférom egy olyan nővel, aki egyáltalán nem foglalkozott alul a dologgal. Utólag visszagondolva szerintem ezért nem tudtam elmenni. Régebben csak a hónaljamat borotváltam, ám mivel a mostani barátnőm jobban szereti azt, ha nincs rajtam szőr, teljesen csupasz vagyok ott lent, és azóta a szex is sokkal érzékibb."


Tarol a leszállópálya

A nők körében idén is abszolút favorit a V-alak és a függőleges csík, azaz a "leszállópálya", míg a freestyle vagy extrém fazonokkal sokan úgy vannak, mint a fodrásszal: először csak pár cm-t engednek vágni a hajukból, majd egyre bátrabbak lesznek, és szívesen kísérleteznek a különféle stílusokkal. A vagány, bevállalós csajok ragasztott csipkékkel, strasszkövecskékkel és intim testfestéssel hódítanak, illetve sokan ünnepi alkalmakra szeretnék meglepni a kedvesüket. Így pl. Valentin-napon a szív alakok, karácsonykor a fenyőfák, a hópelyhek népszerűek. Gyakori, hogy a menyasszony szeméremdombját festett mintákkal vagy csillámos, ragasztott kövecskékkel díszítjük - fűzi hozzá szakértőnk.

Mire figyelj?

A pengék felszínén rengeteg vírus és kórokozó képes megtelepedni, amik súlyos fertőzéseket okozhatnak az intim területeken. Bár a borotválkozás gyors és kényelmes megoldás, ne feledd, hogy ezeket az eszközöket főleg a hónalj és a láb szőrtelenítésére fejlesztették ki, arról nem beszélve, hogy egy-egy beavatkozás során millió mikrosérülés keletkezhet a bőrödön, amelyek kapuként szolgálnak a baktériumok számára. Az állandó borotválástól folyamatosan erősödnek, vastagodnak a szőrszálak, ezeken a területeken a bőr is gyorsabban öregszik. Egy rapid randi előtt szóba jöhet az egyszer használatos borotva, ám feltétlenül használj utána fertőtlenítő vagy gyulladáscsökkentő készítményeket. A szőrtelenítő krémek sem túl ideálisak, hisz kémiailag roncsolják a szőrszálakat, s mivel hosszú távú hatásuk nem igazán ismert, ne használd ezeket rendszeresen.

Mi van az alsónaciban?

Pár éve még szinte tabunak számított a férfiak körében az intim szőrtelenítés, s míg a nőknél már régóta természetes dolog, addig a pasik mostanában kezdtek nyitni az intim gyantázás felé. Szakértőnk tapasztalatai szerint a többség eleinte nagyon izgul és szégyenlősen vetkőzik, ám néhány kezelés után olyan természetessé válik a dolog, mintha csak a fodrászukhoz ugrottak volna be. A pasik kb. 60%-a most brazil szőrtelenítést kér, míg 40%-uk csupán "fazoníroztat". A férfiaknál alkalmazott teljes intim gyanta magában foglalja a herezacskó és az anális területek gyantázását, ami egy ún. 5.1 eljárás, hisz a megszokottnál nagyobb hangsúlyt fektet a bőr előkészítésére és utókezelésére, hogy elkerülhetővé váljon a későbbi gyulladás, a viszketés vagy a bőrpirosodás.

Thinkstock

 

Dávid, kutató (32)
"Régebben a pasik a szőrösre gerjedtek, és senkinek eszébe nem jutott a kopasz barack, most meg mindenki ezt tartja normálisnak. Egy férfinél a tök csupasz test szerintem teljesen abnormális, én totál hülyén érezném magam, ha úgy néznék ki, mint kb. 10 évesen."


A szexualitás izgató dimenziói

A sima, szőrtelen bőr nem csupán esztétikus és higiénikus, ám sokak szerint rendkívül erotikus látvány is. A csajoknál egyszerűen "brazil"-nak nevezett gyantázás az egyik legkedveltebb szolgáltatás, ami légies, komfortos és könnyed érzést biztosít. Míg a nők elsősorban a partnerüknek akarnak tetszeni csupaszon (és ma már a férfiak többsége el is várja ezt), addig a pasik jellemzően azért fordulnak intim kozmetikushoz, mert nagyobb élvezetet szeretnének a szexuális együttlétek során, és szívesen megtapasztalnák a simaság érzéki élményét.Kit kívánnak meg a férfiak? - pasiszemmelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110817-kit-kivannak-meg-a-ferfiak-pasiszemmel.html Szex? Igen! Párkapcsolat? Kösz, nem!http://www.life.hu/szeress/szex/20110812-szex-igen-parkapcsolat-kosz-nem.html A női orgazmus titka: a gyönyörhozó gyöngyöcskehttp://www.life.hu/szeress/szex/20110805-szex-szerelem-parkapcsolat-a-csiklo-gyonyore.html