A szexualitásról általában három dolog jut eszünkbe: hetero-, homo- és biszexuális, de ez még nem minden! A Life.hu most a pánszexualitás jelenségének járt utána.


Thinkstock

A szivárvány színei

Szexuális irányultságunk az, ami megmutatja, hogy milyen mértékben vonzódunk másokhoz, legyen szó azonos, ellenkező neműről, vagy akár mindkettőről. A szexológusok a 20. században kezdték el behatóbban tanulmányozni az ember szexuális viselkedését, és a '60-as és '70-es évek szexuális forradalma felszínre hozta a szexuális kisebbségek kérdéseit. A '90-es években a szexuális beállítódásokat már jóval tágabb dimenziókban vizsgálták, ekkor jelent meg a szakirodalomban új fogalomként a pánszexualitás is. Egyes szexuálpszichológusok szerint a mai fiatal generációk már sokkal nyitottabbak az elődjeiknél, érdeklődési körük rendkívül széles skálán mozog, az erkölcsi szabadosság, a túlfűtött szexualitás megszünteti a korlátokat, és elhárítja az akadályokat a nemi differenciálódás elől. Ma már léteznek kimondottan a pánszexuálisokra specializálódott online társkereső oldalak is, és a szakemberek szerint ennek a szexuális orientációnak a tendenciája a jövőben is folytatódik.

"Mindenki megérdemli, hogy szeressék"
Flóri, mérnök (31): "Nálam a kisugárzás és a vonzerő független a nemektől. Bár vannak preferenciáim a szexben, ez cseppet sem akadályoz meg abban, hogy egyszer nőt, máskor férfit szeressek, amíg tudom, hogy valakit boldoggá teszek és ő is boldogít engem. Gondolom, most sokan elítélnek emiatt, de mindenkinek szabad akarata van, és szerintem a pánszexualitás maga a szabadság."

Thinkstock

Omni-, anthro-, pomoszexuális?

"A szexualitás születésünk pillanatától az életünk része. Már kisgyermekként is élnek bennünk nemi vágyak és természetes ösztönök arra, hogy felfedezzük a saját testünket, ám csak jóval később kristályosodik ki bennünk a szexuális irányultságunk, amikor vágyaink kielégítésére különféle választási lehetőségek adódnak. A pánszexualitás és az omniszexualitás ugyanazt a jelenséget tükrözi, ám semmi köze sincs Pán Péterhez. A pán szó görög jelentése "minden", és utal arra, hogy a pánszexuális személy a potenciális vonzerőt bárkiben felfedezheti. Az ilyen beállítottságú ember a saját és a másik személy nemétől, illetve a nemi szerepektől függetlenül érezhet szerelmet vagy szexuális vonzódást valakihez" - vélekedik Füredi Krisztián,szexuálpszichológus.

"Az számít, aki vagy"
Regina, egyetemista (27): "Pánszexuális vagyok. Amikor megkérdezik tőlem, hogy ez mit is jelent pontosan, azt mondom, hogy engem kizárólag az érdekel, hogy milyen az illető, és nem az, aminek született. Sokáig nem voltam igazán szerelmes, ám amikor egyszerre két lány és egy fiú is nagyon megfogott, rájöttem, hogy nekem nem a külső számít, vagy a szex, hanem a személyiség. Az embereket nemek nélkül szeretem, és ezt nyíltan felvállalom."

Thinkstock

A pánszexuális ember nem biszex

"Azok, akik pánszexuálisnak vallják magukat, egy romantikus szerelmi kapcsolatra akár hetero férfiakkal és nőkkel, vagy transzszexuális és interszexuális emberekkel is nyitottak, így tehát a nemi identitás másodlagos jellegű, és elsődleges szempont maga a vonzódás. A pánszexualitás nagyon hasonló a biszexualitáshoz, ám mégis különbözik attól, hisz a biszexuális személyek vonzalmában fontos szerepe van a nőiesség és férfiasság kérdésének, tehát lényeges számukra az adott nem nemi jellegzetessége. Ezzel szemben a pánszexuális személyek nem a másik nemi jellemzői alapján, hanem attól függetlenül kötődnek másokhoz, orientációjuk tehát a nemektől független" - fűzi hozzá a szexológus szakértő. Így beleszerethetnek egy izgalmas karakterbe, egy vonzó külsőbe vagy akár egy érdekes szellemiségbe is.

"Nem élek korlátok között"
Ivett, bankár (34): "Olyan nő vagyok, aki 10 év után felfedezte, egyáltalán nem az számít, kivel bújik az ágyba, hanem az, hogy a kedvese milyen ember. Amúgy sem bírom a címkéket, úgy gondolom, hogy a szexuális ösztönök iránya egyetemes, függetlenül attól, hogy mi van ott lent. Én így érzem jól magam, és nem divatból csinálom."

Thinkstock

És nem is könnyűvérű

A szexuálpszichológus véleménye szerint a pánszexuális beállítottság ugyanakkor nem jelenti feltétlenül a szexuális partnerek gyakori váltogatását vagy felszínességet. Egy pánszexuális ember ugyanúgy lehet monogám vagy nem, mint egy heteroszexuális, meleg vagy leszbikus személy, és általában teljesen természetes módon éli meg a mások iránti vonzalmát. Ezzel együtt serdülőkorban, amikor a személyiségfejlődés során az identitás kérdése sok szempontból felmerül, nehézséget okozhat az, hogy az illető nem érti, miért nem egyértelmű, hogy milyen a saját szexuális orientáltsága. Ez pedig önmagával, a saját személyiségével, a nemi és a felnőtt szerepeivel kapcsolatban számos kérdést vethet fel, amelyekre sokszor nagyon nehéz megtalálnia a válaszokat. Mindettől függetlenül önmagában nem okozhat különösebb problémát, ha egy pánszexuális személlyel alakítunk ki párkapcsolatot.

"A szerelem az szerelem"
Fülöp, szobrász(26): "Meleg vagyok, és egy pánszexuális férfival élek együtt. A párom sokáig küzdött vele, hogy megértse, mit jelentenek az érzései felém, és ezt nem volt könnyű elfogadtatni a családjával sem. Nagyon jól működik a kapcsolatunk, és remélem, az életem hátralévő részét is együtt tölthetjük."


Átoperáltatta magát, hogy feleségül mehessen meleg barátjáhozhttp://www.life.hu/tested-lelked/20110815-farjhez-ment-az-elso-kubai-transzszexualis.html A gyerekem bevallotta, hogy meleg! - pasiszemmelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110622-franco-marco-a-gyerekem-bevallotta-hogy-meleg-pasiszemmel.html Meleg vagyok, na és? - Terézanyu írásahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110429-racz-zsuzsa-meleg-nok-es-ferfiak-egy-csalad-vagyunk.html Steiner Kristóf: Képesek a melegek szeretni?http://www.life.hu/sztarszerzok/20110321-steiner-kristof-kepesek-a-melegek-szeretni.html