Bizonyos élethelyzetek természetes velejárója, hogy átmenetileg csökken a nemi vágy, ám a problémák szőnyeg alá söprése könnyen a teljes elhidegüléshez vezethet. Alábbi tanácsaink segíthetnek a kompromisszumos megoldásban.


1. Elbocsátás

A munkahely elvesztése tipikus "libidógyilkos" krízishelyzet. Ilyenkor lélektanilag olyan kritikus állapotba kerülünk, aminek feloldása nem elsősorban az erotikus viselkedésen keresztül történik, ám nem hagyhatjuk figyelmen kívül a másik fél szexuális igényeit sem - vélekedik Győri Szilvia, tanácsadó szakpszichológus. A hirtelen bekövetkező változás az anyagi bizonytalanság mellett leginkább az önértékelést rombolja.

Thinkstock

A kialakult új szituáció az érintett személyt fizikai és lelki síkon egyaránt igénybe veszi, így teljesen érthető, hogy szexuális motivációja átmenetileg háttérbe szorul. Ebben a helyzetben a partnernek biztonságos és megnyugtató légkört kell teremteni, illetve a másik önbizalmát pozitív visszacsatolással, türelemmel és odafigyeléssel erősíteni. A szeretkezést nem szabad erőltetni, ám az érzelmi ráhangolódást zenével, nyugtató masszázzsal vagy kellemes fényekkel elő lehet segíteni, így a partner kellőképpen ellazulhat, és befogadóvá válhat az aktusra.

Attila, mérnök (26)
"Eddig tökéletes szerető voltam, de nemrég kirúgott a főnököm, és azóta semmihez sincs kedvem. Korábban legfeljebb pár nap maradt ki egy-egy húzósabb időszakban, ma már egy hónapnál tartok. A párom folyton ezzel nyúz, és ő kívánná rendszeresen a szexet, de úgy érzem, most teljesen becsődöltem."


2. Gyász

Szeretteink elvesztése mély fájdalommal jár. Gyász esetén a lelki problémák mellett a szexuális élet is bizonyos ideig háttérbe szorul, ebben a traumás élethelyzetben az odafigyelésnek, a szerető odafordulásnak és az érzelmi támogatásnak kiemelkedő a fontossága. A partner felé nyújtott érzelmi stabilitásban még nem játszik szerepet a szex, majd ha a veszteségélmény feldolgozása olyan szakaszba jut, amikor a felek újra nyitottá tudnak válni a szexuális együttlétre, ismét előtérbe kerülhet a petting. A fizikai intimitás enyhítheti a depressziót és a lelki fájdalmakat, az érintés, a simogatás, az ölelés pedig nagymértékben segíthet abban, hogy oldódjon, megnyíljon és befogadóvá váljon a veszteséget átélő partner. Gyász esetén a másik fél részéről sok türelemre és megértésre van szükség, hisz a feldolgozási folyamat mindenkinél más ütemben zajlik.

Thinkstock

Zsolt, üzletkötő (40)
"5 éve halt meg a feleségem autóbalesetben, és hosszú idő kellett a lelkem regenerálódásához. Élni sem volt kedvem, nemhogy ágyba bújni valakivel. Néhány hónappal ezelőtt egy régi barátnőmmel komolyabbra fordult a dolog, és amikor szeretkezünk, már nem a feleségem arcát láttam magam előtt."
3. Szülés

A nők a gyermek születését követően szexuálisan több tényező miatt is érdektelenné válhatnak. Ennek legnyilvánvalóbb okai a szülési sérülések, amelyek pár hónap alatt ugyan begyógyulnak, ám érintésre az idegek még sokáig jelezhetnek fájdalmat. A másik tényező a fáradtság, hisz a babára a nap 24 órájában vigyázni kell, ami fizikailag és érzelmileg egyaránt megterhelő, ezért sok nőnek ilyenkor nagyon alacsony a libidója. Az anyának szülés után pár hét szexmentes regenerálódásra van szüksége, ám utána sem érdemes egyből közösüléssel vagy orális ingerléssel kezdeni - fűzi hozzá a szakértő. A szexuális vágy felélesztésében különösen fontos az érzelmi intimitás és egymás testének gyengéd becézgetése, ami oldja a feszültséget, és segít átvészelni a nehéz időszakot. Hüvelyszárazság esetén érdemes különböző olajokat és síkosítókat használni, amelyek nem csupán a problémára jelenthetnek megoldást, de új színt is vihetnek a szexuális együttlétekbe.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Thinkstock

Erika, projektvezető (29)
"Szerintem itt a lelki tényezők is komoly szerepet játszanak. Az első babámnál minden rendben volt, és nem okozott gondot a kielégítő együttlét, ám a második szülésem óta egyszerűen nem találok önmagamra. Nem élvezem a szexet és nincs orgazmusom, pedig a párom mindent megtesz érte. Ennek a súlya már ráült a kapcsolatunkra is, és mostanában egyre többet vitázunk."


4. Hűtlenség

A megcsalás egy rendkívül fájdalmas élethelyzet, ami feszültséget kelt, ellentétes érzéseket vált ki a párkapcsolatban, és leggyakrabban a szexuális életre van kihatással. Ebben a szituációban elengedhetetlen az őszinte és nyílt kommunikáció, illetve a bizalom helyreállítása. A pároknak meg kell beszélniük, hogy mi vezetett ide, és min kell változtatniuk, akár szakember segítségének igénybevételével - mondja a szakértő.


Thinkstock

Ha úgy döntünk, hogy megbocsátunk, és a párunkkal maradunk, ennek megfelelően kell viselkednünk, vagyis a későbbi konfliktusok során ne hozakodjunk elő ezzel, hogy "Te bezzeg megcsaltál...". Egy félrelépés kiderülése ugyanakkor katalizálhatja is a szexuális viszonyokat, vagyis hozhat egyfajta megújulást a párok életében.

Klára, hirdetésszervező (34)
"Nálunk is hasonlóan történt. Eddig átlagosan heti 2 alkalommal volt szex, ám pár hónapja a férjem megcsalt egy fiatal kolléganőjével. Ez hatalmas trauma volt számomra, de megbocsátottam, és úgy döntöttünk, hogy helyrehozzuk a házasságunkat. Különös, ám hűtlensége teljesen felpörgette a libidómat, azóta pedig sokkal intenzívebbek az együttlétek."


Segítség, az exem fúrja a kapcsolatomat!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20111013-szerelem-parkapcsolat-segitseg-az-exem-furja-a-kapcsolatomat.html Ismerd fel, ha homoszexuális a pasid!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20111007-szex-szerelem-parkapcsolat-ismerd-fel-ha-homoszexualis-a-pasid.html A boldog párkapcsolat titka! Tanulj a hibákból!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110923-a-boldog-parkapcsolat-titka-tanulj-a-hibakbol.html A kapcsolatromboló N-faktor - Az önimádat miatt vagyunk boldogtalanok?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110907-a-kapcsolatrombolo-nfaktor-az-onimadatunk-miatt-vagyunk-boldogtalanok.html 7 ok, amiért biztos, hogy újrakezdjük a szakítás utánhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110905-szerelem-parkapcsolat-7-ok-amiert-biztos-hogy-ujrakezdjuk-a.html