A lakosság közel 10 %-a szenved szexfüggőségtől, és közöttük nagyon sok a nő. Lássuk, milyen jelekre figyelj, amelyek arról árulkodnak, hogy baj van.


Thinkstock


Melyek a jellemző viselkedési minták?

- pornográf anyagok, szexlapok, 18+ újságok begyűjtése, nézegetése
- kényszeres maszturbáció
- exhibicionizmus
- voyeurizmus
- fétisimádat
- túlzott kockázatvállalás a szexért
- prostitúció vagy annak igénybevétele
- telefonszex, chatszex, internetszex megjelenése a függő életében
- sorozatos hűtlenkedések
- anonim módon lezajlott szexuális kalandok keresése

A szex ugyanúgy tehet függővé bárkit, mint az illegális drogok, az orvos által felírt gyógyszerek vagy az alkohol és a cigaretta.

A szex rabjai

Szexuális együttlét alatt a testünkben biokémiai folyamatok zajlanak, amelyek felelősek azért, hogy igazán jól érezzük magunkat aktus közben és után. Néhány ember a rabjává válik ennek a "koktélnak", mindent képes elkövetni azért, hogy újra átélhesse a - sajnos - múló érzést. Az élvezet hajszolása közben a szervezet hozzászokik ezekhez a vegyületekhez, így megszállottan keresi a következő, az újabb és újabb alkalmakat, hogy a bizsergést érezze. A szexuális izgalom tetőfoka és a beteljesedés mámora között gyakoriak a mélypontok, amelyhez szégyenérzet, önsajnálat, bűntudat és aggodalom társulhat. A szexfüggők nem tudják egyedül megváltoztatni viselkedésüket, ezért elszigetelődnek és a ciklikus körforgás újrakezdődik. Gyakorlatilag a kínzó gondolatok elől újabb szexbe menekülnek, ami könnyebb számukra, mint idegenek előtt beismerni problémájukat.

Tippünk: Szexfüggőség! Nézd meg videónkat!

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=HJf20lNgW71k3lLm" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed width="640" height="390" src="https://videa.hu/flvplayer.swf?v=HJf20lNgW71k3lLm" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" /></object><br /><a href="https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/szexfuggoseg-lifenetwork-szex-HJf20lNgW71k3lLm" title="Szexfüggőség">szólj hozzá: Szexfüggőség</a>

 A lakosság közel 10 %-a szenved ettől a lelki sérüléstől, és ennek a számnak is nagy hányada nő, akiket környezetük egyszerűen nimfománnak vagy prostituáltnak titulál. Az internet szabadsága a szexuális szolgáltatások olcsó tárházát nyújtja, szakértők ennek tudják be a szexfüggőség tömeges megjelenését.


Thinkstock


10 figyelmeztető jel:

1. Szexuális viselkedésed irányíthatatlanná válik.
2. Körültekintővé válsz, tudatosul benned, hogy következményei lehetnek függőségednek.
3. A következmények felmérése ellenére sem tudod megváltoztatni viselkedésedet.
4. Kitartóan keresel és űzöl romboló vagy nagyon kockázatos tevékenységeket.
5. Cselekedeteidért nem vállalsz felelősséget.
6. Nehezen birkózol meg a felbukkanó fantáziaképekkel, érzésekkel, helyzetekkel.
7. Egyre gyakrabban érzel késztetést, hogy szexuális aktusban vegyél részt.
8. Szexuális tevékenységek megélése idején hangulati kilengéseket tapasztalsz.
9. Egyre több idődet veszi el a szexuális életed megtervezése, lebonyolítása.
10. Elhanyagolod társadalmi, munkahelyi, otthoni kötelezettségeidet, családi, baráti kapcsolataidat a szexuális tevékenységek javára.

 

Thinkstock

Mit tehetsz? 

Ha a fentiek közül bármelyiket felismerted a saját viselkedésedben, és összefüggésbe hoztad a szexuális életeddel, vedd kezedbe a sorsod irányítását. Személyes felelősséget kell vállalnod saját életedért, a gyógyulásért. Mivel egyedül nagyon nehéz megváltoztatni a szokásokat, keress fel egy terapeutát, aki segít elindulni az úton és támogat a függőségről való leszokásban. Ha azt gyanítod, hogy a partnered szexfüggő, segíts neki! Mindenképpen beszélj vele a számodra terhes folyamatokról. Szexfüggővel élni nagyon fájdalmas és énképromboló hatással járó állapot, melyből azonban van kiút. Ma már számos terápia, támogató csoport létezik, ahol ki lehet beszélni a problémákat, és közösen lehet megoldást találni. 

Forrás: www.ezoterikus.hu

És még:

9 tévedés a szerelemmel kapcsolatban!
Mennyire jó köztetek a szex? A kalkulátor elárulja!
Mikor jó vele randizni? Számold ki!

4 szexpóz, amit biztosan imádnak a pasikhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111110-szex-szerelem-parkapcsolat-szexpozok-amiket-a-pasik-imadnak.html Gátolt orgazmus - Amikor a férfiaknál késik a gyönyörhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111108-szex-szexualitas-amikor-pasiknal-kesik-a-gyonyor.html Háborús konfliktusok - A nemi erőszak elkerülhetetlen?http://www.life.hu/szeress/szex/20111104-szex-szexualitas-a-nemi-eroszak-elkerulhetetlen-a-haboruban.html Szabadítsd fel az erotikus éned! (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20101020-szabaditsd-fel-az-erotikus-ened.html Te mikor veszítetted el a szüzességed?http://www.life.hu/szeress/szex/20111103-szerelem-parkapcsolat-szex-te-szuz-vagy-meg.html 5 női szexkomplexushttp://www.life.hu/szeress/szex/20101021-5-noi-szexkomplexus.html