A gumióvszer az egyik legnépszerűbb védekezési eljárás világszerte. Hogy miért? Mert hormonmentes, hatékonyan véd a nem kívánt terhességtől, a nemi úton terjedő betegségektől, és szinte bárhol beszerezhető. Ezt mind tudod te is, de azt talán nem, hogy...

ThinkstockCasanova is használta

Az első kondomokat még állati belekből, például birkabélből készítették. Állítólag már Casanova is használt "gumit" a XVIII. században, hogy megvédje őt érzéki kalandozásai közben az akkoriban is terjedő szifilisztől és a nem kívánt utódoktól. Az elmúlt néhány száz évben az óvszerek is haladtak a korral, ma már nem állati eredetű anyagokból készítik őket, hanem természetes kaucsuk-latexből, polietilénből vagy poliuretánból. Európában a gumióvszereknek fontos kritériumoknak kell megfelelniük. A gyártóknak tanúsítványokkal kell rendelkezniük, hogy termékük anyaga, minősége, tisztasága és tartóssága megfelel a szigorú európai uniós előírásoknak. A kondom népszerűsége évtizedek óta töretlen, bár sokak szerint nem a legkényelmesebb viselet, de vitathatatlanul az egyik legjobb megoldás, hiszen mindenféle férfiméretben kapható, ha kell, nyúlik is a hímtag kedvéért - nem beszélve az ízes, illatos, bordázott és rücskös változatokról.

Thinkstock

Vágygyilkos gumi?

Annak ellenére, hogy mennyi pozitívumot sorolhatunk fel a gumióvszer mellett, sokan egyszerűen vágygyilkosnak tartják az eszközt. Egyrészt azért, mert gátolja a test-test kontaktus élményt, másrészt pedig a behatolás előtti másodpercekben - amikor az izgalom a tetőfokára hág - sokan nem szeretnek a ki- és becsomagolással bíbelődni. A legújabb kondomok között azonban már vannak olyanok is, amelyek extra vékony latexből készülnek, használat közben szinte észrevehetetlenek, és a felhúzásuk is megoldható egyetlen mozdulattal. Az sem mellékes, hogy ezek az eszközök pontosan olyan biztonságosak, mint a hagyományos társaik.

Használd okosan!

A gumióvszerek használati utasításában is szerepel - érdemes beleolvasni -, hogy a kondomokat a csomagolásukon feltüntetett lejárati időn belül fel kell használni - ezt vedd valóban komoly figyelmeztetésnek! A gumióvszer speciális anyaga ugyanis egy bizonyos idő után porózussá válik, könnyebben elszakad, nem óv tovább biztonságosan. Ha biztosra akarsz menni, tárold a csomagot hűvös, hideg, sötét helyen. Használat előtt azonban tartsd kicsit szobahőmérsékleten, mert ellenkező esetbe a párodat kellemetlenül érintheti a hűvös, jeges érintés...

Thinkstock

A méret a lényeg?

A pasik általában túl nagy óvszereket vesznek, ami legalább olyan kényelmetlen lehet, mint a túl kicsi. Ezt a kanadai Kinsey Intézet kutatói is megerősítették, akik kísérletet végeztek 400 férfi bevonásával, az eredmény pedig alátámasztotta a fenti állítást: az alanyok 45 százaléka a méretén felüli kondomot választott magának. Arra azonban nem tért ki a vizsgálat, hogy ennek a hiúság vagy a figyelmetlenség az oka. Az európai szabvány szerint a gumik átlaghossza 17,5, a szélességük 5,2 centiméter, vásárláskor azonban az óvszer körmérete a mérvadó, erre utalnak a különböző méretek a csomagoláson. A normál méret 5,1-5,3 centiméter, de vannak ennél kisebbek és nagyobbak is. A gyártóknak közölniük kell a kevésbé fontos, de annál érdekesebb adatokat is - például a falvastagságot, ami általában 0,04-0,08 milliméter, és a gumi felfújási határát is, ami 18 liter.

Thinkstock

Tudtad?

- Egy brit gyógyszergyár egy különleges óvszer kifejlesztésén fáradozik. A különleges kondom még a tesztidejét éli, de ha beválik és minden szigorú előírásnak megfelel, olyan hatással lesz viselőjére, mint a viagra. A gumit ugyanis egy speciális géllel kezelik, ami erőteljes vérbőséget, ezáltal merevedést okoz.
- Dél-Franciaországban található egy Condom nevű városka. A népszerű településnek eredetileg nem sok köze van a kondomokhoz. Condom tréfás kedvű vagy leleményes elöljárói azonban a turisták kedvében akartak járni, ezért megalapították a helyi Óvszer Múzeumot.
- Mint említettük a gumióvszerek haladnak a korral, ezért ifjúsági kotont is piacra dobtak a közelmúltban. A "kezdő" óvszert a 14-20 éves korosztály számára találták ki, hiszen nekik a felnőtt verzió általában túl nagy.
- Egy német szextanulmány szerint az európaiak legnépszerűbb védekezési módszere a gumióvszer. A megkérdezett 16 és 44 év közöttiek 87 százaléka tette le voksát a kondom mellett. Tavaly csak Németországban 214 millió csomag óvszer talált gazdára.
- Az ízesített és illatosított gumikat elsősorban nem az aktushoz, hanem az orális szexhez találták ki. A gyártók abból indultak ki, hogy nem minden nő kedveli a párja péniszének vagy az ondónak az ízét, ezért ők "képzeletben" epret, banánt vagy cseresznyét szopogathatnak.

Ne feledd!
A gumióvszer - ahogy egyetlen más módszer sem - nem nyújt 100 százalékos védelmet a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek ellen.


4 szexpóz, amit biztosan imádnak a pasikhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111110-szex-szerelem-parkapcsolat-szexpozok-amiket-a-pasik-imadnak.html Gátolt orgazmus - Amikor a férfiaknál késik a gyönyörhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111108-szex-szexualitas-amikor-pasiknal-kesik-a-gyonyor.html Szabadítsd fel az erotikus éned! (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20101020-szabaditsd-fel-az-erotikus-ened.html Te mikor veszítetted el a szüzességed?http://www.life.hu/szeress/szex/20111103-szerelem-parkapcsolat-szex-te-szuz-vagy-meg.html 5 női szexkomplexushttp://www.life.hu/szeress/szex/20101021-5-noi-szexkomplexus.html Kalauz a tökéletes szexhezhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111028-milyen-szexre-vagynak-a-nok.html