Az önkielégítés a legegyszerűbb és leggyakoribb módja az örömszerzésnek, ám a különféle maszturbációs technikák színesíthetik a szexuális együttléteket is. Lássuk hát, mivel operálnak a férfiak!

Kemény kamaszálmok

A serdülőkori pszichoszexuális fejlődés fontos tényezője az önkielégítés. A férfiak orgazmusra való készsége automatikus folyamat, mivel pubertáskorban az éjszakai merevedés sokszor végződik spontán magömléssel. A serdülés kezdete és a felnőtt szexuális kapcsolatok közötti időszakban a maszturbációt a fiúk többsége, ám a lányok jelentős hányada is gyakorolja bizonyos időközönként vagy rendszeresen.

Az így szerzett pozitív élmények vezetnek el a későbbi egészséges szexualitáshoz, ami gazdagítja a személyiséget, és nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az illető rugalmas, nyitott gondolkodású emberré váljon. "Az önkielégítés pszichológiai jelentősége rendkívül lényeges, az erotikus fantáziák és álmok erősítik a nemi ingerek és a szexuális izgalom közötti kapcsolatot. A kamaszok elsősorban a másik nem jellegzetességeiről és testformáiról fantáziálnak, ezek az ingerek pedig a rendszeres maszturbálás során egyre intenzívebbé válnak" - vélekedik Győri Szilvia, szexuálpszichológus.

Forrás: Thinkstock

Nonstop örömök

A maszturbálás a közhiedelmekkel ellentétben valódi szex, hisz magában foglalja azokat a szexuális izgalmakat, amelyek akár orgazmushoz is vezethetnek. Bár többnyire a férfiakra jellemző a rendszeres önkielégítés pszichológiai igénye, a maszturbáció korántsem meghatározott biológiailag, inkább arról van szó, hogy a nők sokkal nehezebben beszélnek róla.

Az önkielégítés mint szexuális tevékenység minden életszakaszban jelen van, függetlenül attól, hány évesek vagyunk, vagy párkapcsolatban élünk-e. A Bonni Egyetem tanulmánya szerint 10 férfiből 7 rendszeresen maszturbál, és sokkal gyakrabban teszik, mint a nők, aminek egyik oka, hogy a tesztoszteronszintjük a nőkéhez képest kb. 20-szor magasabb. A legtöbb férfi szerint az önkielégítés teljesen természetes, és úgy gondolják, hogy az nem jobb, nem rosszabb, mint a partnerükkel való szexuális együttlét, hanem egész egyszerűen más.

Mátyás 32, projektmenedzser
"Tök jó a kapcsolatom a barátnőmmel, ettől függetlenül imádok maszturbálni. Hogy miért? Nem olyan macerás, mint felkészülni az ágyba bújásra, nincsenek elvárások, és ha úgy tartja kedvem, simán abbahagyhatom a felénél, anélkül, hogy a csajom rágná miatta a fülemet.

Sokszor érzem magam feszültnek, de az önkielégítés után mindig megnyugszom, és nem fáradok el tőle annyira, mint egy maratoni szex után."

Gyakorlat teszi a mestert

Számos tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akik gyakran végeznek önkielégítést, sokkal intenzívebb és kielégítőbb szerelmi életet élnek. Magányos szex során a férfi fokozatosan növeli az ejakulációhoz való eljuttatás idejét, így megtanulja késleltetni az orgazmusát. A nők többsége a férfiakkal ellentétben rövid idő alatt nem képes kielégülni, ez pedig azzal áll összefüggésben, hogy amelyik férfi rendszeresen maszturbál, jobban tud teljesíteni az ágyban. Az önkielégítés segít tökéletesíteni a szexuális életet, és azáltal, hogy a férfi pontosan ismeri a saját testét, nagyobb élvezetet tud nyújtani a partnerének.

Forrás: Thinkstock
Iván 35, kockázatelemző
"Házasságban élek, így elméletileg bármikor szeretkezhetnék, ám sokszor előfordul, hogy a gyerekek miatt nem tudunk, vagy a feleségemnek nincs kedve. Ilyenkor mindig magamhoz nyúlok, és nagyon jólesik. Hogy ki milyen gyakran csinálja, szerintem típus kérdése. Én legszívesebben minden nap átélném ezt az érzést, függetlenül attól, hogy szeretkeztem-e. A feleségem nem csinál ebből különösebb problémát, sőt szívesen néz közben."

Nem csak a fiataloké az élvezet

Egy amerikai közvélemény-kutatásból nemrégiben kiderült, hogy a 60 év felettiek szexuálisan a legaktívabbak. Bár idősebb korban valamelyest csökken a fizikai vágy intenzitása, a gyengédség, a szexuális elégedettség és a kielégülés fontos szerepet játszik a mindennapi életben. A maszturbálás nem csupán örömöt okoz, nagyon egészséges is. Enyhíti a feszültséget, oldja a stresszt, megkönnyíti az elalvást, csökkenti a fejfájást, erősíti az immunrendszert, továbbá növeli az önbecsülést, és segíthet a pozitív énkép kialakításában. A Nottingham Egyetem kutatói szerint egy férfi minél gyakrabban végez önkielégítést 20 és 50 év között, annál kisebb a prosztatarák kialakulásának valószínűsége.

Valós, vagy vélt bűntudat

Az önkielégítés a szexuális egészség része, ami kiváló eszköz a saját test megismerésére és a gyönyörszerzésre. A legtöbb férfi úgy véli, hogy pontosan tudja, mi okoz neki igazán örömet, ám valójában a teljes orgazmus- és erotikus potenciál töredékét ismeri. A kamaszkorban paplan alatt végzett egyszerű rutinmozdulatok és a nyomok eltüntetésére való törekvés kialakít bennük egy erős mintázatot, ami károsíthatja a szexuális identitást.

A maszturbációra vonatkozó tilalmak nyomán a serdülőkben kialakulhat az önkielégítést esetlegesen kísérő bűntudat és szégyenérzet, ami a későbbiek során önértékelési zavarokat okozhat. Ennek felnőttkori következményei lehetnek az önbizalomhiány, az elmagányosodás, ami miatt az illető nem mer közeledni a másik nemhez, vagy ha mégis, szorongásai miatt könnyen bekövetkezhet a kudarcélmény. Így kénytelen lesz újra az önkielégítésbe menekülni, amiből kialakulhat egy kényszeres szenvedély.

Oszkár 22, egyetemista
"Eddig nem volt komoly kapcsolatom, és az a helyzet, hogy hozzászoktam az önkielégítéshez. A mostani barátnőm hiába próbál szájjal és kézzel kielégíteni, egyszerűen nem tudok elélvezni. Óvszerrel egyáltalán nem megy a dolog, és ha leveszem, akkor is csak úgy sikerül, ha én csinálom magamnak."

Mértékkel nem káros

Az önkielégítés egészségügyi szempontból nem lehet ártalmas, hiszen a szexuális ingerelhetőségnek fiziológiai korlátai vannak, amelyek elérésével a férfi átmenetileg képtelenné válhat a szexuális ingerek befogadására, s szándékos erőltetése fájdalommal járhat. Bár a fizikai kapacitás mértéke egyénenként differenciált, adott esetben a naponta többször végzett maszturbálás sem jelenthet problémát. A mértékletes maszturbáció önmagában teljesen természetes, ám ha az önkielégítés célja a problémák megoldása vagy a feszültség levezetése, és ez tartósan kizárólagossá válik, szexuális diszfunkcióhoz vezethet.

Forrás: Thinkstock
Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:
"A maszturbáció bűne az egyház tanításaira vezethető vissza, amelyek szerint az önkielégítés sérti a szexualitás utódnemzési célját, és csökkenti a spermaképződést. Noha az egyházi előírásoknak már nincs olyan befolyása, mint régen, egyes gondolatok máig fennmaradtak, és generációról generációra öröklődnek. Még napjainkban is rendkívül kevés az olyan szülő, aki helyesli, vagy természetes cselekvésként fogadja el az önkielégítést. Sajnos a magyar társadalomban nincs szexuális nevelés, nem oktatják a szexuális kultúrát, így a serdülők a szexszel kapcsolatos információkat kénytelenek a pornófilmekből, a tömegmédiából vagy egymástól begyűjteni - sokszor helytelenül."