Már magad sem tudod, hogy odalenn hordja az eszét, túlteng benne a tesztoszteron, vagy komplett pszichiátriai eset, hiszen állandóan rád mászik, amitől hirtelen pánikba esel? Segítünk megoldani a szexuális patthelyzetet!


A szex nem mechanika

Egy partnerkapcsolatban a szex sokféle funkciót tölt be: oldja a feszültséget, fokozza az életörömöt, erősíti a férfiasságot és a nőiességet. Az intim együttlétek növelik az összetartozás érzését, a "mi-tudatot", pozitív energiákat szabadítanak fel, védelmet és biztonságot nyújtanak, amelyek elengedhetetlenek egy harmonikus és boldog kapcsolathoz. A szexuális aktust ugyanakkor nem lehet önmagában értelmezni, mivel egy párkapcsolat nem kizárólag a szexről szól. Korunk társadalmában túldimenzionált az énközpontúság, és görcsösen igyekszünk a szexualitás hangsúlyozására. Manapság trendi az önmegvalósítás, mindenki a saját érdekeit hajszolja, emiatt pedig a szexualitás személytelenné, konzum jellegűvé válik. A szex az egyik legintimebb kapcsolati forma az érzelmek kifejezésére, ezért nem válhat öncélúvá, nem szolgálhatja az egó tuningolását, és soha nem állhat mögötte önzés, kizsákmányolás, durvaság vagy kritika. A férfiak többsége sajnos gyakran túl egyhangúan vagy kezdetleges módon szeretkezik, ami a felek között komoly konfliktusokat okozhat, és ez a későbbiekben kedvezőtlenül befolyásolhatja a párkapcsolat jövőjét.


Thinkstock

 

Luca, jogász (31)
"Mielőtt összeházasodtunk, naponta többször is szeretkeztünk. Amióta megszületett a kislányunk, mire ágyba kerülök teljesen használhatatlan vagyok, a súlyfeleslegem is nagyon zavar, és nem könnyű átváltanom anyáról szexistennő üzemmódba. A férjem fantasztikus pasi és remek szerető, de nem vágyom úgy az együttlétekre, ahogyan régen, sőt, néha komolyan szenvedek attól, hogy megint szeretkeznem kell. Tudom, ez így nem mehet sokáig, és attól félek, válságba kerül a házasságunk."


Túlzott vágy vs. szexfüggőség

Ha egy pasi naponta akár többször is igényli a szexuális kielégülést, az nem szenvedélybetegséget, sokkal inkább kissé egyoldalú szenvedélyt jelent. A túlzottan magas nemi vággyal rendelkező férfi mindig képes megnyugtatóan, kellemesen kielégíteni saját szükségleteit, ezzel szemben egy szexuálisan addiktív személynél mindez egyfajta kényszeres viselkedést eredményez. Az illető szenvedélyét egy minden másnál fontosabbá váló szükséglet kielégítése vezérli. A szexfüggő általában nem ismeri el saját veszélyes magatartási megnyilvánulását, ami az esetek jelentős részében nem igazán a szexuális kielégülést célozza meg, hanem tudattalan igényeket (pl. kötődésre való képtelenség, birtoklási vágy, uralkodási hajlam) szolgál.

Ádám, programozó (29)
"Nekem is ismerős a helyzet. Nagyon szeretem a feleségemet, de azt nem tudom elfogadni, hogy évekig tökéletes volt a szerelmi életünk, most meg örülhetek, ha hetente egyszer ágyba bújik velem. Úgy érzem, hogy szinte kötelező feladatnak tekinti a szexet, és néha még rám is szól, hogy siessek. Nem tartom magam szexmániás pasinak, mindig gyengéd vagyok, és bírom a hosszú előjátékokat, tehát ezzel nem lehet probléma. Ez az egész nálam odáig fajult, hogy már kezdek kételkedni a saját férfiasságomban. Fogalmam sincs, hol a határ a saját lelki egyensúlyom és a félrelépés között. Megvárjam, amíg szép lassan becsavarodom, vagy csaljam meg valakivel?"

A kommunikáció mindennek az alapja

A diszfunkcionális kommunikáció a belső feszültségek fő forrása, és egy idő után általános elégedetlenséghez vezet, ezért is fontos a közös nyelv kialakítása. A nyílt szexuális kommunikáció alapfeltétele a biztonság és bizalom érzése, a pszichoszexuális érettség, a ráhangolódás és a szorongásmentesség, ezek nélkül kevés az esély a kiegyensúlyozott szexuális életre. A találgatások és célozgatások helyett mindig őszintén kell beszélnünk arról, hogy mire vágyunk a szexben, mi okoz kellemetlenséget vagy örömöt, mert ezek hiányában az együttlétek érzelmileg üresek maradnak. Az intimitás lényeges szerepet játszik a szeretkezésben, de sok férfi úgy gondolja, hogy a kapcsolatteremtés egyedüli módja a szex, amivel kielégítheti a nő szükségleteit. Számos tanulmány bizonyítja azonban, hogy a nők a gyengéd, figyelmes és megértő férfiakat tartják jó szeretőnek, és ezek a tulajdonságok magasabb értékűek, mint a fizikai közelség. A jó szexért mindkét félnek dolgoznia kell, folyamatosan ébren kell tartani az érdeklődést, amihez nagyfokú empátia, kompromisszumkötés, alkalmazkodóképesség és sokszor a saját igények háttérbe szorítása szükséges.


Thinkstock

 

Kornél, mérnök (35)
"7 éve élek együtt a párommal, és eddig minden remekül működött. Fogalmam sincs, az utóbbi hónapokban mi kavart be a csajomnál, folyton csak a kifogásokat keresi, nekem viszont nagyon hiányzik a rendszeres szex. Minden létező dolgot megpróbáltam már, de úgy tűnik, semmi nem segít. A múltkor komolyan rákérdeztem, hogy mi velem a baj, erre sírva fakadt, meg esküdözött, hogy imád, és nem akar elveszíteni. Még megcsalni sem bírom, mert nagyon szeretem, ezért inkább tűröm, hogy sokszor visszautasít. A csajom nem frigid, és szerintem lelki problémái sincsenek, de fogalmam sincs, meddig bírom így."


Közös hullámhosszra hangolva

A teljes szexuális összhang elérése hosszabb időt és jelentős energiabefektetést igényel, ami sokszor nehéz feladat, ugyanis meglehetősen eltérő igényeket kell szinkronba hozni egymással. A férfiak általában nagyobb szexuális étvággyal bírnak, és sokszor többre vágynak, mint amennyit kapnak, ráadásul sokuknál a szex egyenlő az elismeréssel. "A különbözőség könnyen konfliktushelyzetet teremthet a szexuális életben, amit úgy lehet feloldani, ha a nő egyenrangú partnerként lép fel, és engedi, vagy akár szorgalmazza, hogy a férfi a szeretkezés egy másik alternatíváját választhassa" - vélekedik Győri Szilvia, szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus. "A férfinak nem kell, nem szabad erőltetni a közösülést, az önkielégítés is egyfajta örömszerzés, és amennyiben a nő nem kívánja vagy nem akarja a szexet, orálisan vagy kézzel is kielégítheti partnerét. Sokak számára bizonyára megdöbbentő lehet, de ilyen élethelyzetekben akár a nyitott kapcsolat is szóba jöhet, mint választható lehetőség, kizárólag abban az esetben, ha a felek előre meghatározzák és elfogadják egymás játékszabályait."

Anita, recepciós (27)
"Szerelmes vagyok a pasimba, és természetesen boldoggá akarom tenni, de úgy érzem, neki alapjáraton sokkal fontosabb a szex, mint nekem. Ha nem akarok vele lefeküdni, egyszerűen megsértődik, hozzá sem lehet szólni, de az is előfordult már, hogy kiabált velem ezért. Számomra teljesen elveszik a varázs, ha a szex napi rutinná válik, vagy rám van kényszerítve. Nem tudom, hogy mit kellene tennem, de azt igen, minél jobban erőlteti, annál kevésbé érzek vágyat. A szakítás nálam szóba sem jöhet, mert vele képzelem el a jövőmet."


Mutasd a fehérneműd, eláruljuk, milyen vagy az ágybanhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111215-fehernemud-elarulja-melyik-szextipusba-tartozol.html Csillagjegyed elárulja, milyen vagy az ágybanhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111215-horoszkop-igy-hatnak-a-csillagok-a-szexualis-eletedre.html Szex a szülői házbanhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111211-szex-szerelem-parkapcsolat-egy-agyban-az-anyossal.html Szerződj a buja erotikára!http://www.life.hu/szeress/szex/20101027-szerzodj-a-buja-erotikara.html Ezt szeretjük az anális szexben - egy pasi vallomásaihttp://www.life.hu/szeress/szex/20111209-mit-szeretunk-az-analis-szexben-egy-pasi-vallomasai.html Mangapornó és társai: obszcenitás vagy művészet?http://www.life.hu/szeress/szex/20111208-szex-szerelem-parkapcsolat-manga-porno-es-tarsai-obszcenitas-vagy.html Szex erőszak utánhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111206-kiszolgaltatott-aldozatok-szex-eroszak-utan.html