A legtöbb nő kamaszkorában szerzi első komolyabb szexuális tapasztalatait. Lássuk, milyen hatással lehet későbbi szexuális életedre a kamaszkori önkielégítés.

Időcsapdában a szex

A gyönyörszerzésre szánt idő nagyon fontos tényezője az önkielégítésnek. Aki kamaszkorában is sokszor kapkodva szerez magának örömöt, később is beleeshet ebbe a csapdába: nem szán elég időt arra, hogy a csúcsra jusson. Holott az orgazmushoz az ügyes ujjak mellett elsősorban elegendő időre van szükség. A felnőttek esetében az önkielégítés sok esetben rövid kis közjáték a programokkal, kötelező feladatokkal zsúfolt napok során. 

Forrás: Thinkstock
Ancsa 35, diszpécser
"Három gyerekem van, és két műszakban dolgozom egy nagy szállítási cégnél. Kevés a szex a férjemmel, valójában egyre ritkábban van idő az együttlétekre, de a legborzasztóbb számomra az, hogy az önkielégítési szokásaim is átalakultak, miután visszamentem dolgozni. Régebben, amikor a gyerekek kicsik voltak, szántam időt arra, hogy egy-egy nehezebb nap után hosszan kényeztessem az érzékeimet. Voltak olyan napok, hogy miután ágyba dugtam a kicsiket, akár egy órán át is fürödtem: hosszú ideig szappanoztam magam, vándorolt a kezem az egész testemen, egészen addig, amíg minden feszültséget ki nem adtam magamból. Egy ilyen este alatt akár háromszor-négyszer is elélveztem, és másnap sokkal nagyobb lendülettel tudtam nekilátni a feladatoknak.

Mostanában viszont a párommal való szex vagy a hosszas és alapos maszturbálás helyett öt perc alatt elintézem az egészet egy vibrátorral vagy a zuhany segítségével, és bár a gyönyör megérkezik, sokszor feszült vagyok, és csalódott: valójában kielégületlennek érzem magam."
Bíborka 25, fodrász
"Kamaszkoromban azért kapkodtam az önkielégítéssel, hogy a szüleim rajta ne kapjanak. Ma meg azért, mert azt tanultam meg, hogy a kéjnek gyorsan kell jönnie. Nem érek rá sokáig a tapizásra. Ez a hozzáállás jó is lehet akkor, amikor a párommal esünk egymásnak, tetszik a pasimnak, hogy gyorsan elmegyek, de mostanában valahogy arra vágyom, hogy végre lassan, óvatosan, másodpercről másodpercre jussak el a csúcsra. Hogy felfedezzem végre, hány lépcsőfok van a gyönyörig, de erre sok időt kell szánnom a napi rohanásban."

Gyerekkézbe nem való?

Egy ijesztő változás figyelhető meg a kamasz lányok önkielégítési gyakorlatait illetően, mégpedig az, hogy manapság túl hamar ismerkednek meg a szexuális segédeszközökkel (mint például a vibrátor), amik gyors gyönyörhöz juttatják őket. Ne feledjük, hogy az erotikus eszközökhöz ma már könnyedén hozzá lehet férni, például a szülők hálószobájában, vagy éppen webshopokban.

Afelől sem lehetnek kétségeink, hogy egy 16-17 éves gyerek netes ismereteinek "köszönhetően" pontosan tudja, mire való és hogyan kell használni a kütyüt, ami egyáltalán nem szerencsés, mert ha a kéjhez vezető utat még nem csiszolta finomra az illető – eszközhasználat nélkül, csak az ujjai segítségével –, akkor a vibrátorral való barátságkötés után nagy valószínűséggel nem is fogja. A vibrátor ugyanis magabiztosan a csúcsra juttatja a kíváncsi kamaszt, ráadásul töredék idő alatt, mint ahogy az természetes módon következne be.

Anya, itt aludhat a barátom?
Egyszer eljön az az idő, amikor az aranyos, rózsás arcú kis óvodásból, iskolásból langaléta, borotválkozó kamaszfiú vagy magas sarkúban egyensúlyozó kamaszlány lesz, akinek ráadásul a szerelmi élete is elkezdődik. Riadókészültség és vadászpuska helyett inkább a józan eszedet keresd elő, hiszen a helyzet kellő belátással és higgadtsággal jól kezelhető. Így kezeld kamasz gyermekeid szerelmi életét című cikkünk itt érhető el.
Forrás: Thinkstock

Így lesz elérhetetlen az orgazmus

Miért olyan elgondolkodtató mindez? A kamasz az eszközök kínálta gyönyör mellett nem ismeri meg a saját testét, és ébredező női vágyait elrabolja a luxusingerekkel játszó segédeszköz. Egy vibrátoros (zuhanyrózsás) maszturbálásra rákapott, az eszközök nélküli gyönyört soha nem gyakorolt nő számára pedig szinte elérhetetlen lesz majd az orgazmus a partnerekkel való szexuális aktusok során. Az idő is ellenséggé válik úgy, hogy eszköz nélkül, "csak" partnere erőfeszítései mentén, se rövid, se hosszú idő alatt nem tud majd a csúcsra jutni a nő, ahogy a saját ujjai is tanulatlannak bizonyulnak majd. 

Angi 43, üzletkötő
"Sokat vagyok távol az otthonomtól, nehezen tudom nyomon követni, mi zajlik a lakásban, amíg dolgozom. Két kamaszlányom van, egy 15 és egy 16 éves. Az utóbbi időben vettem észre, hogy az intim dolgaim titokzatos módon átrendeződnek a fiókban. A komód egyik zárható részében tartottam-tartom az erotikus eszközöket, és a kulcsot sem szoktam otthagyni, mégis láttam a turkálás nyomait. Finoman kérdőre vontam a lányokat, és ők pirulva bevallották, hogy szoktak játszani a vibrátorommal. Nem rendeztem jelenetet, és fejmosás se volt, de azért tisztáztam velük a játékszabályokat.

Amikor baráti körben meséltem a malőrről, kiderült, hogy az egyik barátnőm lányai nem hogy játszottak a rezgő kütyükkel, de el is csórták, egy másik ismerős kamaszlánya pedig iPhone-ra cserélte az édesanyja delfines vibrátorát. Nagyon elgondolkodtató az eset. Talán azért, mert én és a kortársaim még a paplan alatt tanultunk meg élvezni. És megtanultunk, de a mi lányaink?"
Zsu 34, marketingmenedzser
"Én mostanában tanulok meg bánni az idővel mint az erotika területén fontos tényezővel. Tizenöt éves lehettem, amikor elveszítettem a szüzességemet, közel húsz voltam, amikor az első orgazmusom volt egy zuhanyrózsa segítségével. Az aktusok alatt – még ha fel is ébredt bennem a vágy – valahogy úgy éreztem, hogy nincs annyi idő, hogy a csúcsra jussak. Sokszor éreztem, hogy nem elég türelmes az aktuális partner, máskor csak én hittem azt, hogy túl lassú vagyok a szexhez. Máskor valóban nem volt rá elég idő.

A mostani párom viszont észrevette a 'kapkodásomat', és hogy feszült vagyok szex közben. Hogy egyáltalán nem, vagy csak ritkán van orgazmusom. Miután belátta, hogy magamtól nem fogok változni, mert nem hiszem el, hogy van időm az erotikára, azt találta ki, hogy kialakít egy látható, érzékelhető, bőséges időkeretet, amellyel gazdálkodhatok. A radiátorra, egy fémtálcára jégkockákat rakosgat ki, és amíg felolvad a jég, az az idő mind az enyém. Néha virágokat is fagyaszt a jégbe, rózsát, ibolyát, levendulát, és ez valahogy úgy beépült nálam, hogy most már tudom, mire előbukkannak a jégből a szirmok, addigra százszor is elélvezek."
Gyimesi Andrea szexuálpszichológus véleménye
"Hogy megértsük a segédeszközök helyes és helytelen használatának lényegét, ahhoz két fontos dolgot kell szem előtt tartani: az egyik, hogy a szexualitás – nem győzöm hangsúlyozni – szimbólumokba tömörített jelentéseket tartalmaz, a másik pedig az, hogy a kondicionálódás (ingertársítás) főleg, de nem kizárólag a korai, első tapasztalatok idejében nagyon fontos a szexet illetően.

A későbbi években is igaz az, hogy egy jelentősebb pozitív vagy negatív élmény megváltoztathatja a szexualitást. Ha a fiatalok korai élményei között túl gyakran szerepel szexuális segédeszközök használata, akkor hozzászoknak egy olyan erős ingerintenzitáshoz és gyors lefutású gyönyörhöz, amit később szinte semmi sem tud produkálni. (Valljuk be, nincs az a férfi, akinek ekkora a rezgésszáma.) Ilyenkor nem jut elég szerep az erotikus fantáziának, ami – többek között – hozzájárul a szexuális önismerethez is. 

Ne feledd: a vibrátor – sok egyéb jellemzője mellett – egy testidegen eszköz, és mivel az első élmények nagyon fontosak, a testidegenség is meghatározó e korai szakaszban. Bár a társadalmunk úton van a technológiákkal kiegészített élet felé, és egy egész társadalom trendjéről nehéz azt állítani, hogy rossz vagy jó, mégis az alapján, amit a szexről tudok, azt javaslom, a testidegen eszközök használata a szexualitásnak csak a későbbi szakaszában legyen meghatározó, amikor a lélek már képes azt kiegészítő ingerként beilleszteni az emberi interakciók mellé. Egyszer-egyszer rendben van a vibrátor használata, de fontos, hogy először alakuljon ki az önkielégítés lassúbb formája, fantáziálással, és csak ezek után férjen hozzá a serdülő a gyors gyönyörhöz juttató eszközökhöz."