Nem olyan régen történt, hogy egy amerikai nő egy teljes napig tartó memóriazavarral került kórházba. Kiderült, hogy a probléma akkor kezdődött, amikor a párjával szexuális aktust létesítettek.


A középkorú nő memóriazavara viszonylag rövid idő alatt rendeződött, ám nem ő volt az egyetlen, akinél a szex és a memória átmeneti működési zavara között összefüggést fedeztek fel a szakemberek.

Thinkstock

Szex időtlen időkig

A jó szex közben az emberek egy jelentős része egyszerűen nem érzékeli az idő múlását. Nagyon sokszor fordul elő, hogy a mindössze néhány percesnek tűnő együttlét után azzal szembesülnek, hogy hosszú órák teltek el az ágybabújás óta.

Anna, divattervező (27)
"Velem utoljára egy hipnózis során fordult elő, hogy egyszerűen kívül kerültem az időn, és a mélyhipnózis több mint egyórányi idejét néhány másodpercnek érzékeltem csupán. Éppen ezért volt számomra meglepő, amikor az új párommal szerelmeskedtünk, és arra riadtam (arra riadtunk), hogy egy egész napja ágyban vagyunk már. És nemcsak az idő szaladt el, de órákig nem éreztem éhséget, szomjúságot sem. Viccesnek tűnhet, de ráadásul egy napig nem pisiltem. Az idővel együtt minden szükségletünk háttérbe szorult. Azóta se volt ilyen időtlen a szex, de vágyom rá, mert emberfeletti élmény."


Térérzékelés - mi az? 

Olykor egy kiadós szex következményeként igen szokatlan helyzetbe kerülhet bármelyik "tökéletesen" tájékozódó férfi is.

Thinkstock

Bálint, informatikus (31)
"Egy kolléganőmmel jöttem össze, az ő lakásán áldoztunk az erotika oltárán. Hihetetlen élmény volt, pedig nem vagyok kezdő a területen. Szinte repültem, annyira kellemes érzések lettek úrrá rajtam utána, a hódítás diadala, vagy a három menet miatt? Nem tudom, mindenesetre szex után beültem az autóba és csak bolyongtam a városban. Fogalmam sem volt, hogy hol vagyok, ahogy azt sem tudtam, hogy hogyan találok haza. Az a bizonyos 'bio-GPS', ami mindig ott pityeg az agyamban, akkor teljesen kikapcsolt. Persze csak vigyorogtam rajta, hiszen halottam már ilyenről, de nem hittem volna, hogy egyszer ez velem is megtörténik, mint egy kamasszal."

Szex fájdalom nélkül?

Egy elmélet szerint a szex és különösen az orgazmus képes magasra feltornázni a fájdalomküszöböt, ami kínos meglepetéseket okozhat. Nem egy esetben szereznek be ugyanis szexuális játékok közben sérüléseket a partnerek. Íme két eset.

Bianka, menedzser (30)
"Nos, én nem vagyok mazochista, nem szeretem a fájdalmat, se szex közben, se szexen kívül, mégis néhány hónapja meglehetősen erős gerincfájással küzdök. Sajnos éppen szex közben sikerült beszereznem a sérülést, mégpedig úgy, hogy szex közben észre sem vettem, mi történik. A póz is szinte hétköznapi volt: én hanyatt feküdtem, a lábam a pasim nyakában. De valahogy sikerült úgy rám hajolnia, hogy a lábaim hátrafeszültek, a fejem fölé. Megroppant valami a gerincemben, de akkor, szex közben, tényleg nem vettem észre. Csak olyan furcsán zsibbadt a lábam meg a derekam, aztán kiderült, hogy nagyobb a baj. Szóval csak óvatosan, ha szexről van szó."

Antal, üzletkötő (30)
"Hónapok óta fáj mind a két csuklóm. Amikor először orvoshoz fordultam, azt kérdezte az orvos, hogy milyen hangszeren játszom. A betegség ugyanis, amit megállapított, a csuklóalagút szindróma, amely hangszeres játék, számítógépes munka, de akár nehézgépkezeléstől is kialakulhat. De hát nekem mind a két csuklóm sajog. Utánaolvastam a dolognak és arra jutottam, hogy ez a szex miatt lehet. Szex közben ugyanis meglehetősen gyakran kerül hátrafeszített pozícióba a csuklóm, szóval egy-egy menet kész veszedelem lehet a pasik számára."

 

Gyimesi Andrea, szexuálpszichológus véleménye
"A fent említett szexhez kapcsolt jelenségek, például a memóriazavar, a tér és az idő érzékelésének megváltozása ritkán, de előfordulhat. A jelenség mögött az áll, hogy a szex is pszichofiziológiai folyamat, akárcsak a fájdalom, vagy a memória, és ha a pszichofiziológiás folyamatokból kettő összekapcsolódik, akkor az akár meg is tréfálhatja a szervezetet. Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ritka egybeesésről lehet szó csupán."

Tudj meg minden fontosat már a hírfolyamodból! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen  és a Facebookon  is!


Női és férfi szexmítoszok nyomában (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120329-szex-szerelem-parkapcsolat-szexmitoszok-kigunyolt-erzekek.html 6 jel, ami elárulja, hogy szexre van szükséged (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120323-feszult-vagy-beteg-borproblemak-gyotornek-lehet-hogy-szexre-van-szukseged.html Orális szex? Fuj! - Így kezeld a konfliktust (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120224-szex-szerelem-parkapcsolat-a-pasim-nem-akar-oralisan-kielegiteni.html Szexelj a telefonoddal! - 5 szex-alkalmazás okostelefonra (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120320-szexelj-a-telefonoddal-5-szexalkalmazas-okostelefonra.html Amikor fáj a szex - Így kezeld a hüvelyszárazságot! (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120313-amikor-fajdalmas-a-szex-igy-kezeld-a-huvelyszarazsagot.html Szex nélkül a házasságig? (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120306-szerelem-parkapcsolat-szex-nelkul-a-hazassagig.html