"Féltem tőle, hogy egy tipikus nagyzoló rosszfiú" - Marilyn Monroe nagy szerelmei

színésznő Marilyn Monroe film Hollywood szerető Steiner Kristóf sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig néhány héttel ezelőtt került mozikba az Egy hetem Marilynnel című film, amely egy ifjú filmkészítő és az ünnepelt ikon titkos és röpke románcát dolgozza fel. És bár nem készült film Monroe minden egyes kapcsolatáról - egyelőre -, a legnagyobb szerelmek, legdögösebb szívtiprók és legdrámaiabb szakítások történetei nemhogy egy mozifilm, de egy tévésorozat forgatókönyvét is megtöltenék.  

1. James Daugherty

"Az első házasságom nem volt boldog frigy... de szomorú sem. Ha őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, hogy alig beszéltünk egymással. Nem azért, mert haragban voltunk, hanem mert egyszerűen nem volt mit mondanunk egymásnak. Nem volt közös témánk" - vallott Monroe első házasságáról. Amikor ez a mondhat elhangzott, Marilyn még csak a sztárrá válás rögös útjának elején járt. A texasi rendőr, James Daugherty és a kezdő modell, Norma Jeane Baker házassága éppen olyan drámai volt, mint a színésznő későbbi kapcsolatai. Jóval később az egykori férj meglovagolva exfelesége hírnevét irt egy cikket egy amerikai magazin számára, amelyben elmeséli: egyáltalán nem örült neki, hogy Monroe-t egyre inkább magába szippantja a showbusiness, és amikor bejelentette, hogy válni akar, a lány megfenyegette: "Ha elhagysz, a folyóba ugrom." A házasság négy éven át tartott, James pedig kétszer is újranősült: jóképű volt, és nem mellesleg az, hogy a filmsztár exe volt, meglehetősen kapóssá tette Texasban. Daugherty így emlékszik a szakításra: "Igazán szerettem őt, és örökké barátsággal gondolok rá, de nem akartam része lenni a Marilyn Monroe jelenségnek."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért! (18+)

2. Joe DiMaggio

Joe DiMaggio már óriási név volt a sport világában és a társasági magazinokban, mikor megismerkedett az ünnepelt színésznővel. A románc nem indult zökkenőmentesen, ugyanis mikor Joe megpillantotta Marilyn fotóját, és egy közös barátjukat arra kérte, hogy hozzon össze neki egy randit a filmcsillaggal, Monroe kerek-perec elutasította őt. "Féltem tőle, hogy egy tipikus nagyzoló rosszfiú" - magyarázta döntését a filmcsillag. Szerencsére - vagy talán szerencsétlenségére - mégis adott neki egy esélyt. A párocska boldogsága nem tartott sokáig: amikor Japánba utaztak nászútra, és Monroe felkérést kapott egy koreai utazásra, DiMaggio kimutatta a foga fehérjét. Marilyn négy napot töltött katonai bázisokon, az amerikai harcosokat szórakoztatva, és mire visszarepült a férjéhez, a kapcsolatnak már lőttek. Néhány hónappal később, amikor Monroe a Hétévi vágyakozás című film híres, szoknyalebbentős jelenetét forgatta, DiMaggio a sajtó, a filmesek és a rajongók szeme láttára és füle hallatára rendezett jelenetet, mondván: nem hagyja, hogy a felesége rossznőként viselkedjen. Egy hónappal később Marilyn beadta a válókeresetet, és életében először, de nem utoljára bejelentkezett a pszichiátriára. Hollywoodi pletykák szerint Joe később ráébredt, hogy nem volt elég toleráns Monroe-val szemben, és állítólag ismét megkérte a kezét. A családi boldogság azonban - ebben az életben - nem adatott meg nekik. A filmcsillag halála után DiMaggio rendezte el a temetés körüli teendőket, és élete végéig heti háromszor küldött rózsát Monroe sírhelyére.

AFP
AFP

Kattints a képre a galériáért! (18+)

3. Arthur Miller

A zseniális amerikai drámaszerző, Arthur Miller a Buszmegálló című film forgatásán ismerkedett meg Marilyn Monroe-val, és bár azonnal megtalálták a közös hangot, a sajtó majd' egy éven át nem szerzett tudomást a bimbózó románcról. Miller nem volt éppen klasszikus szépfiú, de értelmiségi körökben minden nő a lábai előtt hevert - éppen ezért sokaknak szúrta a szemét, hogy egy "buta színésznőcske" lett a befutó. Amikor a lapok megszellőztették, hogy "Tojásfej és a Homokóra" egy pár - utalva ezzel Miller kopasz fejére és Monroe tökéletes alakjára -, a kapcsolat komoly nehézségek elé került. Marilyn ügynöke és a vele dolgozó filmstúdiók megtiltották, hogy a szőke ikon nyilvánosan találkozzon az íróval, mondván: politikai ügyei rossz hatással lehetnek Monroe karrierjére. Ez azonban még csak a nehézségek kezdete volt: nem sokkal később egy őket üldöző lesifotós szörnyű karambolt okozott, amelyben egy fiatal lány életét vesztette. A pár végül a sajtó és a nyilvánosság teljes kizárásával házasodott össze, a hagyományos zsidó esküvő után nem sokkal Monroe teherbe esett. Egyes pletykák szerint Tony Curtistől, akivel a Van, aki forrón szereti forgatásán melegedett össze. Mire Monroe és Miller tető alá hozhatta régi közös tervét - egy filmet, amelyben Marilyn bebizonyíthatja színészi képességeit -, a pár kiküszöbölhetetlen ellentétekre hivatkozva felbontotta a házasságot.

AFP
AFP

Kattints a képre a galériáért!

4. John és Robert Kennedy

Alig akad ember a földön, aki ne látta volna Monroe hírhedt, utolsó fellépését, amikor a Madison Square Garden színpadán elénekelte John F. Kennedynek a "Happy Birthday Mister President"-et. A ruha - amely később több mint egymillió dollárért talált gazdára egy aukción - mindent láttatni engedett, kiemelve Marilyn formás hátsóját és melleit. Az elnök visszafogott eleganciájáról és bájáról ismert felesége, Jackie Kennedy némán tűrte, ahogy a színésznő már-már ráveti magát az ünnepeltre. Ez volt az a pillanat, amikor már nem csak az FBI nyomozói számára vált világossá: John F. Kennedy és Marilyn Monroe szeretők. A depressziós, nyugtatókon és alkoholon élő nő rendszeresen tárcsázta fel a Fehér Házat, amikor pedig a férfi véget vetett a viszonynak, a filmcsillag az elnök öccse, Robert Kennedy karjaiban talált menedéket. Ő volt az, aki halála napján is meglátogatta a színésznőt... és vélhetően az utolsó férfi, aki szerelmeskedett minden idők legvágyottabb, legünnepeltebb szexszimbólumával.

AFP
AFP


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.