Van, akinek kényszerpálya a szexmentes élet, más dacból, megint más kíváncsiságból mond nemet hónapokig az erotikára. Vajon egy egészséges érzékekkel megáldott nő meddig "bírja" szex nélkül? A Life.hu-n egy éve ez volt a kedvenc cikketek.

A leggyakoribb válasz az, hogy bármeddig, és ha mégis feladja valaki az önkéntes gyönyörmentes száműzetést, teljes szexuális életet élhet utána. A nő személyiségében ugyan nincs torzulás, de valamilyen szinten mégis hat a testre, a lélekre, illetve az illető környezetére az érzékiség féken tartása.

Forrás: Thinkstock

Lássuk, vajon milyen okai lehetnek az önmegtartóztatásnak!

1. Csúnya szakítás

Nagy csalódás, mély sebeket ejtő szakítás után általános "férfigyűlölet" miatt zárkózhatsz be. Ilyenkor az érzékiséged egy időre eltompul, nincs rezgés, amíg a sebeidet "ápolod", öntudatlan gesztusaid elutasításról árulkodnak, nem csalogatják a másik nemet. A környezetedben lévő, egyébként szex területén szóba jöhető férfiak vissza is hőkölnek, ahogy megérzik a belőled áramló hideg távolságtartást. 

Szilvia 34, jogi asszisztens
"Három évig szinte rajongtam a páromért. Mindenben partner voltam, nem mondtam nemet semmire. A szex is az ő kedve és igényei szerint zajlott. Zsolttal bárhol, bármikor kapható voltam az erotikára. Egyszer kiderült, hogy mellettem még két másik csajjal is kavart - persze a hátam mögött. Teljesen összetörtem. Ő szerette volna, ha folytatjuk, de én képtelen voltam rá. Ennek már tizenegy hónapja. Azóta nem bújtam ágyba senkivel, nem is keresem a lehetőséget, és a legrosszabb, hogy nem is kívánom a szexet. Olykor, havonta egyszer-kétszer önkielégítek, de valójában ha elmarad a kényeztetés, az se zavar. Nem is jut eszembe, annyi keserűség van bennem. A pasik pedig menekülnek tőlem."

2. Szex csak az igazival

Olyan eset is előfordulhat (és ez is nagyon gyakori), hogy nem szeretnéd alkalmi szexkapcsolatokban elaprózni magad. Akár évekig is várhatsz, hogy megérkezzen az igazi, az a férfi, akivel testi-lelki gyönyör lehet minden együttlét. El sem tudod képzelni, hogy párkapcsolat nélkül, csak a szex miatt létesíts kapcsolatot.

Ildikó 29, idegenvezető
"Amíg egyetemre jártam, sok mindent kipróbáltam. Volt nő is, hármas szex is, részt vettem vad szexbulikon. Az a korszak arról (is) szólt. A szexuális ámokfutásról. Ma már másra vágyom, és egy ideje, egész pontosan 14 hónapja nem feküdtem le senkivel. Nagyon fiatalon azt hittem, ez csak duma, nem lehet kibírni szex nélkül. Most már tudom, hogy igen. Nem akarok többé csak az orgazmus miatt ágyba bújni senkivel. Várok vele, hogy jöjjön az igazi. A barátnőim persze vigyorognak rajtam, és azt mondják, a szüzességem nem kapom vissza a lemondással, és az ártatlanság kora is elmúlt, de talán ez az egész nem is erről szól, hanem a belső lelki fejlődésről. Hogy most már nemcsak a testem, de a lelkem is kényeztetni akarom az erotikával."
Forrás: Thinkstock

3. A felfedezés izgalma

Lehet, hogy a szexszünetet kényszer szülte, de az is előfordulhat, hogy ráérzel arra, milyen jó szabadnak lenni egy kicsit. Nem kötnek gúzsba a vágyak, uralod a testedet és az érzékeidet. Persze nem mondasz le valójában a gyönyörről, csak kipróbálod, milyen hatást idéz elő a testedben és lelkedben, ha tomboló szexuális energiáidat nem a hagyományos szexcsatornákon engeded szabadjára. Ráadásul az elfojtott, de a felszín alatt izzó erotika megbolondítja a férfiakat is.

Enikő 35, pedagógus
"Nehezen zártam le az utolsó kapcsolatomat. Voltak könnyek, karmolások, üvöltözések és vad, békülős szex is. Amikor végleg eldöntöttem, hogy itt a vége, néhány önmarcangolós, toporzékolós hét után azt gondoltam, ha már így, akkor most az egyszer valóban kipróbálom, milyen szex nélkül élni. Milyen az, amikor a vágyaimat nem egy aktusban engedem útjukra, hanem megpróbálom más erőkké alakítani azokat.

Mindig érdekelt a képzőművészet, és néha festegettem is - a magam örömére. Az utóbbi időben - 8 hónapja nincs szex az életemben - felébredt bennem a kreativitás. Hetente többször festek, galériákat látogatok, tanulok. Barátkozom a színekkel, formákkal, de nemcsak engedem, hogy magával sodorjon az egyébként is bennem lévő alkotásvágy, hanem nagyon tudatosan elkezdtem a világot befogadni. Megélem, és nem csak úgy keresztülrohanok pillanatokon.

Utazom, én, aki a sarki közértbe is utáltam egyedül leszaladni. Élvezem mindezt. Ha az élet egy pasit sodor az utamba, akkor nem a szex jut eszembe róla. Más módon, intellektuálisan közelítek felé. Nézem a markáns férfiarcot, és nem csókolni szeretném, hanem lerajzolni. Ugyanakkor furcsa ez az egész, mert amióta nem adom ki a szexuális energiáimat, bomlanak utánam a pasik. Napi szinten kapok ajánlatot, megcsodálnak, futnak utánam olyanok is, akik eddig ezen a területen levegőnek néztek.

Hogy miért? Talán a rezgések erősödtek fel, vagy az elérhetetlenség levegője csábítja őket. Hogy nem vagyok megkapható, és ez kihívás számukra. Talán a függetlenségem, a testi-lelki-intellektuális szabadságom az, ami felébreszti bennük a vadászt. Nem tudom, de ezt a helyzetet nagyon élvezem. Eddig hetente egyszer önkielégítettem, most azt próbálom ki, milyen az a világ, ahol megálljt parancsolok a kezemnek is."

4. Irány a fantázia birodalma!

Az is előfordulhat, hogy a szexmentes időszakban olyan fantáziákat élhetsz meg, amilyeneket előtte még soha. 

Andi 30, informatikus
"Több mint fél éve nincs pasim, de most először, ez nem zavar. Soha nem foglalkoztatott ennyire a szexuális fantázia, de mostanában hetente többször is így jutok a csúcsra. Egyszerűen szabadjára engedem az erotikus képzeletem, és most úgy érzem, nem is kell pasi. Csak útban lenne. Olvastam egyszer egy tanulmányt, amiből kiderült, hogy a párkapcsolaton kívül élő nőknek gyakrabban van orgazmusuk, mint azoknak, akik pasikkal, aktusban próbálnak a csúcsra jutni.

Nos, én ezt a saját példámmal tanúsíthatom: 100%-os a teljesítmény, amióta elmerültem ebben a fantáziám által teremtett birodalomban. A képzelgéseim a teljes életemre hatással vannak. Ilyenkor apró részletekbe menően dolgozom ki a szituációkat, épp ezért elkezdtem jobban figyelni a világra is. Olyan dolgok is feltűnnek, mint addig soha, és a fantáziám fejlődésének a munkámban is hasznát veszem."