Egy párkapcsolaton belül számtalan eszközzel büntethetik egymást a párok. A hiedelmek szerint a szexmegvonás tipikusan női fegyver a másik sakkban tartására, ám mára kiderült: ez a fegyvernem a pasiktól sem áll távol.


A szex megvonása vagy társad közeledésének tudatos, büntető vagy "nevelő" jellegű elutasítása, ha ideig-óráig hatékonynak is bizonyul, hosszú távon garantáltan a párkapcsolat válságához vagy akár a végéhez is vezethet. Az ilyen viselkedés bántja az elutasított fél önbecsülését, az illető értéktelennek érzi magát, és azt gondolhatja, hogy erőfeszítései mit sem érnek számodra. Vajon a férfiak miért mondanak nemet a szexre? A gyönyörre, ami az egyik legerősebb hajtóerő az életükben? Az erotika parkolópályára állításával egyúttal önmagukat is izgalmas, számukra (is) rengeteg energiát adó örömforrástól fosztják meg. Talán azért, mert felismerték: a nők számára a szex a férfi kötődésének egyik legerősebb jele, és a pasik tudják, hogy az erotika megvonásával párjuk nemcsak a gyönyört, de a biztonságérzetét is elveszíti, így a nők irányíthatóvá, könnyen befolyásolhatóvá válnak.

Thinkstock

Lássuk, hogy a férfiak miért vonják meg a leggyakrabban a szexet a nőktől: 

1. Így nem tetszel nekem

Akár tetszik, akár nem, tény, hogy a férfiaknak igenis számít, hogy életük párja mennyire tudja, de leginkább mennyire akarja megőrizni a szépségét. Akadnak férfiak, akik ezt soha nem mondják ki, mert a párkapcsolatok természetesen nem csak a külsőségekről szólnak, egyéb minőségek és értékek mentén erősödik a kötődés. Sok férfi nem szól semmit, csak ritkulnak az együttlétek, eltűnik az intimitás. A férfiak egy része azonban tisztán megfogalmazza mindezt, el is mondja neked, és jó néhány esetben, ha nem teljesülnek az elvárásai, akkor vágyainak csökkenését nem rejti véka alá, mi több, párod akár ki is jelentheti, hogy addig bizony nincs szex, amíg "nem kapod össze magad".

Réka, egészségügyi asszisztens (31)
"Három év házasság után született meg a kisfiunk. A várandósság alatt több mint huszonöt kilót híztam, aminek jelentős része most (4 évvel a szülés után) is rajtam van. András már a terhesség alatt is többször szólt, akkor még finoman, hogy ez nem lesz annyira jó se neki, se nekem. Túl sok kiló szaladt fel rám, nehéz lesz leadni, de akkor és a szülés után is azt hittem, ez leküzdhető, meg különben is, ha szeret, túlsúllyal is szeret engem. Ám egyre ritkultak az együttlétek, egyre kevesebbszer kívánt meg engem, én meg kezdtem lelkileg összezuhanni.
Aztán egy reggel, egy sikertelen közeledésem után, ahogy feküdtünk csendben az ágyban, egyszer csak rám nézett és azt mondta: "Én nem akarok így élni, nem akarok hazudni neked. Szeretlek, de egyszerűen így nem kívánlak. Ha azt akarod, hogy legyen szex, akkor tegyél érte. Amíg nem fogysz le, amíg nem látom, hogy ez neked is fontos, nem fekszem le veled." Nos, először halálosan megsértődtem, úgy éreztem, egy világ dőlt össze bennem, de azt is éreztem, nem kíván lehetetlent. Mert addig ahelyett hogy törekedtem volna eredeti súlyom visszaszerzésére, inkább még rá is pakoltam a kilókra. Annál is inkább, mert bánatos is voltam az elutasítások miatt. Néha egy egész kiló sütit is befaltam a vacsora után, literes fagyival. Csokihegyekkel vigasztaltam magam. A szexmegvonásos ultimátum után viszont úgy éreztem, nekem kell ez a pasi, meg kell próbálnom a dolgot. Három hónap után közeledett először, pedig nem volt még annyira látványos a változás. Csak addigra már érezte, komolyan gondolom, tényleg szeretném, hogy újra vonzónak lásson engem."


Thinkstock


2. Manipulálás: akkor is úgy lesz, ahogy én akarom!

Ebben az esetben nincs a nevén nevezve a dolog. Csak épp hirtelen nem alkalmas a pasidnak a szex, nem jó az időpont, túl fáradt, vagy épp "sokat vacsorázott". Aztán ha elég érzékeny vagy, előbb-utóbb megleled az összefüggést és rájössz, hogy azért nincs szex, mert megakadályoztad, hogy a pasid sörözzön a haverjaival, esetleg rámutattál, hogy nincs szükség az új motorra, illetve megint a te véleményed, akaratod győzött egy, a párod számára is fontos dologban, és a férfi a haragját és elkeseredését így, kifejezetten a nőkre jellemző módon fejezte ki.

Aliz, kozmetikus (25)
"Kellett egy kis idő, mire ráébredtem, hogy az egyébként szerelmes kedvű volt párom, aki imádja a szexet, időről időre miért fordít nekem hátat az ágyban. Eleinte azt hittem, ez valami rossz vicc. Ilyet pasi nem csinál. Nem lehet ennyire hülye valaki, hogy inkább lemond egy jó menetről, csak hogy engem megbüntessen, vagy megneveljen, de be kellett látnom, hogy Leventénél ez így működik. Ő azzal magyarázta, hogy ha haragszik rám, akkor nincs benne késztetés a szexre, de valahogy nem hittem neki. Ezt az eszközt teljesen tudatosan alkalmazta ellenem, mert pontosan tudta, mennyire sérti a nőiségemet az elutasítás. Le is teszteltem, hogy igazam van-e. Egy alkalommal arról beszélgettünk, hova utazzunk hétvégén. Én valójában a szüleimhez mentem volna, mert már fél éve nem láttam őket, ő meg (grafikus a srác) kiállítástúrát tervezett. Azt akarta, szedjük a nyakunkba a várost és bámészkodjunk, szívjuk magunkba a kultúrát. Én ellenálltam, és ragaszkodtam a szüleimhez. Látszólag nem volt gond belőle, de amikor pár óra múlva csókolgatni kezdtem, simogattam és beleültem az ölébe, lerázott magáról, hogy nincs hozzám kedve. Pár óra múlva újra beszélgetést kezdeményeztem, amelyben már sokkal megengedőbb voltam a hétvégi programot illetően, majd kis idő múlva újra csábítgatni kezdtem. Nem csodálkoztam rajta, hogy akkor már simán elfogadta a szexi közeledést. Vagyis tök egyértelmű volt a kép, ha az van, amit ő akar, akkor van szex, ha képviselem az álláspontomat, akkor viszont elutasítással bír jobb belátásra. Ma már nem is vagyunk együtt, egy ilyen pasival nem szabad együtt élni."

Anikó, bolti eladó (35)
"Én már rég rájöttem, hogy ha kiegyensúlyozott szexuális életre vágyom, jobb, ha alkalmazkodom a férjemhez. Ő irányító típus, de nem agresszív, viszont szereti érvényesíteni az akaratát. Kell valami új horgászkütyü, de én sokallom az árát? Jobb, ha nem szólok bele, mert akkor napokig rám se néz, nem ölel át, nem puszil meg, és simán ellöki a kezem, ha én kezdeményeznék. Szóval nálunk a jó szexnek az én bólogatásom az ára, és én bólogatok, mert minél inkább nemet mond, én annál inkább bolondulok érte és utána. Pedig azt hiszem, ez beteg dolog."


Thinkstock

3. Tükör-reflex

Az is megesik, hogy a párod kifejezetten azért vonja meg a gyengédséget tőled, mert te is ezt teszed, és nem történik más, mint az általad szívesen alkalmazott eszközt fordítja ellened. Ilyekor csak meg akarja mutatni, mennyire kellemetlen, fájdalmas és megalázó a szituáció és mennyire mély sebeket képes okozni a "szexmegvonós" játszmázás. Vagyis ha azon kapod a párod, hogy sértettséged enyhülése után már a te kezdeményezésedre mond nemet, akkor ne csodálkozz rajta, épp olyan "átnevelés" áldozata vagy, mint ő.

Erika, jogász (32)
"Én keveset fogtam fel a szüleim játszmáiból, de azért gyerekként, kamaszként elcsíptem félmondatokat. Anyám gyakran büntette így az édesapámat. Persze erre akkor ébredtem rá, amikor én is elkezdtem alkalmazni ezt a kapcsolataimban. Arra is hamar rájöttem, hogy ez nagyon hatékony eszköz, a pasik a szexért sok mindenre képesek, vagyis ha jó vagyok az ágyban, és tudatosan adagolom az erotikát, akkor irányítok a kapcsolatban is. Aztán a mostani párom jól az orromra koppintott. Egy ideig ő is próbálkozott ugyan, ha játszottam a megközelíthetetlent, kérlelt, ölelgetett, kereste a kedvem - egy ideig. Pár hónapja azonban azt vettem észre, hogy ő mond nemet a közeledésemre a legmeghökkentőbb szitukban. Például egész nap jókedvünk van, szeretgetjük egymást, szexi évődések röpködnek közöttünk, aztán amikor már beteljesülne a dolog, azt mondja: 'Tudod, mégsem akarom a szexet, valahogy most nem kívánlak.' A legdurvább, hogy már az első alkalom földbe döngölt. Tudjátok, mennyire fájt?! Pocsék érzés, megalázó, iszonyú. Szemlátomást, érzékelhetően kíván, és mégis nemet mond? Büntet engem is, magát is? Nos, azt hiszem, nekem ez jó lecke volt..."

 

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!
MILF: tisztes családanya vagy szexi bestia? (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120607-milf-tisztes-csaladanya-vagy-szexi-bestia-18.html Érzéki masszázs: kíváncsiság vagy megcsalás? (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120605-hutlen-nok-a-masszazsasztalon-18.html Nők szex nélkül - Te meddig bírnád? (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120601-szex-szerelem-parkapcsolat-nok-szexszamuzetesben-18.html Orgiák a baldachin alatt: De Sade, a szexmániás provokátor (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120531-a-botranyos-eletu-szexmanias-filozofus.html Kebel-kényeztető kisokos pasiknak (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120525-szex-szerelem-parkapcsolat-kebelkenyezteto-kisokos-pasiknak.html