A Szex és New York szabadszájú Samanthája "dugidugónak" nevezte, Mila Kunis és Justin Timberlake szerint "barátság extrákkal", a hétköznapi szlengben pedig egyszerűen csak "fuckbuddy"-nak hívjuk őt. Ő az, aki bár virág nélkül állít be az ajtódon, cserébe dráma és elvárások nélkül távozik szex után. A Life.hu-n másfél éve ez volt a kedvenc cikketek.

 

A napokban rám írt az egyik barátném, és első hallásra szokatlannak tűnő kérdést szegezett nekem: megkérdezte, nem ismerek-e egy férfit, aki számításba jöhetne egy egyéjszakás tűzoltásra - majd ezek után gyorsan hozzátette, ha beválik, természetesen maradhat. A barátném se nem dackorszakát élő tizenéves, se nem elmagányosodott idősödő hölgy: egy értelmiségi, kimondottan csinos és határozottan sikeres negyvenes nőről van szó, aki történetesen anya és exfeleség. Bár a pasiszerzési akcióban sajnos nem tudtam közreműködni, a dolog valahogy nem hagyott nyugodni. Lehetséges, hogy valahol a szexualitást övező tabuk áthatolhatatlan rengetege mögött van egy (vad)virágos rét, ahol mindent szabad?

AFP/Photo12

Ki az a fuckbuddy?

Ahhoz, hogy választ kapjak az égető kérdésre, először is kíváncsi voltam, hogyan definiálja a mindent tudó világháló a "fuckbuddy" fogalmát. Az Urban Dictionary - egy szabadon szerkeszthető szlengszótár - véleményvezérei szerint "szexpartner" az, akihez érzelmileg nem kötődsz, és mindkettőtök számára világos, hogy a kapcsolatotok tisztán testiségen alapszik. Egy másik megfogalmazás szerint - amelyet természetesen egy férfi írt - "fuckbuddyt tartani annyi, mint kapcsolatban lenni, mínusz a sok baromság a Valentin-nappal kapcsolatban. Nem várja el tőled, hogy  háromhavi fizetésed költsd el egy hülye gyűrűre, és nem nyafog, hogy nem töltesz vele elég időt." Végül pedig egy lány definíciójába futottam bele, aki külön kiemelte: "Az ideális fuckbuddynak nincs felesége, és nincs komoly kapcsolata másik nővel, cserébe viszont soha nem tartozik elszámolással nekem arról, hány másik lánnyal ápol hasonló viszonyt."

Szerelem? Kösz, nem. Szex? Bármikor!

Tegnap éjjel egy házibuliban voltunk néhány barátommal, és ahogy egyre gyorsabban fogytak az italok, tudtam, hogy megérkeztem kutatómunkám következő állomásához. A lakásban reprezentatív arányban voltak jelen heteroszexuális férfiak és nők, meleg pasik és leszbikus lányok, ezért amikor valaki elhagyta az alkalmi táncparkettnek kikiáltott nappalit, rezzenéstelen arccal kérdeztem meg tőle: "Te tartasz dugidugót?" Az első áldozatom egy huszonhét éves lány volt, aki csupán egyetlen hónapot tölt itthon - textiltervezőként utazgat a világban -, és ahogy ő fogalmazott: az ember sokszor fel sem ismeri, hogy egy aktuális életszakaszában valójában nem szerelemre, hanem alkalmi szexre vágyik. "A társadalmi normáknak nevezett dogmák olyan erőszakosan nyomják ránk a hollywoodi románcokba illő szerelem illúzióját, hogy sokan azt hiszik, nincs választásuk. Pedig van! Én speciel egészen biztosan nem állnék neki a nagy Ő felhajtásának az itthon rendelkezésemre álló egy hónapban, és ez persze nem jelenti azt, hogy szexelni sem fogok."

Forrás: Thinkstock

A szabad(os)ság kora

Az éjszaka - vagy inkább hajnal - egy elhagyott gyártelepen folytatódott, ahol a jazzbárt az egyik düledező épületből alakították ki. Ahogy puhán puffantak a dobverők, a tömegből kibontakozott egy srác, aki a pulttól az asztaláig tartó útvonal során legalább három nővel létesített három másodpercnél hosszabb szemkontaktust. Néhány perccel később cigarettafüstbe burkolózva avatott be a titkaiba. "Szerintem manapság a napnál világosabb: ezekre az alkalmi kapcsolatokra igenis szükség van. Nem szeretem összetörni a lányok szívét, akikkel kavarok, és nem akarom, hogy én legyek a rosszfej, amiért nem emlékszem a horoszkópjára. Már az elején világossá kell tennem a szabályokat." "Nem tartasz tőle, hogy ezzel megfosztod magadat attól, hogy igazi, komoly és mély kapcsolat alakuljon ki egy nővel?" - tettem fel a millió dolláros kérdést, ő pedig szemrebbenés nélkül felelt: "Ugyan már. Csak azért, mert van egy-két-három rendszeres fuckbuddym, még felismerném az igazi szerelmet. Ha megérkezik, tudni fogom, hogy ő az."

A "többre tartom magam"-szindróma

Bár az éjszaka további része homályba vész, ma reggel fogmosás közben világosodtam meg: akárhány véleményt hallgattam meg, senki sem mondta azt: "Hogy lehetséges, hogy egy felnőtt nőnek nincs annyi önbecsülése, hogy nem kínálja fel magát?", vagy "Mi lesz a világból, ha mindenki csak a szexre hajt?" Ez a tudat pedig valódi megkönnyebbüléssel töltött el, mert tudtam: nem kell majd (annyira) exkuzálnom magam, amiért finoman szólva nem vagyok vaskalapos a témában. Ebben a pillanatban csörgött a mobilom. "Helló... hallottam a tegnapi körkérdésedről, bocs, hogy nem tudtam válaszolni rá, de képtelen voltam elhagyni a táncparkettet" - mondta egy ismerős hang. A srác - aki egyébként meleg - kimondottan azért hívott fel, hogy őt is meghallgassam. "Persze, semmi gond a dugidugóval, de azért egy valamit nem árt tisztán látni: az efféle kalandjaink során hajlamosak vagyunk arra, hogy egyfajta magasabbrendűséget érezzünk az alkalmi szexpartner felett. Hiszen ő 'csak' szexre kell. Amit viszont sokan elfelejtenek, hogy ilyenkor mi is 'csak' szexre kellünk. Aki fuckbuddyt tart, az valójában önmaga sem több, sem kevesebb, mint valaki más fuckbuddyja." De mi van akkor, ha beindul az "ennél én többet érek, és többet érdemlek" motor az agyban? Mi van akkor, ha - a jó öreg fészekrakó, családépítő, ősanya-életösztönöknek hála - valaki kötődni kezd a dugidugóhoz, ráadásul nem vallhat színt, hiszen ezzel megkockáztatná, hogy még a mostani minőségében is elveszíti őt. "Elképzelhetőnek tartod azt, hogy beleszeretsz az egyik fuckbuddyba, és ő lesz életed szerelme?" - érdeklődtem egyik kezemben a fogkefével, másikban a telefonnal. Rövid hallgatás, majd megérkezett a válasz: "Miért ne?" 

Thinkstock

"Nincs miért elnézést kérnünk"

És tényleg! Ki mondja, hogy egy fuckbuddy-viszony sosem léphet elő párkapcsolattá? Ami fontos, hogy - elkerülendő a lelki sérüléseket - mindkét fél tisztában legyen vele, mit is jelent a másiknak. Nem kell Acivityt idéző kéz-lábmozdulatokkal jelezned neki, hogy valami másra vágysz a szexben - egyszerűen a szemébe mondhatod, hogy mit szeretnél. Nem kell hosszasan csevegned halálosan unalmas példányokkal abban a reményben, hogy a párbeszéd vezet valahová - hiszen ott van a dugidugó száma a mobilodban, és elég, ha ráírsz: "Átjössz?". És persze az is, hogy soha többé nem fordulhat elő, hogy hónapokon át tart a "száraz időszak". A gond nem akkor kezdődik, amikor egy haver dugidugóvá lép elő, hanem akkor, amikor ítélkezni kezdünk önmagunk vagy mások felett. Ahogy Madonna is megénekelte: nincs miért elnézést kérnünk - ez csupán emberi természet.