Aki azt hiszi, hogy a szexuális forradalom előtt csak utódnemzés zajlott a dunyhák alatt, az is szigorúan erkölcsös keretek között, az feltétlenül látogasson el egy szexmúzeumba. Az ilyen intézmények ugyanis kézzel fogható bizonyítékai annak, hogy az emberiség bizony még a legpuritánabb korszakaiban sem fogta vissza magát, ha bujaságról volt szó. Íme négy múzeum, amit ne hagyj ki.

1. Vénusz Temploma - Amszterdam

Nyilván senki sem fog meglepődni, hogy a világon elsőként Amszterdamban döntöttek úgy, hogy ideje a nagyközönség elé tárni szexuális múltunk relikviáit. Mindez 1985-ben történt, és a Vénusz Temploma névre keresztelt műintézmény azóta a város egyik legnépszerűbb turistacélpontjává vált: évente félmillió látogató fordul meg a falai között. Folyamatosan újabb tárgyakkal bővül a tárlat, így mára a világ legnagyobb ilyen tárgyú gyűjteménye, és a történelem valamennyi korszakát felöleli. Vannak itt képek, festmények, a legkülönbözőbb tárgyak, szobrok, kazetták és még hosszan lehetne folytatni a sort. A gyűjtemény hamar kinőtte az eredeti épületet, így a fenntartók bővítésre szánták magukat, a munkálatok azonban nem várt eredményeket hoztak: az épület alapzatában két erotikus leletre bukkantak. Találtak egy kékfajansz cserépdarabot, melyen egy férfi látható merev hímtaggal, illetve egy Hermész figurát hatalmas pénisszel. A már-már hihetetlen véletlen nyomán szerzett darabok kiemelt helyet foglalnak el a múzeumban, mely a folyamatos bővítésnek és az egyre több kiállított tárgynak köszönhetően leginkább egy labirintusra hasonlít, így nemcsak a tartalma tartogat meglepetéseket, hanem a tér felfedezése is.

Bővebb infó: http://www.sexmuseumamsterdam.nl/index2.html

AFP

2. Museum of Sex - New York

Az Újvilágban egészen 2002-ig vártak az ilyen jellegű projektekkel, majd Daniel Gluck kezébe vette az irányítást, és a New York-i 5th Avenue-n megalapította a nemes egyszerűséggel Museum of Sex névre hallgató intézményt. Nem nézte azonban mindenki jó szemmel az újszerű kezdeményezést, különösen a konzervatív körök fogalmazták meg kifogásaikat. William Donohue, a Katolikus Liga oszlopos tagja például egyenesen a mocsok múzeumának titulálta, és az erkölcsök általános romlását jósolta, amennyiben megnyitja kapuit. Végül persze nem lett igaza, hiszen a múzeum megnyílt, és sokkal visszafogottabbnak bizonyult, mint a hasonló tárgyú kiállítások: igazán kifinomultan, a szemérmesebb látogatók számára is befogadható formában mutatja be a szexualitást. A visszafogottság legfőbb oka, hogy az alapító célja nem a polgárpukkasztás volt, hanem az, hogy bemutassa az emberi szexualitás történetét, fejlődését és kulturális jelentőségét. Érdeklődésének középpontjában a különféle szexuális preferenciák és szubkultúrák állnak, így a látogatók kimerítően megismerhetik a meleg és leszbikus kultúrát, a BDSM-et (szadomazo elemekkel fűszerezett szex), a pornográfiát és a prostitúciót. A Museum of Sex további érdekessége, hogy időszaki kiállításoknak is otthont ad. Látható volt egyebek mellett a Szex és mozgókép, illetve a Meztelen képregényfigurák című tárlat, de itt mutatták be Jean Marc Laroche sokak szerint sokkoló alkotásait, a Káma Szútra pózait megjelenítő csontvázakat is.

Bővebb infó: http://museum.museumofsex.com/

3. Sex Machines Museum - Prága

2002 termékeny évnek számított a szexipar ezen szegmense számára, ugyanis Prágában is nyílt egy múzeum. Érdekessége, hogy a szexualitásnak csak egy szeletét tárja az érdeklődők elé: ez az intézmény kifejezetten a szexuális segédeszközök bemutatására szakosodott. A több száz darabos gyűjtemény legrégebbi darabjai a 16. század elejéről származnak, és ahogy haladunk előre az időben, egyre bővül a kínálat. A gyűjtemény egyértelműen bizonyítja, hogy szépanyáink is komoly arzenállal rendelkeztek, ha örömszerzésről volt szó. Itt megcsodálhatók több száz éves vibrátorok - némelyik egészen bonyolult konstrukció -, szexasztalok és más segédeszközök is. Kiemelendő az a kétszáz éves, műpéniszbe torkolló libikóka, melynek segítségével két hölgy rendezhetett igazi csajos bulit és szórakoztathatta el egymást kölcsönösen. A 19. századi peep show is igazi csemege. Ez az erotikus alkalmatosság nem más, mint egy nagyobb doboz lyukakkal az oldalán, melyben sejtelmesen vetkőzött a korabeli szexmunkás, miközben a lyukakon kukkolhattak a kliensek. Figyelemre méltó a szadomazo szektor is: korbácsokat, szájpeckeket, bőrjelmezeket és a vad erotika legkülönfélébb kellékeit csodálhatja meg a látogató. A teljesség kedvéért megjelennek az úgynevezett erkölcsös szex relikviái is a gyűjteményben, például a méltán hírhedtté vált, mindent takaró, ám a célszerveknek utat engedő hálóingek, vagy a merevedést hangos csörömpöléssel jelző szerkezet, mely a kamasz fiúk maszturbációját volt hivatott megakadályozni. Aki nem elégszik meg a tárgyi emlékekkel, megtekinthet két pornófilmet is a műfaj hőskorából, az 1920-as évekből.

Bővebb infó: http://www.sexmachinesmuseum.com/en_page.html

AFP

4. Reneszánsz Erotikus Panoptikum - Keszthely

Nekünk sem kell szégyenkeznünk, hiszen Magyarország is büszkélkedhet egy páratlan erotikus csemegével, a keszthelyi Reneszánsz Erotikus Panoptikummal. A szokatlan gyűjtemény a reneszánsz és a felvilágosodás erotikus irodalmának egyes jeleneteit eleveníti meg szilikonból készült, életnagyságú bábuk segítségével. Az alkotások olyan élethűre sikeredtek és a jelenetek olyannyira naturálisak, hogy még a legszabadelvűbb látogatók is belepirulnak. A bábuk készítői és modelljei a Képzőművészeti Egyetem hallgatói voltak, akik háromévnyi munkával alkották meg a pajzán tárlatot. Ebben azonban nem merül ki az élmény, ugyanis a panoptikum egy másik részében az indiai erotikus kultúrába nyerhetnek betekintést az érdeklődők: a Káma Szútra néhány jelenete elevenedik meg szintén élethű szilikonfigurák segítségével, illetve a világhírű khajurahói templomok erotikus homlokzatának egy-egy darabját is megcsodálhatjuk testközelből. Művészettörténeti érdekesség, hogy az egyik falrészletet Zichy Mihály néhány pajzán rajza díszíti.

Bővebb infó: http://www.szexpanoptikum.hu/kapcs.html

5 izgalmas italmúzeum, ha nem csak kóstolgatni szeretnélhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20120607-5-izgalmas-italmuzeum-ha-nem-csak-kostolgatni-szeretnel.html Magyarország 3 legfurcsább múzeumahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20101102-magyarorszag-3-legfurcsabb-muzeuma.html