A nő 35 felett ne hordjon miniszoknyát, kukázza ki a köldökpiercinget, mondjon le a párkeresésről és úgy általában felejtse el még azt is, hogy annak idején nőnek született. A Life.hu most annak járt utána, hogy valóban megszűnik-e egy nő igazán nőnek lenni a "kritikus" életkor betöltése után. Egy éve ez volt a kedvenc cikketek.

Eszedbe ne jusson elhinni, hogy 35 felett végérvényesen beborul az ég, sőt, sok szempontból akkor nyílnak ki a legfontosabb ajtók előtted. A személyiség 33 éves korig folyamatosan fejlődik, vagyis erre az időpontra és az azt követő életszakaszra mondhatjuk azt, hogy igazán "beért" valaki. 35 felett szinte biztos, hogy határozott céljaid vannak, az addigi tapasztalataid alapján már nem éred be akármivel és akárkivel - talán ezért tűnhet nehézkesebbnek a társkeresés is.

Forrás: Thinkstock

Megijedhetnél, hiszen a környezet, többek között a reklámok is, az öregedésre figyelmeztetnek. A  kozmetikai cégek már az idősödő bőr kategóriába tartozó szereket kínálják neked (35+), bizonyos álláshelyekre is szinte biztos, hogy feleslegesen adnád be az önéletrajzodat, és a társkereső oldalakon is kényelmetlenül érezheted magad a minimum tízessel hamvasabb, feszes popsijú nők fotói láttán. 

Szereted és ismered a tested?

Ám mindez csak a felszín, és mielőtt az érzékiségedet figyelmen kívül hagyó statisztikák mentén elásnád magad, érdemes egy kicsit a számok mögé tekinteni. Főleg akkor, ha a lelked mélyén érzed, hogy hamis a kép, és bármit mondjon is a környezeted, te egy cseppet sem érzed még öregnek magad. Az is előfordulhat, hogy épp erre az életkorra mered végre vállalni a vágyaidat. Tudod, és az adott helyzetben el is mered mondani, mi és hogyan jó neked, és nem is akarsz engedni a minőségből, ha igazán jó a szex számodra. 

A bátorság és a tudatosság a külsődben is megnyilvánulhat. Pontosan tudod, hogy milyen színeket viselhetsz, trendektől függetlenül magabiztos kézzel nyúlsz vásárlás közben olyan felsők, kiegészítők vagy sminkszerek után, amelyek korábban hidegen hagytak.

Mi több, a szexshopok kínálata sem feltétlenül hoz zavarba, és ebben az életkorban szinte biztosan tudod, mi a különbség egy dildó, valamint egy pénisz formájú vibrátor között, ahogy tisztában vagy azzal is, hogy síkosítót használni nem bűn, hanem buja élvezet. Ennek ellenére, amikor azt hallod, hogy a pasik azért buknak a harmincöt feletti nőkre, vagy a fiatal negyvenesekre, mert azok "soha nem mondanak nemet, és bármit megtesznek, amit a pasik akarnak", ne dőlj be. Ez a szabály nem vet túl jó fényt az érettebb korosztályra, és ebben a formában nem is igaz. Csupán arról van szó, hogy 35 felett egy nőnek sokkal tudatosabb a viszonya a szexhez. Erre az időszakra - feltehetően - már te is ismered és szereted annyira a testedet, hogy kényelemből, a párod megbüntetése, vagy buta sértettség miatt ne mondj le a gyönyörről. 

Forrás: Thinkstock
Anikó 37, banktisztviselő
"Korán férjhez mentem, és korán el is váltam. 30 éves koromra már újra szingli voltam, annál is inkább, mert gyerek sem született abban az éretlen, elkapkodott házasságban. Úgy váltam el a férjemtől, hogy soha, egyetlen alkalommal sem jutottam el az orgazmusig. Ami azonban még félelmetesebb volt, hogy nemcsak aktus során nem élveztem el, de magamat sem tudtam kielégíteni, csak akkor, ha vibrátorral kényeztettem magam.

Aztán jött egyik pasi a másik után, egyik aktus a másik után, és én mindig hoppon maradtam. Már betöltöttem a 35-öt, amikor végre egy fiatal pasi segítségével megtanultam, hogyan kell jól maszturbálni. Lehet az is kellett hozzá, hogy addigra megtanultam kívánni a szexet. Mintha az idő nekem dolgozott volna, ráadásul akkor már nem volt bennem görcs a szexszel kapcsolatban. Véleményem szerint meg kell tanulni őszintén beszélni a szexről, és amikor lehet, akkor egy nő igenis maszturbáljon. A többi jön magától."
Virág 40, tanárnő
"Évek óta rendszeresen csaltam a férjemet. Miért? Mert ő körülbelül ennyi ideje nem tekintett nőnek. Egy darabig kínlódtam, csábítgattam, de semmi. Közönyös magatartás volt a válasz. Na, akkor kezdtem érdeklődni más férfiak iránt.

Kiderült, hogy sok pasi kifejezetten jó nőnek tart. Imádják a körömcipőben villogó karcsú bokámat, bejön a pasiknak (a fiataloknak is) a rövid szoknya és az ápolt külső. Most épp válok a férjemtől, aki most már szeretné az új kapcsolatoktól kivirult, megújult szexi nőt, de most már késő. Ő évekig nem élt a lehetőséggel."

Töltsd csőre a rúzsodat!

Válás után nagy valószínűséggel életkortól függetlenül nehéz talpra állni, és ha a válás azért következett be, mert a férj egy fiatalabb nő kedvéért lépett ki a kapcsolatból, az szinte feldolgozhatatlannak tűnő trauma lehet egy 40 felé közeledő nő számára. Ilyenkor éppen a saját nőiességébe vetett hit, a női önbecsülés törik darabokra és - tekintettel a társadalom 35 felettiek negatív megítélésére - a személyes fájdalmakon felül olykor még a környezet hozzáállásával is meg kell küzdenie.

Például azzal, hogy a kapcsolatokat kereső nőket erkölcstelennek, a megújult öltözködési szokásokat nevetségesnek, kihívónak vagy túl fiatalosnak tartják, esetleg folyamatosan figyelmeztetik arra, hogy "ő már nem nő, hanem elsősorban anya". Ne feledd! A válás traumájának feldolgozása után a legfontosabb, hogy képes legyél megújulni kívül-belül egyaránt.

Forrás: Thinkstock
Erika 39, virágkötő
"A mai napig megmaradt bennem egy nálam jóval fiatalabb kolléganőm megjegyzése. Válás után, túl a mindennapi zokogáson, abban a periódusban voltam, amikor már nem minden reggel láttam szürkének az életemet, de nagy elhatározások még nem fogalmazódtak meg bennem. 

Egy reggel a szokásosnál rövidebb szoknyában, előző délután vásárolt rózsapiros rúzzsal a számon mentem dolgozni. Én szépnek - sőt megkockáztatom - és néhány röpke órára végre újra kívánatosnak éreztem magam. A kolléganőm viszont rám nézett, gúnyosan elmosolyodott és azt kérdezte: 'Ezzel akarsz pasit fogni magadnak?' Már nem emlékszem, mit válaszoltam neki, csak ott álltam megszégyenülve. Miközben annak a fiatal kollégának fogalma sem lehetett arról, hogy mekkora bátorság kellett ahhoz, hogy kirúzsozzam a számat. Vagyis nem azért kentem magamra a pirosat, hogy attól kapjak erőt és bátorságot, épp ellenkezőleg: a rúzs azt jelentette, hogy életben maradtam! A párom árulása, a válás minden ocsmánysága ellenére is életben maradtam és bátran vállalom: nő vagyok. Igen, szexre (is) vágyó nő vagyok."
Kata 37, marketingmenedzser
"Egy ideig kiszolgáltatott helyzetben is voltam, mert ahhoz, hogy bárhová elmehessek, valakinek vigyázni kellett a gyerekekre, és a szüleim esti program miatt nem segítettek, másra meg nem számíthattam. Éreztem, kezdek kikészülni.

Egy 'láthatáson' elkaptam a volt férjemet és elmondtam neki, hogy ettől kezdve nincs kibúvó. Én minden második hétvégén leteszem a lányokat a küszöbére, és nem érdekel, mi történik, arra a három napra az övé a munka, a felelősség. Kövezzenek meg, ha ezért én rossz anya vagyok! Ettől kezdve tudtam újra nő lenni. Igen, szép ruhákat vásároltam magamnak, levágattam, befestettem a hajam, bevállaltam egy izgalmas élményekkel kecsegtető orgazmus-tréninget, randikra jártam, néha utaztam is. Nem anyaként, nem elvált, görcsösen bizonyítani akaró nőként. Csak nőként.

Ma fiatalabbnak érzem magam, mint valaha és a szexuális kisugárzás, hát, az aztán nem gond. Minden ujjamra egyenként akad jelentkező, és ez igazán szokatlannak tűnik azok után, hogy harmincévesen a férjem szerint én már öreg voltam - az orális szexhez is."
Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati tanácsadó véleménye:
"Való igaz, hogy a személyiségfejlődés befejeződése a legtöbb esetben néhány évvel előzi csak meg azt az életkort, amelyet a mai napig már a nőiesség hanyatlásának tekint a társadalom. Pedig a nők éppen arra az időszakra érnek be igazán szexuálisan is, akkorra szerzik meg azokat a tapasztalatokat, amelyek mentén már megfogalmazzák, milyen partnerre van szükségük, és ha a korábban vállalt gyerekek már nagyobbak, akkor a szexre szánt idő is feszültségmentesebben áll a rendelkezésükre.

A nő nemcsak hogy még nő 35 felett, hanem minden porcikájában ízig-vérig nő lehet. Ha akar. Ez azonban nagyon fontos, hogy nő, nő mivoltában akarjon is kiteljesedni, és más szerepei ne lopják el ezt a lehetőséget tőle, valamint hogy az anya szerep mellett is akarjon és tudjon nő maradni."