Az orgazmus fantasztikusan jó érzés, és azt gondolnánk, hogy kevés jobb dolog van a világon, de valóban ez az egyetlen módja annak, hogy teljesen elmerüljünk a szerelem örömeiben?

Egyből a lényegre térünk

Modern világunkban a rapid szex megszállottjai vagyunk, amire a pornófilmek, a potencianövelő szerek és a multiorgazmust ígérő "szupertippek" is ráerősítenek, azt sugallva, hogy a szeretkezésben a kielégülés a lényeg. Ha ennek hiányában frusztrálttá és csalódottá válunk, könnyen előfordulhat, hogy másutt keressük az izgalmakat, rákattanunk a szexfilmekre vagy alkalmi kalandokba bonyolódunk, melyekkel tompíthatjuk ugyan a hiányérzetet, de csak átmenetileg. Miután "jól laktunk" szexuálisan, további ingerekre van szükségünk, és egy idő után azt vehetjük észre, hogy immunissá válunk a hagyományos aktusokra, és vágyaink egyre perverzebbek lesznek. Ez a negatív tendencia könnyen vezethet kiüresedő párkapcsolathoz, szexuális problémákhoz vagy akár orgazmusképtelenséghez, ami nagyon gyakori probléma a nők és férfiak körében.

ThinkstockNelli, koordinátor (40)
"Mindig féltem attól, hogy a párom egyszer majd nem vágyik rám. Nem vagyunk együtt túl régóta, de úgy érzem, a dolog nem is fog sokáig működni közöttünk, mert a szexuális étvágya egyszerűen csillapíthatatlan. Hiába szeretnék intimebb viszonyt kialakítani vele, megmondom őszintén, nem látok erre túl nagy esélyt. A páromnak saját bevallása szerint szüksége van a napi pornópenzumra, és bár soha nem kérdezem, mindig elmeséli, hogy mit látott a neten. Néhány héttel ezelőtt épp szeretkeztünk, és elaludtam, majd fél óra múlva arra ébredtem, hogy megint mellettem maszturbál. Én nem vágyom mindig vad és esztelen szeretkezésekre, és sokszor nagyon jólesne, ha csak hozzám bújna és kedvesen átölelne, de fogalmam sincs, mit mondjak neki, hogy ne bántsam meg. Arról nem beszélve, hogy szerintem teljesen kiakadna, ha azzal állnék elő, hogy 'Drágám, szüneteltessük egy időre az orgazmusokat'."

Ne engedj (mindig) a kísértésnek!

Egy holland tudóscsoport kutatása szerint orgazmus közben uganolyan agyi aktivitás tapasztalható, mint amikor valaki heroin hatása alatt áll. A kutatók véleménye szerint ha valaki egy időre mellőzi az orgazmust, elkerülheti az ún. "kémiai másnaposságot", amit a csúcspontnál hirtelen megemelkedő, majd lezuhanó dopamin nevű hormon szintje okoz. Egy szexuálisan stagnáló párkapcsolatban különösen fontos, hogy mellőzzétek az elsietett szeretkezést, ami legfeljebb fizikai örömszerzésre elegendő, de nem mélyíti az érzéseket, a kapcsolatot, és a nemi vágyat sem tartja sokáig magas hőfokon. Ezzel szemben az orgazmus nélküli szexuális játék tele van pozitív energiával, valószínűleg azért, mert egy szelíd, szeretetteljes nemi aktus finoman emeli meg a dopamin és oxitocin szintjét.


Kata, személyi asszisztens (29)
"Semmi sem édesebb, mint a szeretkezés kellemes emlékére visszagondolva napokig bizseregni, és megőrülni a másik érintésének még a gondolatától is. A szerelem, amit a kedvesem iránt érzek, egyszerűen leírhatatlan, de amióta megálljt parancsoltam az ösztöneimnek, úgy érzem, egy mélyebb szellemiség felé haladok. Csodálatos dolog mozdulatlanul feküdni egymás ölelő karjaiban, vagy nagyon lassan, gyengéden szerelmeskedni. A párommal egy hullámhosszon vagyunk, és ilyenkor mindketten érezzük, hogy mennyire harmonizálnak egymással az energiáink. Esténként illatos olajokkal masszírozzuk egymást, ami elő- vagy utójátéknak is nagyszerű, és másnap reggel kipihenten, jókedvűen ébredünk."

A szerelem új esszenciája

A szex lehet nagyon rossz orgazmussal, és lehet fantasztikus kielégülés nélkül is, főleg akkor, ha a szokásos manuális és orális ingerlési technikák helyett kipróbálunk valami egészen szokatlant. A gyönyör új és magasabb dimenzióját élhetjük át az ún. karezza módszerrel, amelynek lényege a gyengéd, becézgető, dédelgető és szerető együttlét. Egymás lélegzetét figyelve és egymás szemében elmerülve, minimális mozgással (vagy mozdulatlanul) járó szeretkezés során maximálisan élvezhetitek az intim pillanatokat. Törekedhetsz arra is, hogy a szeretkezés minél tovább tartson - orgazmus nélkül -, ami sokkal érzékibb élményt eredményezhet, mint a hagyományos közösülés. Bár eleinte úgy tűnhet, hogy ez a fajta szex teljesen unalmas és értelmetlen, ha figyeltek egymásra és türelmesek vagytok, az együttlét hihetetlen ajándékká válhat mindkettőtök számára. 

"Néha bringára is pattanhatunk attól, hogy autót vezetünk"

Sokan úgy gondolják, hogy a szex egyenlő az orgazmussal, és a berögzült szokásokon nem könnyű változtatni. A karezza technika (a szó olasz eredetű, jelentése: simogatás) a hangsúlyt a nagyvonalú, szeretetteljes és nem célorientált szexuális együttlétre helyezi. A módszer alkalmazásakor nem az orgazmus a cél, hanem az együttlét és a felek közötti energiacsere. Természetesen időbe telik, míg harmonizálni tudjátok az energiákat, az érzelmeket és a mozdulatokat, ám ha kitartóan gyakoroltok, fantasztikusan szinkronizálhatjátok egymás emocionális és fizikai állapotát. A test ugyanis tele van olyan erogén zónákkal, amikről talán nem is tudsz: az ujjak, a nyelvek, a mellek egytől egyig az örömnyújtás erotikus területei, és ha megfelelően használod ezeket, testi-lelki értelemben mély belső elégedettséget élhetsz át. Amennyiben csökkent nemi vággyal, vagy a rutinná vált szex miatt unalommal küzdesz, a karezza izgalmas és hosszú távon kifizetődő alternatíva lehet. Az intimitás új csatornái lehetőséget nyújthatnak a kapcsolat magasabb szinten történő ápolására, fejlődésére, és ami a legjobb benne: bármikor visszatérhettek a klasszikus szeretkezés nyújtotta gyönyörökhöz.

Thinkstock

Viktória, könyvelő (36)
"Általában nyitott vagyok az újdonságokra, de a témát illetően meglehetősen szkeptikus vagyok, mert nem hiszem, hogy egy szexuálisan mélyponton lévő kapcsolaton javítani tudna bármilyen ehhez hasonló fortély. Egyfelől a mai párkapcsolatokban hamar elmúlik az a bizonyos rózsaszín köd, másfelől mindkét nem genetikailag kódolva van a hűtlenségre. Ha két ember egyszerűen nem kompatibilis egymással, egyikben túlbuzog a szexuális energia, a másikban meg nem, egy idő után mindenképp feltűnő lesz a különbség. Úgy gondolom, ha valamelyik félnél lankad vagy teljesen megszűnik a vágy, nincs visszaút, előbb-utóbb megcsalás vagy szakítás a vége."

 

Győri Szilvia szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus véleménye: 
"Rohanó világban élünk, mindent meg akarunk kapni minél hamarabb - ahogy a kielégülést is -, ám ezzel a szeretkezés pont a lényegét és a jelentőségét veszíti el. Az orgazmus fontos eleme a nemi életnek, ám sosem célja a szexuális együttlétnek. Ha szeretnél új színt csempészni a szerelmi életedbe, a karezzával megfűszerezhetitek az intim együttléteket, és egyfajta mély ellazulást élhettek át az orgazmusorientált szemléletmód részleges vagy teljes mértékben történő mellőzésével. Fontos, hogy csak olyat tegyél, amit te és a partnered is szeretne, és mindkettőtök számára örömet okoz. Ha önmagában unod a szexet, kipróbálhattok új és izgalmas dolgokat, de azért örülj az orgazmusnak, hisz attól nem fog ellaposodni a szexuális életetek, ha alkalomadtán kielégültök. Sőt!"


"Bátran vállalom: nő vagyok" - Ne írd le magad 35 felett (18+)http://www.life.hu/szeress/20120807-szex-szerelem-parkapcsolat-most-kezdodik-az-elet-igazan-nok.html 5 dolog, ami még jobbá teheti a szexet (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120803-parkapcsolat-szexualitas-orgazmus-5-dolog-ami-jobba-teszi-a.html Innen tudod, hogy a nő megjátssza az orgazmust (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120426-innen-tudod-hogy-a-no-megjatssza-az-orgazmust.html Ezért játsszák meg a pasik az orgazmust! (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120309-szex-szerelem-parkapcsolat-ezert-jatsszak-meg-a-pasik-az.html 7 meglepő tény az orgazmusrólhttp://www.life.hu/szeress/szex/20101025-7-meglepo-teny-az-orgazmusrol.html