Sokszor csak utólag ébredsz rá, hogy az, ami a buszon, a munkahelyeden, az iskolában vagy a buliban történt, kimeríti a molesztálás fogalmát. A Life.hu most a legtipikusabb eseteket gyűjtötte össze, és azt is eláruljuk, mit lehet ilyenkor tenni.

Mi számít molesztálásnak? Minden szó, minden gesztus, ami a te egyéni érzékenységedet sérti. Minden olyan utalás, amely szexuális töltésű, minden érintés, amely a te előzetes beleegyezésed nélkül történt. Még az is, ha a könyöködet fogta meg valaki.

Több módja van a molesztálásnak, de bármelyiket is éled át, fontos tudni, hogy mindegyik formája szexuális agresszió és nem kötelező elviselned. Ha ilyet tapasztalsz, és persze idejében felismered, akkor nagyon fontos, hogy amennyire tudod, őrizd meg a nyugalmadat. Ha szavakkal "bántottak", nem ugyanabban a stílusban és hangnemben válaszolj, viszont ne hagyd következmény nélkül a dolgot. Hívd fel az illető figyelmét arra, hogy ez sértő rád nézve, és nem engedheti meg magának, mert amit tesz, az - persze a konkrét szituációtól függően - akár bűncselekmény is lehet. Higgadtan kérd ki magadnak, mi több - főleg ha nem ismeretlen ember molesztál, kolléga, iskolatárs, vagy a baráti kör egy tagja -, akár meg is fenyegetheted, hogy a megfelelő fórumon segítséget fogsz kérni. Ha nyugodt tudsz maradni, és nem áldozatként reagálsz, az azért jó, mert kibillented a helyzetéből a molesztálót. Így nem éri el a célját, sőt akár még zavarba is jöhet, és megszégyenülten továbbállhat, ha nem, akkor te is határozottabban kérhetsz segítséget a környezettől. Ezzel szemben, ha agresszíven lépsz fel vele szemben, ő a saját dominanciájára fog építeni, számára ugyanis az a cél, hogy megalázzon, megzavarjon, megszégyenítsen, sőt valamilyen szinten megfélemlítsen téged.

Thinkstock

"Gyűlölöm, ahogy utánam szólnak"

A molesztálás leggyakoribb formája verbális jellegű, ami lehet obszcén szavakkal megfogalmazott szexuális "agresszió", de akár a cuppogás, a füttyögés, a mormogás is ijesztő lehet - főleg ha kihalt területen ér téged a dolog. Akkor is molesztálást élhetsz át, ha egy buliban vagy szórakozóhelyen valaki hangosan tesz rád szexuális jellegű megjegyzést, bírálják vagy dicsérik a külsőd, durván felajánlkoznak, vagy épp téged szólítanak fel szexuális jellegű tevékenységre.

Anikó, tanuló (26)
"Én meglehetősen határozott csaj vagyok, nehéz zavarba hozni, de én is éltem már át molesztálást - nem is egyszer. Az anyám arra tanított, hogy a molesztálót egyszerűen rúgjam meg a férfiasságán, majd akkor tudja, hol a határ. Hát ez azért a valóságban nem nagyon működik. Egy szórakozóhelyen talán célt érek a támadással: csípős nyelvvel visszaszóltam többször, vagy megfenyegettem az illetőt, hogy a haverjaim helybenhagyják, ha nem hagy békén. A főiskolán azonban nehezebb a helyzet: mit csináljak azokkal a pasikkal, akik utánam cuppognak a folyosón, akik hangosan tárgyalják rólam, hogy mennyire jó fenekem van, akik durván felajánlják meghívásukat egy szexpartira?"

Bea, pedagógus (37)
"A mai napig zavarba jövök, és szinte összeakad a lábam, ha egy csapat 'munkás előtt' kell elmennem. Gyűlölöm, ahogy utánam szólnak, ahogy hangosan tárgyalják, hogyan szexelnének velem, vagy miket dugnának belém. Egy alkalommal elbőgtem magam."


"Cetlikkel tömte tele a kabátzsebem"

A verbális jellegű molesztálások közé tartozik az is, ha valaki telefonon vagy levél formájában zaklat valakit, esetleg ha valamilyen tárgyadon "üzenetet" hagy az illető, pl. beleír a határidőnaplódba, cetlit csempész a táskádba vagy a kabátzsebedbe.

Tímea, szállodai alkalmazott (42)
"A volt főnököm a molesztálás több formáját is 'kipróbálta' rajtam, de az egyik legdurvább az volt - és persze a legszerencsésebb is, mert az alapján már tudtam segítséget kérni -, hogy az irodámban obszcén jellegű mondatokat és ábrákat pingált az íróasztalomon hagyott papírra. Még aznap felmondtam. Nem jelentettem fel, csak éppen a férjem elbeszélgetett vele."

 

Sára, ügyfélszolgálati referens (34)
"Az egyik kollégám rendszeresen cetlikkel tömte tele a kabátzsebem. Ha ez udvarlás lett volna, akkor nem jöttem volna zavarba, csak nem ez történt: arról írt, hogy hogyan 'nyalna ki', ilyesmi. Egy ideig azt se tudtam, ki a széptevőm, aztán egyszer rajtakaptam a pasit. Botrány volt, ki is rúgták, de egy darabig azért nagyon feszült voltam emiatt. Mert mi van akkor, ha ennyi nem elég neki? Ha például egy alkalommal megerőszakol?"


Thinkstock

"Éreztem a leheletét a hajamon"

Molesztálás lehet a személyes térközöd megsértése is: nem ér hozzád az illető, nem fogja meg a feneked, nem súrolja a karja a melled, csak épp benyomul a személyes teredbe, közel hajol, a lehelte szinte éri az arcodat, a füledhez hajolva próbál suttogni, vagy a metrón "sarokba szorít".

Orsi, tanuló (20)
"Akkoriban kerültem a fővárosba, és egy alkalommal, nyáron, amikor mindenki könnyű kis ruhában jár, többek között én is, a metrón azt éreztem, hogy egy pasi úgy áll velem szemben, hogy nem tudtam mellette elsurranni. Éreztem a leheletét a hajamon, néha egy pillanatra rám is dőlt. Nem ért hozzám, én mégis riadtan, dobogó szívvel vártam, hogy megálljon a szerelvény."


"A volt főnököm belenyalt a fülembe"

A molesztálás legdurvább formája, ami valóban félelmet kelthet abban, aki elszenvedi, amikor a molesztáló hozzád ér. Például amikor egy bizonyos kolléga csak úgy tud elmenni melletted a folyosón, hogy a vállával, karjával, combjával súrol téged, fölötted átnyúlva emel le dolgokat vagy megfogja a kezedet. Máskor ennél konkrétabb a dolog: megmarkolnak, megsimogatnak, sőt akár le is smárolhatnak, vagy belenyalhatnak a füledbe, a nyakadba.

Ingrid, pénztáros (30)
"Velem tömegközlekedési eszközön esett meg a dolog: a pasi konkrétan hozzám, a fenekemhez dörgölte az alsótestét, persze úgy tett, mintha véletlen lett volna. A harmadik dörgölésnél ránéztem és megkérdeztem: le akar-e szállni velem a buszról, mert hogy a közelben lakom. Úgy kotródott el, ahogy csak tudott. Ezek a fazonok nem akarnak szexelni, csak alattomos módon kiélik az agressziójukat. A munkahelyemen a volt főnököm belenyalt a fülembe. Úgy csinált, mintha súgni akarna valamit, és belenyalt, persze pofon vágtam, erre kirúgott, de nem bántam, mert nem akarok olyan helyen dolgozni, ahol ezt megtehetik velem."

Szakértőnk, Végh József kriminálpszichológus véleménye:
"A szexuális molesztálást nem könnyű meghatározni, mert kultúránként eltérő lehet, hogy milyen szituációkat, gesztusokat értenek rajta az adott környezetben. Például hazánkban teljesen elfogadott egy baráti ölelés a finom ebédért a szakácsnőnek, sőt kedves, elismerő gesztus, míg tőlünk északabbra vagy Amerikában nem elfogadott.
Tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a molesztálás személyfüggő, vagyis egy hiszteorid alkatú nő esetleg könnyebben érzi úgy, hogy őt valamilyen támadás éri, míg egy kiegyensúlyozott személyiség ugyanazt a helyzetet nem érzi sértőnek vagy agresszívnek. Sokszor azonban teljesen egyértelmű a helyzet: amikor a kolléga nemcsak azt jegyzi meg, hogy 'mennyire csinos vagy ma reggel', de részletesen elemzi a lábformát, a mell méretét vagy egyéb, az erotikához köthető testrészeket, az nyilvánvalóan molesztálásnak számít. Fontos tudni, hogy minden helyzetben jelen vagyunk a nemiségünkkel, és ha valaki túlhangsúlyozza a női szerepét, akkor könnyebben válhat áldozattá. Ez akkor is igaz, ha tudjuk, hogy tetszeni jó, és elismerő megjegyzéseket kapni pozitív érzés. Védekezni épp ezért a szerepek helyes értelmezésével és a megfelelő magatartással lehet. Ha ennek ellenére támadás éri a nőt, akkor határozottan blokkolni kell az illető 'támadását' szavakkal - egyszer vagy akár többször is. Érdemes kipuhatolni azt is, hogy mit értett félre a másik a viselkedésünkben. Amikor tömegközlekedési eszközön ér bennünket molesztálás,akkor lehet, hogy egy olyan emberbe botlottunk bele, aki az úgynevezett erotikus paranoid szindrómában szenved. Ilyen esetben a beteg a legártatlanabb mosolyt vagy pillantást is személyre szóló kihívásnak és csalogatónak érzi, és ennek megfelelően is viselkedik. Vagyis a téves értelmezés miatt 'támad'."

Szex erőszak utánhttp://www.life.hu/szeress/szex/20111206-kiszolgaltatott-aldozatok-szex-eroszak-utan.html Háborús konfliktusok - A nemi erőszak elkerülhetetlen?http://www.life.hu/szeress/szex/20111104-szex-szexualitas-a-nemi-eroszak-elkerulhetetlen-a-haboruban.html Szexuális erőszak: veled is megtörténhethttp://www.life.hu/szeress/szex/20110203-szexualis-eroszak-veled-is-megtortenhet.html