Még akkor is, amikor úgy érezzük, hogy minden a helyén van az életünkben, és békés, boldog gyermekkorunk volt, sokat segíthet a személyiség kiteljesedésében a céltudatos fejlesztés. Gondoltad volna, hogy a szex is alkalmas eszköz lehet erre? A Life.hu utánajárt, hogyan. Egy éve ez volt a kedvenc cikketek.

Légy őszinte önmagadhoz!
Aki saját magának és a partnereinek hazudik a szexben, az nagy valószínűséggel élete egyéb területein is nagyobb arányban választja a maszatolást, a dolgok szőnyeg alá seprését az őszinteség helyett. 

Fontos tudni, hogy mindez nem azért történik, mert az illetőnek morális problémái vannak, és füllentései esetleg aljasságból vagy rosszindulatból fakadnak. Szó sincs erről. A hazugságok jelentős része a szexben és a szexen kívül is csak eszközök olyan problémák "megoldására", amelyeket nem tanultunk meg, mert nem tanították meg nekünk más módszerrel megoldani. Máskor félelmeink vagy a rossz beidegződések kergetnek minket hazugságba. Mi a legfontosabb? Légy őszinte! 

Forrás: Thinkstock

Valójában soha nem jó a szex? Nagy bátorság kell ahhoz, hogy őszinte légy magadhoz, de ezt egyszer el kell kezdeni. Ha ez megtörtént, maradj nyugodt: ne keresd azonnal az okokat, ne keresd a felelőst se. Ez ráér. Csak légy őszinte. Ez az alapja annak, hogy később partnered (vagy partnereid felé) is őszinte lehess. És ez segíthet abban is, hogy a munkádban, a párkapcsolatod más területein, esetleg családtagjaiddal szemben is hasonló bátorsággal vállald a hibáidat, az elvárásaidat, a csalódottságodat, sőt a dühödet is.

Testbeszéd-kommunikáció szexen innen és túl

Amikor a kisebb-nagyobb szexuális problémáidat önmagad felé felvállaltad, még akkor is, ha az csak arról szólt, hogy neked például több időre van szükséged a gyönyör eléréséhez, mint az átlagnak, a következő lépcsőfok, hogy ezt ki is merd mondani.

Ez történhet verbálisan: egyszerű, hétköznapi párbeszéd során, vagy egy szexuális aktus után, amikor érzed, elfogadó és gyengéd a légkör. De jelezheted a testeddel is: vagyis arcod és ágyékod kommunikálja azt, ami valóban történik veled: ha messze még a gyönyör, ne játssza el, hogy a csúcs közelébe értél, a tested és az ajkaid beszéljenek igazat. Hosszú távon semmit sem nyersz, ha becsapod a párodat, hiszen a szex lényege, a megélhető legnagyobb öröm, a harmónia vész el. Mindez a szexen kívül is nyereség lehet: őszinte és bátor kommunikációd meglepheti a környezetedet, hiteles leszel mások szemében, hiszen észlelni fogják, nem mismásolsz, azt adod, amit ígérsz, és vállalod önmagad.

Szeresd magad!

Nagyon sok esetben a hazugságok hátterében az önutálat áll. Azért nem vagy őszinte, mert nem látod értelmét a változtatásnak: valójában nem is szereted magad. Ha a tükörbe nézel, kövérnek, csúnyának látod azt a képet, és nem hiszed el, hogy  mások vonzónak, szeretetre méltónak találnak.

Forrás: Thinkstock

Pedig ha azt szeretnéd, hogy a környezeted, de leginkább az a pasi, aki fontos neked, vonzónak találja a lényedet (nem csak a tested), akkor először meg kell tanulni elfogadni önmagad olyannak, amilyen vagy. Nem kell szépíteni a valóságot, de első körben légy legalább objektív. Sokan unalmasnak vélhetik, de segíthet egy pozitív-negatív lista felvázolása. Ha őszinte mersz lenni, meglepődhetsz, mennyi olyan külső-belső tulajdonságod van, amelyre építeni lehet a személyiséged fejlődését. Ráadásul ha legalább egyszer felméred önmagad, talán elindulsz az önelfogadás útján is.

Fontos tanács, hogy a továbbiakban soha ne máshoz mérd magad, hanem ahhoz a lányhoz, akit életed egy őszinte pillanatában hajlandó voltál önutálat nélkül szemlélni, megismerni.

Ennél a pontnál az egyik leghatékonyabb módszer az önkielégítés. Pontosan azért, mert a nők jelentős része iszonyatos bűntudattal küzd a maszturbálás miatt: úgy érzi a titkos, saját magának szerzett kéj bűn, az csak másoknak jár, és ő csak lopja a gyönyört. Mit tehetsz? Szeresd a tested, szerezz neki örömöt minél többször, és szabadulj meg a bűntudattól.

Nyisd ki a kéj kapuját!

Amikor végre bátran szereted és vállalod magad, akkor szinte magadtól nyitod ki az ajtót mások előtt. 

Személyiséged fejlődése látványos lesz, magabiztossá válsz, ragyogni kezdesz. Nagy valószínűséggel egyre többen próbálnak majd "becserkészni" téged, hiszen egyszerűen jó lesz a közeledben lenni. Ám arra is nagyobb határozottsággal érzel rá, kit engedhetsz be a titkos, a kéjhez vezető kapun. Ha addig válogatás nélkül, önigazolás vagy fájdalmas szeretetvágy miatt mentél bele megalázó, romboló kapcsolatokba, ez megváltozhat. Magadhoz fogod mérni partnereidet is, és nem éred be akárkivel. Mindez a szexen túli életedre is hatással lehet, magabiztosságod elűzi mellőled azokat, akik csak kihasználtak, de bevonzod mindazokat, akikkel a kölcsönös fejlődés miatt dolgod van.

Forrás: Thinkstock
Kreatív gyönyörre fel!

Amikor már megtapasztaltad az őszinteség felszabadító erejét, és fel mered vállalni a sorsodból fakadó gyengeségeidet, hiteles vagy, szereted magad, felébresztetted a benned szunnyadó érzékiséget és nyitsz mások felé, akkor elérkezett az idő a játékra. 

Az erotika, a szexualitás nem nélkülözheti a játékosság elemi erejét, sőt, nem is létezhet ötletek nélkül. Minél kreatívabb módon közelítesz érzékiséged felé, annál többet nyersz. A kreativitáshoz azonban bátorság és fantázia kell, de ahogy megleled ezt önmagadban, amilyen bátran és ötletesen valósítod meg a szexet kedveseddel, annál színesebbé válik a szexen túli életed is.