Az undorodás meghatározó szerepet játszhat bizonyos szexuális diszfunkciók kialakulásában, melyek lehetetlenné teszik a behatolást. Ez derült ki egy tanulmányból, mely során a fizikai szexuális panaszok mögött húzódó pszichológiai jelenségeket vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy a vaginizmustól, vagyis a hüvelygörcstől szenvedő nők között jóval magasabb azok aránya, akik undorodnak a szexualitás melléktermékeitől, például a spermától. A vaginizmus a hüvely alsó harmadának kontrollálhatatlan, görcsös összehúzódása, mely jelentősen megnehezítheti, esetenként akár lehetetlenné is teheti a hímvessző behatolását a hüvelybe.

Forrás: Thinkstock
Túl szűk vagy a szexhez?
Heves fájdalom és a megalázottság érzése kíséri a vaginizmust, melynek megléte kudarcra ítéli a legígéretesebb erotikus megmozdulást is. De mi is tulajdonképpen az a vaginizmus? Kattints a részletekért!

A kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy valószínűleg az undorérzet válthatja ki a hüvely akaratlan összehúzódását - mint védekezési mechanizmus. "Ebben az értelemben az undor úgy fejti ki a hatását, mint egy hideg zuhany érzelmi megfelelője" - állítja Mark van Overveld, a Rotterdami Erasmus Egyetem kutatója.

Forrás: Thinkstock

Van Oververd elmondása szerint a szex valóban meglehetősen undorító tevékenység, hiszen a testnedveket és a csupasz testrészek érintését sokan gusztustalannak, vagy tabunak tekintik. Az undor önmagában egy nagyon erős érzés, amit ráadásul nem könnyű kontrollálni. Korábban nem létezett semmiféle módszer, amivel a szexuális undort lehetett volna mérni, de van Oververd és társai kidolgoztak egy speciális kérdőívet, ami kifejezetten a szexualitáshoz fűződő ellenérzéseket vizsgálja.

Számolj le a félelmekkel!
Adott a hangulat, a kellő izgalom, az intim környezet, ám ha a kedveseddel ágyba bújsz, görcsbe rándul a hüvelyed, száraz leszel és legszívesebben abbahagynád az egészet? A jelenség hátterében lelki tényezők állnak, és ha nem ismered fel időben a kiváltó okokat, a problémák komoly szexuális zavarokat okozhatnak. Korábbi cikkünkből kiderül, hogyan oldhatod fel szorult helyzeted.

Első körben összesen 762 egyetemi hallgató és alkalmazott részvételével tesztelték a kérdőívet, majd miután megállapították, hogy ezzel a módszerrel viszonylag pontosan meg lehet határozni a szexuális undor mértékét, második körben 39 vaginizmusos és 45 diszpareuniás nővel, akiknek fájdalmat okoz a közösülés minden formája, illetve 28 merevedési zavarral küzdő férfival töltették ki a kérdőívet.

A felmérés eredményei egyértelműen azt igazolták, hogy a szexuális undor egyenes arányú összefüggésben áll a szexuális diszfunkciók kialakulásával - összegezte van Oververd. A kutatás részletei a Journal of Sexual Medicine című tudományos folyóiratban jelentek meg.