Kezdjük egy találós kérdéssel! Mi az, aminek millió beceneve van és extrém örömökben ugyanúgy része van, mint fájdalmakban? A válasz a vagina, ami az egyik legtöbbet emlegetett női testrész, mégis sokan vannak, akik csak keveset tudnak róla. Ha megismered a saját nemi szervedet, már jó úton haladsz afelé, hogy megőrizd a szexuális egészséged. A Life.hu-n tavaly ez volt a kedvenc cikketek!

1. A vagina és a vulva nem ugyanaz

A 21. században sok nő még mindig nincs tisztában saját anatómiájával, és sajnos kérdezni sem mer. A köznyelvben a hüvely kifejezést gyakran tévesen használják a női nemi szervek összességére, ám valójában a hüvely (latinul vagina) egy cső alakú járat, meghatározott belső struktúra, míg a vulva a külső női nemi szerveket jelenti. Ehhez tartoznak a szeméremajkak, a vénuszdomb, a nemi mirigyek, valamint a csikló és a hüvelynyílás, míg a belső nemi szervekhez a hüvely, a méh, a petevezetékek és a petefészkek. A vulva rendkívül gazdag idegvégződésekben, nagyon érzékeny testrész, különösen a csikló, ami több mint 8000 idegvégződést tartalmaz.

A Life tippje:
Ha szeretnéd közelebbről is megismerni a nemi szerved, az öndiagnózishoz ne szégyellj kézitükröt használni.
Forrás: Thinkstock

 2. Jobb, mint az aszpirin

Dr. David Weeks brit öregségkutató tíz éven keresztül tanulmányozta a 18 és 102 év közötti emberek életstílusát, és megállapította, hogy azok a párok, akik legalább hetente háromszor szeretkeznek, átlagosan 10 évvel fiatalabbak, mint azok, akik csak ritkán, havonta legfeljebb két-három alkalommal bújnak ágyba egymással. A kielégítő és rendszeres szexuális tevékenység boldoggá tesz, pozitív hatással van az önbizalomra, növelheti az élettartamot, és messze a legélvezetesebb módja annak, hogy egy óra alatt akár 250 kalóriát elégess. Az orgazmus természetes fájdalomcsillapító, és számos bizonyíték van arra, hogy egy nemi aktus során jó érzést keltő vegyi anyagok szabadulnak fel, amelyek hatékonyan enyhíthetik a migrénes fejfájást, csillapíthatják a menstruációs görcsöket, javíthatják a kedélyállapotot, és segíthetik a könnyű elalvást. Tehát nincs több kifogás, irány az ágy!

3. A hüvely öntisztuló szerv

Csakúgy, mint a szem, a vagina is képes az öntisztulásra, ezért az intim hüvelyöblítők teljesen szükségtelenek, és valójában több kárt okoznak, mint azt gondolnánk. A hüvelyváladék biztosítja a hüvely falának nedvességét, az egészséges hüvelyflóra fenntartását és a hüvelybemenet síkosságát a szexuális együttlét során. Vaginád egészsége érdekében lehetőség szerint mellőzd az illatosított intim higiéniás termékeket, hisz ezek drasztikusan megváltoztathatják a hüvelyben lévő mikroorganizmusok természetes egyensúlyát, és fontos tudnod, hogy a túl gyakori irrigálás (hüvelyöblítés) növelheti a bakteriális fertőzések és a nemi úton terjedő betegségek esélyét. A külső női nemi szerveket elegendő (naponta egyszer vagy kétszer) kellemes meleg vízzel lemosni.

4. Nem csak G-pont létezik

A sejtelmes G-foltról minden férfi tudja, hogy annak izgatásával érik el a nők a legélvezetesebb orgazmust, ám van egy másik szupererogén terület is, az ún. Anterior Fornix erogén zóna (más néven A-pont), amelynek a felfedezése a '90-es években egy malajziai szextudós, dr. Chua Chee Ann nevéhez köthető. A kutató a hüvelyszárazságban szenvedő nőknél úgy találta, hogy a vagina legmélyebb pontjának ingerlése intenzívebb hüvelysíkosságot eredményez. Az A-pont stimulálásának egyik legjobb módja a lovagló vagy a misszionárius póz, és ha felül vagy, dőlj hátra egy kicsit, hogy partnered pénisze elérje a G-pont feletti belső falat. Az A-pont orgazmus meglehetősen ritka, mivel sok nő ezen a területen irritálónak érezheti a stimulálását, ezért extra adag síkosítóra is szükség lehet, hogy a szeretkezés ne legyen fájdalmas.

5. Olyan a vaginád, ahogyan élsz

A hüvely kellemetlen szagát gyakran azonosítják tréfásan különféle tengeri élőlényekkel, amitől valljuk be őszintén, minden nő kiborul. Még ma is akadnak olyan nők, akik saját nemi szervüket még frissen mosottan is piszkosnak vagy undorítónak tartják, és a leggyakoribb kérdés, amit a nők feltesznek egy nőgyógyászati vizsgálaton az, hogy "Nem vagyok büdös?" 

Ne feledd! A vagina illata függ a természetes hüvelybaktériumoktól, a táplálkozástól, az öltözködéstől, és attól is, hogy mennyire vagy izzadásra hajlamos. Tartsd tisztán, de kerüld a mesterséges, illatosított szerek használatát, mert felboríthatják a nemi szerv természetes pH-egyensúlyát, ami számos nőgyógyászati problémát okozhat!

Tudtad?
Egy 2000 nő bevonásával készült kutatásból kiderült, hogy azok a nők, akiknek nagyon pozitív a testképük (beleértve a vaginájukról alkotott véleményt is), a leggyorsabban képesek az orgazmus elérésére.
Forrás: Thinkstock

6. Az ejakuláció nem csak a pasik kiváltsága

A szkeptikusok eleve kétségbe vonják a női ejakuláció létezését, a pornófilmekben pedig azt sugallják, hogy a nők szinte bármikor képesek rá. A valóságban a női spriccelés meglehetősen ritka jelenség, és egyes nőknél előfordulhat egyszer-egyszer, aztán lehet, hogy soha többé nem kerül rá sor. 1982-ben két amerikai szexszakértő változatta meg az ezzel kapcsolatos nézeteket, és megállapították, hogy a kilövellt folyadék nem vizelet (mivel általában világos színű, és nem hagy sárga foltot az ágyneműn), hanem a Skene-mirigyekből származó váladék. Ha ilyen jellegű szexuális élményeid vannak, nem kell szégyellned, ráadásul az ellenkező nem tagjai szinte megőrülnek a látványért, mert hatalmas tisztelgés férfiasságuk előtt.

7. A hüvelyed is öregszik

Az élet természetes velejárója, hogy a vagina is változik idővel. A finom szövetek vékonyodnak, a szeméremajkak sötétebbé válnak, a szervezet pedig egyre kevesebb kollagént és elasztint termel, amitől a bőr elveszíti rugalmasságát. A szexmentes életmód negatív eredménye, hogy a hüvely nem kap elegendő véráramlást, amitől gyengülhet, vagy fájdalmassá válhat az intim együttlét, és ez a tény különösen igaz, amikor egy nő eléri a változás korát (menopauzát).  A rendszeres szex segít megőrizni a női nemi szervek fiatalságát és egészségét, ám hüvelyi és gátizomzatod különböző tréningekkel (pl. Kegel-gyakorlatok, gésagolyók) is kiválóan erősítheted.

Tudtad?
A világ legerősebb vaginájával az orosz Tatyána Kozhevnikova büszkélkedhet, aki képes volt hüvelyizmaival egy 14 kilós üveggyöngyöt felemelni, és ezzel a teljesítménnyel bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

8. A hüvely és a cápa rokonok?

Kíváncsi vagy rá, vajon mi a közös a vaginádban és az emberevő cápában? A tudósok mikroszkópos vizsgálok során megállapították, hogy a női hüvelyváladék néhány olyan összetevőt tartalmaz, amelyek ténylegesen megtalálhatók a cápa májában. Ez az ún. szkvalén, ami egy tápanyagban gazdag olaj, és hidratáló, illetve baktériumölő hatása miatt a kozmetikai ipar leginkább krémekben hasznosítja. A hüvelyváladék eme természetes vegyülete kedvező élettani hatást gyakorol a nemi szervek egészségére, mivel megőrzi a szövetek nedvességét és rugalmasságát.

Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:
"A hüvely egészségi problémái befolyásolhatják a termékenységet, a szexuális vágyat és az orgazmuskészséget. A pornóipar mára teljesen eltorzította azt az általános vélekedést, hogyan kell kinézni a női nemi szervnek, emiatt rengeteg nő meg van győződve arról, hogy ha az övé túl barna, túl húsos vagy túl nagyok a szeméremajkai, az egyáltalán nem vonzó a férfiak számára. Amennyiben kérdéseid lennének hüvelyed egészségét vagy külsejét illetően, ne az interneten tájékozódj, ahol rengeteg a hiteltelen információ, inkább kérdezd meg a nőgyógyászodat, vagy fordulj egyéb szakemberhez.

Ha megismered és képes vagy elfogadni a saját nemi szervedet, gátlások nélkül tapasztalhatod meg a testi örömöket és az intim együttlét kellemes, meghitt légkörét."