Mindig stresszes, ha megtudod, hogy elkaptál valamilyen nemi betegséget, de különösen pusztító érzés, ha úgy szerezted be a nyavalyát, hogy monogám párkapcsolatban élsz. Szexuális életed nem kell, hogy az állandó félelemről szóljon, de ha gyanúsan viselkedik a partnered, nem dughatod homokba a fejed!

Nyitott kapcsolat = biztonságos(abb) szex?

Egy friss tanulmány szerint a félrelépőknél nagyobb a nem biztonságos szex valószínűsége, mint azoknál az embereknél, akik kölcsönösen megállapodnak, hogy alkalmanként másokkal is létesítenek szexuális kapcsolatot. A hosszú távú kapcsolatokban - köztük sok házasságban - a nők gyakran nem veszik figyelembe azt, hogy a férfi hűtlen is lehet, és a csalfa férfi kevésbé valószínű, hogy bevallja kalandját, ahogy az sem feltételezhető, hogy az affér után komplett szűrővizsgálatnak veti alá magát. A titkos kalandok minden típusú együttélési formában kockázatosak, és nemcsak érzelmileg járhatnak súlyos következményekkel, de veszélyeztethetik az elsődleges partner szexuális egészségét is.

Forrás: Thinkstock

 

Tudtad?
A nyitott kapcsolatban élő férfiak 63%-a használ rendszeresen óvszert, míg alkalmi kaland során a "monogámok" csupán 34%-a gondol a megfelelő védekezésre. Az előbbi csoportba tartozók 81%-a elmeséli partnerének, ha mással bújt ágyba, míg a félrelépők csupán 29%-a vallja be liezonját.

Zsófi, tanárnő (30)
"Sikeres és csinos nőnek tartom magam, és az életem majdnem tökéletes, leszámítva azt, hogy szingli vagyok. Már 4 éve fűz szoros barátság Attilához, és amikor mindketten függetlenek voltunk, egyszer felvetette, hogy miért ne próbálhatnánk meg együtt? Randizgatni kezdtünk, majd hamarosan az ágyában kötöttünk ki. Pár nap elteltével felhívott telefonon, és közölte velem, hogy herpeszek jelentek meg a nemi szervén. Akkor nem igazán foglalkoztam vele, de két hét múlva rajtam is felbukkantak a csúnya hólyagok. Nagyon szégyellem a dolgot, mert mindig óvatos voltam, és egy kezemen meg tudnám számolni, hány pasival feküdtem le egész életemben. Tudom, hogy végződhetett volna rosszabbul is a történet - szerencsére elmúltak a tüneteim -, de azóta nem bízom a férfiakban, és a szexet sem kívánom."


Kollektív óvszergyűlölet

Nincs olyan férfi a Földön, aki ne utálna óvszerben szeretkezni. A félrelépő pasik jelentős része soha nem használ kondomot, s bár ismerik a védekezés nélküli szex kockázatait, döntésükben nem játszik szerepet a biztonság. Felelőtlen viselkedésüket általában részegséggel vagy azzal magyarázzák, hogy a pillanatnyi vágy hevében nem tudták kontrollálni önmagukat. Ennél meglepőbb az a téves gondolat, mely szerint a csapodár pasik sok esetben bizalmat szavaznak azoknak a nőknek, akiket "tisztának" látnak, vagy ismernek valahonnan. Ugyanakkor a nők sem igazán kedvelik az óvszert (sokan pl. allergiások a latexre), és többségük úgy véli, ha alapvető dolgokat tud a potenciális partnerről, megfelelő védekezés nélkül ("Ó, a tabletta elég!") belevághat egy új szexuális kapcsolatba.

Forrás: Thinkstock

 

Tudtad?
"Félrelépsz? Használj óvszert! Megcsaltak? Teszteld magad!" Kettétört szív látható egy HIV-megelőzési kampányban, ami nyíltan foglalkozik a szexuális hűtlenséggel és annak következményeivel. A reklám célja, hogy felhívja a HIV vírus terjedésének egyre növekvő veszélyét a hosszú távú kapcsolatban élő és heteroszexuális párok között. Ne feledd: bár az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet, helyes használatával jelentősen csökkentheted az STD-k kialakulásának kockázatát.

Az egészséged legyen a legfontosabb!

Több mint 25-féle STD (Sexually Transmitted Diseases) létezik (HIV, chlamydia, bakteriális vaginózis, gonorrhea, szifilisz, nemi herpesz, HPV, hepatitis stb.), és annak ellenére, hogy a fertőzések gyakran nem járnak figyelmeztető jelekkel, veszélyeztethetik saját és partnered szexuális egészségét. Nem arról van szó, hogy ne bízz a másikban, ám a biztonságos szexre vonatkozó intézkedések elengedhetetlenek, különösen egy új kapcsolat esetén. Ugyanakkor a pozitív vizsgálati eredmény még nem bizonyíték arra, hogy jelenlegi párod félrelépett. Lehetséges, hogy már évek óta tünethordozó, de az is előfordulhat, hogy te vagy a vírusgazda, és úgy terjeszted a betegséget, hogy nem is tudsz róla. A monogámia hatékony módszer lehet a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésére, de csak akkor, ha mindketten negatív teszttel rendelkeztek a kapcsolat kezdetén, és mindvégig hűek maradtok egymáshoz.

Forrás: Thinkstock

 

Tudtad?
A chlamydia az egyik leggyakoribb STD a világon, ami hazánkban a fiatal nők 30%-át érinti, és sokkoló adat, hogy a fertőzöttek kb. 60%-a egy időben többféle kórokozót is hordoz.

Az "Arnold-faktor"

Néhány éve komoly téma volt, amikor kiderült, hogy a Terminátor sztárja, Arnold Schwarzenegger megcsalta a feleségét, és a viszonyból gyermek is született. Azokban a férfiakban van az Arnold-faktor, akik úgy bánnak a szeretőjükkel, mint az első számú partnerrel: ajándékok, (titkos) hétvégi kiruccanások és védekezés nélküli szex. Ugyanakkor a szeretői státusz csak egy "részmunkaidős" állás, ami nagyszerű szórakozás lehet 3-4 órán keresztül, de ezek a pasik miért feledkeznek meg azokról az órákról, amit a kedves máshol (más karjaiban) tölt?

A Life.hu tanácsa:
Egy új kapcsolat esetén az első lépés, hogy őszintén beszámolsz a szexuális múltadról. Add meg a lehetőséget, hogy párod is elmondja a teljes igazságot (bár mindannyian tudjuk, hogy a többség ferdít a szeretők számáról), és tartsd szem előtt, hogy minél több partnere volt, annál nagyobb a fertőzésveszély valószínűsége. A következő feladat, hogy mindketten elvégeztessétek a szükséges vizsgálatokat, ami nem túl romantikus esemény, de fontos. Csak a negatív eredmény birtokában hozhatsz megalapozott döntéseket, és még mindig jobb egy kényes beszélgetés (esetleg néhány tűszúrás), mint a vakmerőség és a tudatlanság.
Győri Szilvia szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus véleménye :
"Ha megcsalt a párod és megfertőződtél, csak rajtad múlik, milyen irányba kívánod terelni a folytatást. Nagyon fájdalmas érzés, hogy akiben bíztál megtéveszt és elárul, és sok időbe telik, amíg begyógyulnak a lelki sebek. Az első feladatod megérteni a másik tettét, és csak kölcsönös őszinteséggel lehet feltárni azokat a dolgokat, amik hiányozhatnak a kapcsolatból, vagy már nem úgy működnek, mint korábban. Ha a párod ténylegesen dolgozni akar a bizalmad visszaszerzéséért, el fog menni a szükséges vizsgálatokra. Ha úgy tűnik, nem tudod vagy nem érdemes megmenteni a kapcsolatot, akkor elválhatnak útjaitok, de akárhogy is döntesz, a kontrollvizsgálat számodra is elengedhetetlen."


"Anyuci nagyon szeretné, ha bedugnád" (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130222-szex-szerelem-parkapcsolat-pasivelemeny-anyuci-nagyon-szeretne-ha-bedugnad.html Lihegő Don Juanok - Ne csak a testeddel szexelj! (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130221-szex-szexualitas-parkapcsolat-felle-kibe-ne-csak-a.html Észbontó orális szex a pasidnak (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130215-szex-szerelem-parkapcsolat-eszbonto-oralis-szex-a-pasidnak-lepesrol.html Dolgok, amik eltűnnek a vaginábanhttp://www.life.hu/szeress/szex/20130212-szex-szerelem-parkapcsolat-dolgok-amik-eltunnek-a-vaginaban.html Péniszfajták - Avagy mi kell a nőknek? (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20110512-szex-szerelem-parkapcsolat-peniszfajtak-avagy-mi-kell-a-noknek.html Így vesztettem el! - Ciki első alkalmak pasiktólhttp://www.life.hu/szeress/szex/20130207-szex-szerelem-parkapcsolat-kinos-elso-alkalmak-pasiktol.html