Ha azt hitted, hogy idáig mindent tudtál az orgazmusról, akkor tévedsz. Néhány különleges eset tanúsága szerint ugyanis a gyönyör helye, időtartama és jelentkezésének gyakorisága felülmúlhatja a legvadabb képzeletet is. A Life.hu-n egy éve ez volt a kedvenc cikketek.

Orgazmus vajúdás közben

Öröm, amikor orgazmust a megfelelő emberrel a megfelelő helyen és időben élsz át, de mint kiderült, a legelképesztőbb szituációban is a csúcsra lehet jutni. Például a vajúdás kellős közepén. A hawai illetőségű Amber Hartnell szülését fájdalmas görcsök helyett hatalmas orgazmus kísérte. A kisfiú világra jötténél Amber férje is jelen volt, aki később megerősítette felesége szülés közbeni gyönyörélményét. Elmondása szerint tökéletesen lenyűgözte és megnyugtatta az, amit látott. A szülés közbeni gyönyör azonban mások számára is elérhető: Debra Pascali-Bonaro, dúlaoktató még filmet is készített erről - Orgasmic Birth (Orgazmusos szülés) címmel.

Az a ravasz hüvelykujj

Transzfer-orgazmusnak nevezik az orvosok a jelenséget, amely során a működésképtelen testrész (pl. pénisz) érzékelését átveszi egy másik testrész. Gyakran előfordul, hogy az ember kezén lévő ujjak kerülnek ebbe a különös szerepbe. Ez történt a 43 éves Rafe Biggsszel is, aki egy baleset következtében elveszítette alsó végtagjai és pénisze érzékelését is. Egy évvel később azonban különös jelenségre lett figyelmes: hüvelykujja ugyanis hiperérzékennyé, mi több érzékivé vált, és ingerlésre (például szopogatásra, nyalogatásra) gyönyörrel válaszolt.

Percenkénti beteljesülés

Sokan vannak olyanok is, akiknek az egész életét orgazmus kíséri. Ők azok, akik egy különös betegségben, az ún. állandó szexuális izgalmi szindrómában (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) szenvednek. Az ilyenek kb. 50-300 orgazmust is átélhetnek naponta fizikai ingerlés és szexuális vágy nélkül. Épp ezért az átélt gyönyört zavaró tényezőként, semmint felemelő élményként élik meg. Az ebben szenvedő nők beszámolóiból kiderült, hogy legszívesebben lemondanának a percenként érkező, nem kívánt áldásról.

Forrás: Thinkstock

Jeges csúcsokon

Különös, szervezetén belüli összefüggésre derült fény egy fiatal lány, Gabi Jones esetében, aki a legfinomabb bélmozgás következtében fergeteges vaginális orgazmust él meg. Gabi azt is megfigyelte, minél alacsonyabb a hőmérséklete a tápláléknak, annál biztosabb a gyönyör, így a nem kívánt orgazmusok elkerülése érdekében kerüli a fagyit és a jégkrémet, ahogy a nagyon fűszeres falatok is tiltólistán vannak nála, főleg, ha társaságban vacsorázik.

A csodálatos agyi orgazmus

Bizonyítani ugyan még nem tudták, de neve már van annak az érzésnek, amit röviden agyi orgazmusként lehet leírni. Az ASMR (Autonomus Sensory Meridia Reaction) során néhány ember bizonyos videók látványa, illetve hangok hallatán tarkónál induló intenzív, bizsergő érzésről számol be, amely a tarkótól a koponya irányába tart és végül az orgazmushoz hasonló csúcsban ér véget. Az agyi orgazmust átélt emberek szerint az élmény sokkal intenzívebb annál, mint amikor valamilyen hang hallatán megborzong vagy bizsergést érzékel valaki. Az érzés ugyanúgy erősödik, ahogy az orgazmus is egy bizonyos pályát fut be, mielőtt robbanna.

Jellemzően két dolog indítja be az agy orgazmusát: az egyik egy lágy hang, amikor pl. valaki suttogva, hosszasan, lágyan duruzsol a fülbe, a másik a jobb agyféltekéhez köthető tevékenység: csendes, hosszadalmas, elmélyült rajzolás, vagy festés közben is bekövetkezhet. Jó néhány agyi orgazmussal foglalkozó kísérletben az emberi lágy suttogást jellemzően binaurális ütemekkel helyettesítik. Ennek lényege, hogy eltérő frekvenciájú hangokat juttatnak mindkét fülbe, és az agy kiegyenlíti a különbséget. A binaurális frekvenciák szervezetre gyakorolt hatása két módon is érzékelhető: egyrészt nyugtató hatásuk van, másrészt a binaurális frekvenciák olyan hormonok termelését indítják be, amelyek fontosak a gyönyör születésében.