A szexualitás együtt fejlődik az emberiséggel. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy évről évre új felfedezésekkel rukkolnak elő a tudósok. A Life.hu most ezeknek járt utána. 

 

1. A szex miatt halnak korábban a férfiak?

A férfiak korai halálának sok oka lehet. Egy európai tanulmány például azt állítja, hogy a férfiak életmódjában keresendő a válasz. Eszerint fontos tényező lehet a mértéktelen dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Egy 2007-ben közzé tett brit kutatásból viszont kiderült, hogy a férfiak (a hímek) korai halála nem csak az emberi fajra jellemző. Sok állatfajnál szintén hamarabb távoznak a hímek a nőstényeknél - ennek hátterében a szexért folytatott harc állhat. Azoknál a fajoknál, ahol a monogámia a "párkapcsolat" alapja - mint például az apáca ludaknál vagy a törpemongúzok körében -, nem kell az energiákat a nőstényekért folytatott harcba fektetni. Ellenben a poligám fajok - például a szavannai pávián kifejlett egyedei - hosszú és kimerítő csatákat folytatnak egy-egy szexuálisan vonzó pávián-nőstény kegyeiért. A tanulmány szerint ez a tétel az emberi fajra is igaz. Úgy vélik, az emberiség történelmének hajnalán a poligámia természetes volt, ezt "mentették" át a férfiak a modern időkbe, és a nőkért, a minél több szexuális aktusért vívott harc nagy energiaveszteségeket okozhat. Egy más megközelítés is megerősíti ezt az állítást: a tartós kapcsolatban élő férfiak egészségileg védettebbek, a mellettük élő nők számára ugyanis fontos, hogy párjuk időben forduljon orvoshoz. Velük szemben a magányosan "vadászó" pasik hajlamosak elodázni az egészségügyi szűrővizsgálatokat, így jellemzően csak akkor mennek orvoshoz, amikor erős fájdalmaik vannak, vagy a betegség súlyos stádiumba ért.

Forrás: Thinkstock

2. Élvezetesebb a szex, ha nagyobb az egyenlőség

Érdekes felfedezés, de igaz: a párkapcsolati demokrácia hatással van a szexuális elégedettségre. Egy 2006-os nemzetközi kérdőíves kutatás szerint azoknak a pároknak kiegyensúlyozott a szexuális élete, akik a nemek közti egyenlőség szempontjából fejlettebbnek számító országokban, Nyugat-Európában, Ausztráliában, USA-ban és Kanadában élnek. A felmérés mintegy 29 országra terjedt ki és 27 000 pár szexuális életét vizsgálta. A nemi egyenlőségek terén fejlett országok között Ausztria végzett az első helyen. Itt a vizsgált férfiak több mint 80, a nők 63%-a állította azt, hogy rendkívüli módon, de legalábbis "nagyon" elégedett a párkapcsolatán belüli intimitással. Ázsia és Közel-Kelet bizonyos tájain ez a mutató alig 20-50%. A férfiközpontú társadalmakban például az előjáték - ami a nők orgazmusának egyik fontos előfeltétele - nem szempont a férfiak számára. Az is kiderült, hogy a nőket elnyomó országokban a férfiak sokkal optimistábban ítélik meg a nők csúcsra jutását. 45%-a állította azt, hogy partnere mindig eljut az orgazmusig, míg a nők csupán 26%-a vallotta azt, hogy aktus közben partnere segítségével orgazmust él át.

3. Jobb a szex, ha beszélünk róla

Régóta vita tárgya ez az állítás, most azonban egy tudományos kutatás meg is erősíti ezt: valóban mérhetően nő a szexuális elégedettség, ha a párok mernek beszélni a szexről. A Clevelandi Állami Egyetem kutatói azt állítják, hogy nemcsak a szexről való őszinte párbeszéd segítheti elő a szexuális minőség javulását, de az is, ha az aktus közben merünk beszélni konkrét igényeinkről. Sőt, már az is jobbá teheti a szexet, ha hangokat hallatunk: nyögéssel, sóhajtással, szexi sikolyokkal fejezzük ki elégedettségünket a párunk felé.

Forrás: Thinkstock

4. Orgazmus testedzés közben

Sokáig csak városi legendának számított az állítás, mely szerint a nők egy része képes csúcsra jutni szexuális ingerlés nélkül, akár reggeli torna közben is. Az Indiana Egyetem kutatói a tavalyi évben azonban kutatásokat végeztek e témában. Kiderült, valóban képesek a nők csupán hasizmaik összehúzódása segítségével gyönyörhöz jutni. A kutatásba olyan nőket vontak be, akik hajlamosak voltak izgatás nélküli orgazmusra. A szám szerint 124 kísérleti alany 45%-ának volt orgazmusa hasizomerősítő gyakorlatok közben, 19%-uk pedig kerékpározás közben élvezett el.

5. Meditációval a jobb szexért

Ez a tudományos felfedezés arra mutatott rá, hogy a meditáció a stresszkezelés mellett a jó szex egyik alappillére. A Rhode Island-i Brown Egyetem 44 olyan egyetemi hallgató (köztük 30 nő) reakcióit vizsgálta meg, akik fele előzetesen egy 12 hetes meditációs kurzuson vett részt. A kutatás során a hallgatóknak erotikus képeket mutattak, majd arra kérték a hallgatókat, hogy számoljanak be a fotók láttán tapasztalt érzéseikről. Kiderült, hogy a kurzuson részt vevő nők sokkal hamarabb felizgultak a képek láttán. Élesebben, tisztábban és pontosabban tudtak fókuszálni, valamint az erotikus vizualizációs gyakorlatok is sokkal jobban mentek nekik, mint azoknak, akiknek nem voltak előzetesen meditációs tapasztalataik. A kutatók azt is állítják, hogy a meditációs gyakorlatokat elsajátító nők nemcsak az összpontosítás miatt jutnak könnyebben a szexuális izgalom állapotába (és a csúcsra), hanem azért is, mert kevésbé szoronganak, nem küzdenek gátlásokkal és önmagukkal (a testükkel és reakcióikkal) is elfogadóbbak.

Fotó: Terry RichardsonKövesd a Napi hímet a Facebookon!


Mert igenis minden nap megérdemelsz egy szexi pasit. Kövesd a Napi hím oldalt a Facebookon és hagyd, hogy naponta egy szexi arc vagy test elcsábítson!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A NAPI HÍM OLDAL!Combig prémes? Fúj! - férfiak szőrmentén (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130718-szortelenites-szex-parkapcsolat-nem-adjuk-a-szorunket-pasivelemenyek.html Vaginizmus - számolj le a félelmekkel!http://www.life.hu/szeress/szex/20101026-vaginizmus-szamolj-le-a-felelmekkel.html Így fejezi ki a nő, ha szexelni akarhttp://www.life.hu/szeress/szex/20130716-szex-szexualitas-parkapcsolat-maskepp-fejezik-ki-a-szexualis-erdeklodesuket.html Tuti szexpózok, ha túl nagy a szerszám (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130716-szex-szerelem-parkapcsolat-a-legjobb-szexpozok-ha-tul-nagy.html