Remélhetőleg nem kell meggyőzni arról, hogy a csiklód létezését naponta értékeld, mégis mindig jó tanulni valami újat szexuális rendszered ékkövéről. Arról nem beszélve, hogy újonnan szerzett ismereteidet a pároddal is megoszthatod, mivel a legtöbb férfi többet tud arról, hogy mi van a motorháztető alatt, mint a bugyidban!

Bár a delphoi jósda homlokzatán olvasható bölcselet ("Ismerd meg önmagad") több ezer éves, igazabb, mint valaha, és különösen érvényes a szexualitásra. Az a tény, hogy sok nő elégedetlen a szexuális életével, széles körben ismert probléma - a szakértők azt tanítják a nőknek, hogy legyenek merészek, öltözködjenek szexisen, használjanak vibrátort stb. -, de arról már ritkábban esik szó, hogy mennyire fontos a nemi szervek anatómiájának ismerete.

A klitoriszt több száz éven keresztül alulértékelték, az ismerethiány pedig nagymértékben hozzájárul ahhoz az általános tévhithez, hogy a nők szexuális reakciói nem olyan erősek és kifizetődőek, mint a férfiaké. Ha megismered a csiklódat és annak működését, pozitív szexuális önképet szerezhetsz, magabiztosabbá válhatsz az ágyban, illetve megtanulhatod, hogyan lehet rendszeres orgazmust és intenzív szexuális élményeket átélni.

Forrás: Thinkstock
Tudtad?
A klitorisz szó a görög "kleitoris" szóból származik, és kis dombot jelent, ám időközben kiderült, hogy korántsem olyan kicsi, mint ahogyan a neve sugallja.

1. Rengeteg idegvégződés egy helyen

A női szexuális élvezet többnyire a G-ponthoz és a csiklóhoz társul, amely rendkívül összetett szerv. Míg a pénisz makkjában csupán 4000, a klitorisz hegyében kb. 8000 idegvégződés található. Érzékenysége egyénenként változó, egyesek számára a könnyű érintés izgató, míg mások sokkal erősebb és feszesebb csiklóingerlést igényelnek. Mivel a klitorisz rendkívül kifinomult testrész, ezért bánj vele óvatosan, és ugyanerre biztasd a párodat is. Kísérletezz(etek) a különféle mozdulatokkal, és ha túl érzékeny az örömgombod, inkább közvetve ingereld.

2. Nagy része rejtve marad

Első pillantásra a csikló kicsinek tűnik, ez lehet az egyik oka annak, hogy a férfiak viszonylag későn fedezték fel a rejtett kéjzónát. Az első tudományos feljegyzéseket az ókori görögök készítették a klitoriszról, és azt hitték, hogy stimulálása által a nők is képesek egy bizonyos típusú sperma termelésére, ezért az aprócska dudor szerepét nélkülözhetetlennek tartották a szaporodásban.

Hihetetlen, de a tudósok nem igazán kutatták a klitoriszt egészen a 21. századig, ám napjainkra az új képalkotó technológiáknak köszönhetően sikerült tisztázni pontos anatómiáját. A csikló látható része a kis szeméremajkak felső találkozásánál, a hüvelybemenet előtt helyezkedik el, de izmok által alkotott szárai akár 10 cm-re is behúzódhatnak a testbe.

Forrás: Thinkstock
Tudtad?
A csikló az egyetlen olyan testrész, melynek nincs egyéb funkciója, mint az exkluzív szexuális élvezet.

3. A nőknek is van erekciójuk - és idővel egyre intenzívebb!

Gondoltad volna, hogy ez a bámulatos szerv vetekszik egy pénisz méretével? A benne lévő szövet szexuális izgalom hatására vérrel telítődik, megmerevedik - a hímvesszőhöz hasonlóan -, és mintegy kétszeresére duzzad. A klitorisz mérete a hormonális rendszer átalakulása miatt egész életen át változik, a serdülőkorban indul meg növekedése, és 1,8-szorosára nő a pubertáskor végére. A változókor után a csikló akár hétszer nagyobb is lehet, mint születéskori állapotában, ami talán megmagyarázza, hogy az idősebb nők miért élvezik jobban a szexet. 

Felícia, kommunikációs vezető (37)
"Én imádom a csiklómat, és ha mindennap játszanék vele, akkor is képtelen lennék megunni! Semmihez nem fogható érzés, amikor például este elnyúlok a kádban, a zuhanyrózsa sugarát a csiklómra irányítom, majd elkezdem dörzsölgetni egészen addig, amíg el nem élvezek. Ha magamnak csinálom, teljesen más érzés, mint amikor a párom kényezteti, és őszintén szólva néha sokkal jobban esik maszturbálni. Azt is szeretem a csiklómban, hogy saját akarata van, ő dönti el, hogy mit fogok vele csinálni, és az is rajta múlik, hogy milyen napom lesz."

4. Nekünk tovább tart az átlagos, mint nektek a legjobb

Közismert tény, hogy a nők 50-75%-ánál a csúcspont leggyakrabban csiklóingerlés útján következik be. A klitorális orgazmus során a hüvely falának ritmikus összehúzódásai a hüvelytől a méhig hatolnak, a köztük lévő idő pedig egyre hosszabb lesz a csúcspont vége felé közeledve. Ugyanakkor a kismedencei izomzat összehúzódása miatt a kielégülés időtartama sok nőnek hosszabbnak tűnhet, és egyesek többszörös csiklóorgazmust is átélhetnek egymás után.

A csikló természetes célja a hormonszint ingadozásának megakadályozása, és ha te magad vagy a partnered megnyomja a "RESET" gombot, nagy mennyiségű oxitocin szabadul fel, ami csökkenti a stresszt, és kiegyensúlyozottabbá tesz.

Forrás: Thinkstock

5. Ha nem használod, elveszíted!

A csikló a szervezet más szöveteihez hasonlóan a véráramlásra támaszkodik, hogy egészséges maradhasson. Ezért is fontos érzékeny kéjzónád folyamatos mozgásban tartása, amelynek köszönhetően megtapasztalhatod a szexuálisan aktív életmód számos egészségügyi előnyét.

Ha épp nincs szerelem az életedben, saját kezűleg is gondoskodhatsz a boldogságodról.

A rendszeresen végzett önkielégítés javíthatja a közérzetedet, segíthet megőrizni a hormonok egyensúlyát, enyhítheti az érzelmi stresszt, és megerősítheti az önmagaddal való kapcsolatot. Ha nem foglalkoztál eddig elkötelezetten a csiklóddal, itt az ideje! Aknázd ki szexuális rendszered teljes potenciálját, és mivel a klitorisz központi része a női szexualitásnak, élvezd ki maximálisan a benne rejlő örömforrásokat!

Fotó: Hámori Zsófia - Origo
Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:
"Sok férfi nagy vehemenciával nyúl a csiklóhoz, és meg van győződve arról, hogy minél erősebben stimulálja, annál nagyobb élvezetet okoz a nő számára. Ha szeretnéd maradéktalanul élvezni a klitorisz nyújtotta örömöket, sokkal célravezetőbb, ha megkéred a partnert, hogy ujjaival finoman fedezze fel a környékét, így visszajelzést adhatsz arról, hogy az erősebb-gyengébb, vagy gyorsabb-lassabb mozdulatok hoznak-e izgalomba. A legtöbb nő nehezen elégül ki pusztán a fizikai behatolástól, ezért fontos az, hogy ismerje a saját testét, ezzel együtt a csiklóját is, és tanuljon meg maszturbálni. Hiszen a nőnek tanulni, fejleszteni kell az orgazmuskészségét, ellentétben a férfiakkal, akik a spontán magömlés által elkerülhetetlenül megélik azt. Az orgazmus előidézése és megélése egyénenként változó, de ha megismered nemi rendszered egyik legérzékenyebb részét, sok-sok örömteli élménnyel, nagyobb önbecsüléssel és belső egyensúllyal ajándékoz meg."