Ostor csattan, bilincs csörren, csikorog a latex és csizmasarkak süllyednek a bőrbe. Nekünk persze azonnal a fétisek jutnak eszünkbe, hiszen ezek a szexkellékek valamennyire eltérnek a normálistól. Ahhoz azonban, hogy a különösen durva és már-már visszataszító fétisekig eljussunk, a csúnya beszédnél jóval mélyebbre kell ásnunk.

Forrás: Thinkstock
Mit is jelent valójában a fetisizmus?
A fetisizmus vonzalom, amely valamilyen tárgyra, esetleg testrészre, szituációra irányul, és a személy számára meghatározó erotikus örömök forrása. Jellemzője, hogy a szexuális izgalom nemcsak a másiknak szól, hanem annak is, amit ő abban a szexuális akcióban képvisel.
Forrás: Thinkstock

A pókerarccal kínzó és alázó dominákról korábban már olvashattunk, de csokorba szedtük a latexbe bújtatott vágyakat és a szado-mazo izgalmakat is. Most azonban a selyem- és lábfetisizmusnál jóval messzebbre merészkedtünk.

Hányás, vizelés és székletürítés izgalma
Az emetofília a hányás iránti vonzódást fejezi ki, amikor valaki számára az okoz szexuális örömforrást, ha hányó embert vagy okádékot lát. Izgalmi állapot sok esetben önhánytatás során is létrejöhet. Itt kell megemlíteni az urofíliát is, amely alatt a vizelés látványa által kiváltott örömöt értjük, valamint a coprofíliát is, amely pedig a székletürítés nézése, a bélsár megérintése vagy megízlelése okozta gyönyört jelenti.

Végtagcsonkok és amputáció
A teratofília alatt az amputált végtagok látványára kialakuló vágyat értjük. Ez az aberráció nem magára a csonkolásra fókuszál, hanem a testi deformitásokra helyezi a hangsúlyt. Így, akit ez izgat fel, nem érez késztetést testrészek eltávolítására, maga a csonk látványa okozza számára a boldogságot.

Vérfetisizmus
A hematolagnia azt jelenti, hogy a vér látványa és a vérzés folyamata csalogatja elő a nemi vágyat. A vérfetisizmus is gyakorolható önmagunkon, de más megsebesítése, megvágása is azonos hatást válthat ki. Mint ahogy oly sok más perverzió, ez is különös odafigyelést igényel.

Forrás: Thinkstock

Fájdalomérzet és szenvedés
Az algolagnia fájdalom iránti vonzódást takar. Jelentheti a fájdalom okozását és annak elviselését is. Az érzés kiváltása és elszenvedése sok esetben el is válhat a konkrét aktustól, már maga az érzet szexuális kielégülést okozhat. A gyötrődéssel, a kínzásokkal és a különböző szexuális tortúrákkal szintén nem árt vigyázni, és csak olyan mértékig fokozni a megpróbáltatásokat, amíg az mindkét fél számára biztonságos és elfogadható.

Fojtogatás
A szado-mazo szexualitás halmazába tartozó elhajlások közül ez az egyik legnépszerűbb. Mind az önfojtogatás, mind pedig a partner levegőmegvonása igen közkedvelt vágyfokozónak számít, annak ellenére, hogy könnyen tragédiába torkollhat. Fojtogatás közben ugyanis először megemelkedik a vér szén-dioxid-szintje, az agy csökkenő oxigénellátása pedig szédülést, önkívületi állapotot idéz elő. Ezek egyvelege pedig csak fokozza a kéjt.

Forrás: Thinkstock
!
A meghökkentő vonzódások ellenére le kell szögeznünk, hogy a fetisizmus nem betegség. Fontos tudni, hogy elsősorban a szexuális szabadság megéléséről van szó, és addig, amíg a fétisének hódoló személy viselkedése "ártatlan", vagyis nem okoz kárt önmagának vagy bárki másnak, elfogadható.

Deáki Tímea párterapeuta szakértő véleménye szerint ha két ember között harmónia van, akkor nyitva kell hagyni ezeket a lehetőségeket, hiszen mindez lelki kötődésen alapszik. Az a fél, amelyik ilyesfajta deviáns szexuális vágyakkal rendelkezik, fokozatosan vezesse bele a játékba partnerét, és tegye azt számára a lehető legkellemesebbé. Továbbá fogadja el azt is, ha a párja esetleg mégis nemet mond.

Ugyanakkor intő jel lehet a kapcsolat további életére nézve, ha a sokadik nem után a partner még mindig erőlteti a dolgot. Az egész az érzelmi alapon, a másik elfogadásán, és így a bizalmon alapul, de azt is fel kell tudni ismerni, ha a fétisszexben jártas és arra erősen nyitott félen felülkerekedett ez a vágy. Ebben az esetben ugyanis az extrém szexuális magatartás iránti vágy és annak minél magasabb szintű megélési módja veszi át az irányítást, vagyis az érzelem másodlagossá válik. Fontos továbbá, hogy a befogadó fél ne zárkózzon el az újítások és az ismeretlen dolgok kipróbálása elől, hiszen lehet, hogy társához hasonlóan ő is rákap az ízére. De csak akkor adja át magát az ilyesfajta gyönyörnek, ha azt teljes meggyőződésből teszi.