Emma Thompson felvilágosító könyvet írt 13 éves lányának, mert úgy érezte, túl sok forrásból túl sok nyomasztó információ árad a gyerekek felé a szexről. Jó anyukaként vezérfonalat kínált a szexualitás labirintusában azzal, hogy 5 pontot határozott meg, amit minden anyának el kellene mondania kamasz gyermekének.

Forrás: Thinkstock

Először következzenek Emma tanácsai!

1. Maradjon intim szférád!

Bár már a szülők többsége sem állja meg, hogy kitegye a fészbukra a babáját, a cicáját, a vasárnapi ebédet és a nyaralás legszebb (?) felvételeit, a kamasz generáció nem állt meg itt. A legtöbb tini ismerősömnek van fürdőruhás vagy mély dekoltázsos fotója magáról és a legjobb barátnőiről. Van spicces partifotója, első csókos képe a barátjáról és még sorolhatnám az intimebbnél intimebb szituációkat, amelyek mind felkerülnek a világhálóra - többnyire korlátozás nélkül, az ismerősök ismerőinek is engedélyezve a hozzáférést. Mindez természetesen rendkívül veszélyes, hiszen nem tudhatjuk, mire fogják valakik - internetes bűnözők - felhasználni a képeket. Vagyis: nem kell a közösségi portálra kitenni az intim részleteket!

2. A pornó nem a valóság

Nincs olyan kamasz és felnőtt, aki ne látott volna pornót, vagy legalább forró szexuális jelenetet a tévében. És a szexet gyakorlatilag lehetetlen elkerülni a neten. A pornóban a férfiaknak méretes és sosem lankadó cerkája van, a nők pedig imádják, ha megalázó helyzetben, egyszerre több hím teszi őket magukévá. Csakhogy a pornót színészek forgatják, akik csak eljátsszák, de nem élvezik a kamerák előtt forgatott extrém szexet. Mindezt azért érdemes tudatosítani kamaszunkban, hogy amikor a valós életben is kipróbálja, ne legyenek extrém elvárásai a szexben, ne azt akarja civil partnerével megvalósítani, amit a felvételeken látott. Mert azok a képsorok a valóságban többnyire nem élvezetesek - a lánynak biztosan nem!

3. Ne csak a látszatnak élj!

20 év alatt egy új harisnya vagy szempillafesték is posztolni való érdekesség, és az is kedvelt szokás, hogy tetőtől talpig kicsinosítva, erotikus tartásban fotózkodnak a lányok. A fiúk pedig félreértelmezik a képet és a kihívó pózokat természetesen felhívásnak értelmezik: a szexre. Aki sok ilyen képet tesz fel magáról, ne csodálkozzon, ha olyan fiúkat vonz, akiket csak a szex és a külsőségek érdekelnek. A randin már magyarázhatod, hogy te nem is vagy olyan...

Forrás: Thinkstock

 

4. Ne csalódj, ha az első randid nem lesz tündérmese!

Bringázni is tanulni kell - a másik iránt kimutatott gyöngédségnek is lehetnek suta mozdulatai. Igen, talán ügyetlenek lesztek az első csóknál, de ti ketten fogjátok megcsókolni egymást és ez feledteti a bénázást. Ha pedig mindent megfontolva - a nemi betegségek és terhesség elleni védekezést is szem előtt tartva - eljuttok az ágyig, nos, az sem biztos, hogy elsőre sikerül. De humorral és szeretettel minden kezdeti nehézség áthidalható. Szerintem a lassúság, egymás testének fokozatos felfedezése alkalmat ad arra, hogy a gyöngéd mozdulatok gyakorlottá váljanak.

5. Nem mindenki szexel a te korodban - ezért neked sem kötelező!

Bár nehéz kivételnek lenni, és bevallani, hogy még nincs szexuális tapasztalatod, miközben a többiek nagydobra verték a magukét, azért a hangoskodók nem mindig mondanak igazat. A valóság inkább az ellenkezője: aki hangosan kérkedik, annak többnyire nincs is miről. Csak színes (mocskos) a fantáziája. És verbálisan (szóban) éli meg azt, amit ténylegesen meg sem tehet. És gondold meg azt is: ha még igaz is lenne, hogy körülötted mindenki szexel, annak mi köze a te életedhez? Semmi!

Mivel magam is két kamaszt nevelek, és ráadásul jóban is vagyok velük, ezért köztünk is lezajlottak már a "nagy beszélgetések". Emma nyomán összeállítottam a saját 5 tanácsomat.

1. Bármiről lehet beszélni

Sosem titkolóztam és nem tiltottam a témát, így a nagy beszélgetésre is viccesen került sor, úgy tizenkét éves koruk körül. Valahogy így (sarkított, felturbózott változat következik): "Lányok, beszélnünk kéne a szexről!". "Ugyan, mama, az osztálytársaim perverzek, már mindent elmondtak a témával kapcsolatban." "De azt is, hogyan válik élvezetessé a dolog, vagy csak a technikát?" "Miért, te miről is akarsz beszélni?" "Bármiről, ami érdekel benneteket, hogy halljátok egy olyan nő verzióját is, aki átélte, nem csak elképzeli a dolgot..." És belekezdtünk. A punci és a fütyi ma már enyhe szavak, de helyettesíthetők is: kisebbeknél a pisilőke épp megfelel. A szexelést helyettesíti az együttlét, és így szép sorjában minden körülírható. Legyünk nyelvileg kreatívak!

2. Ne hagyd magad zsarolni!

"Ha nem fekszel le velem, más lány biztosan megteszi." Hát, ez nem az a mondat, amit hallani szeretnénk. Megkértem a lányaimat, ha ilyet mond nekik bárki is, akkor tudatosítsák magukban, hogy annak a fiúnak csak szexre kellenek. Az illető önző, mert aki szeret, az tud várni is a szeretett lányra. Még ma is. Sőt, azok az értékesebb lányok, akik nem adják azonnal oda magukat. Oké, ha nemet mondasz, talán napokig jön a durcizás, de kit érdekel? A krízis végén jó lesz kibékülni, ha meg a fiú lekopik, akkor nem is volt kár érte. Alapszabály, hogy a szex önmagában nem alkalmas egy kapcsolat egybentartására. A könnyű lányokat könnyű otthagyni is.

3. Ne maradj olyan kapcsolatban, ami nem jó neked! 

"Ha elsőre nem működik olajozottan a szex, az még nem jelent semmit. De ha hónapok múltán sem érzed jól magad a partnereddel, akkor el kell gondolkodni azon, hogy szerelmespár helyett inkább barátok lehetnétek." Erre a tanácsra nem szoktak túl nagy hangsúlyt fektetni a szexuális felvilágosító könyvek, pedig érdemes lenne. Mert az ugyan igaz, hogy a szex nem lehet az egyetlen összetartó erő a kapcsolatban, de attól még sarokpont, amelyen akár évtizedek boldogsága múlhat. És igen, mivel a tinik mindent véresen komolyan gondolnak, meglehet, hogy kitartanak valaki mellett, aki figyelmetlen velük az ágyban - ezért érdemes nekünk, anyáknak elmagyarázni, mikor érdemes továbblépni.

Forrás: Thinkstock

 

4. Légy a védekezésben önző!

Felnőtt testünket olyan hormonális hatásoknak tesszük ki, amilyennek csak akarjuk, de a kamaszunkat igyekezzünk megvédeni ettől. Bár a tabletták majdnem bombabiztosak, ami a gyermekáldást illeti, de a nemi betegségtől nem védenek meg. Ezért én azt tanácsolom, hogy a viharos kamaszkor idejére - amikor a partnerváltás még gyakrabban előfordulhat - vegyük rá lányunkat / fiunkat arra, hogy mindig használjon gumióvszert! Még ha azt is mondták a barátok, hogy kevésbé jó benne a szex. Viszont még mindig jobb, mint a szifilisz, a tripper vagy esetleg a HIV-fertőzés tüneteivel kezelésekre járni. Valamit valamiért!

5. Tőlem bármit meg lehet kérdezni

A nagy beszélgetés végén - és azóta is gyakran - elmondom a lányaimnak, hogy nekem bármit elmondhatnak. Még akkor is, ha kínosnak érzik. Nem ítélek elsőre. Elmondhatják, ha kínosan érezték magukat valahol - mindig erősítem bennük a meggyőződést, hogy bátran támaszkodjanak a megérzéseikre. Ha valahol rosszul érezték magukat, az  a helyzet biztosan rossz is volt. Ha valakinek kellemetlen a közelsége, akkor inkább sértsék meg az illetőt, de lépjenek arréb, nem kell elviselni azt, amitről érzik, hogy tolakodó, molesztáló, illetlen, szégyenkeltő vagy zavarba ejtő. Ne váljanak áldozattá, és mindig mondják el nekem. Minden, ami szokatlan, az gyanús lehet. És én segítek elsimítani a dolgokat.