Mira egy szexuálisan abszolút nyitott és kísérletező lány, aki többféle orgazmustípus közül válogathat. Ötször elélvezni egymás után azonban még ő sem tud. Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológus szakértője összegezte számára, hogyan is élje át a gyönyört anélkül, hogy rekordszámú élvezetre hajtana.

"Tisztelt Győri Szilvia!

Kérdések egész hadával fordulnék hozzád a női orgazmust illetően.

Nemrég összejöttem egy pasival, akivel most kezdjük megismerni egymást szexuális téren is. Szerencsére nagyon jól lehet vele beszélni is erről, így merült fel a többszörös orgazmus kérdése. Kiderült ugyanis, hogy az előző barátnője akár ötnél többször is el tudott menni egy szex alatt. Én világ életemben (27 vagyok) szex alkalmával csakis egyszer tudtam elmenni. Egy aktus során egyszerűen sosem sikerül kétszer vagy többször a csúcsra jutnom. Mi lehet az oka ennek? Miért van az, hogy bizonyos nők képesek a többszöri orgazmusra, mások pedig nem?

Rendszeresen maszturbálok, és az a tapasztalatom, hogy többféle orgazmust is képes vagyok megélni. Más, amikor behatolás útján élvezek el, és más akkor is, ha magamnak csinálom. Utóbbi esetben más az érzés, ha a hátamon fekszem (gyorsabban érem el és gyorsabb lefolyású is), mint amikor hason fekve, más technikával jutok el a csúcsra (ez lassabb, de jobban el is nyújtható). Mind a három fajtára más érzés jellemző. Ennek mi a magyarázata? Hány különböző orgazmusféle létezik? És ha a különböző technikák tanulhatók, akkor esetleg a többszöri orgazmus is elsajátítható lehet?

Nagyon köszönöm,
Mira"

Forrás: Thinkstock

Kedves Mira!

Az orgazmuskészség és az egy szexuális együttlét alatt megélt orgazmusok száma is egyénenként változó. Vannak nők, akik az orgazmus megélését követően nem is igényelnek további ingerlést, mert érzékennyé válnak, és kellemetlen, esetleg fájdalmas érzés lenne, ha folytatnák. Ha te nem ebbe a kategóriába tartozol, nyugodtan próbálkozhatsz további ingerléssel, nézd meg, hogyan reagál a tested, próbálgathatod a határaidat.

Azt is fontos tudni, hogy a partnerrel való szexuális együttlét közben az ingerlés bármilyen formája elfogadott és teljesen normális. Tehát minőség tekintetében nincs különbség abban, hogy milyen módon jutsz el a csúcsra, történjen az kézzel, szájjal, pénisz vagy egyéb eszköz segítségével.
Maszturbálás közben a háton és hason fekve való kielégülés között az a különbség, hogy míg a hátadon fekszel, addig csak a kezed által érkeznek az ingerek, csak te kontrollálod, hogy milyen erősséggel és gyorsasággal, illetve hol érkezik az inger. Ha a hasadon fekszel, akkor ezek mellett van egyfajta súrlódás is, amit az ágy, illetve a kezedre nehezedő tested segít elő. Behatolás közben pedig értelemszerűen a hüvelyfalon és a csiklón keresztül is érnek ingerek, természetes, hogy más érzést nyújt.

Az, hogy hányféle orgazmust különíthetünk el, érdekes kérdés. Ha azt nézzük, hogy az orgazmus egy lelki élmény, akkor csak egyféle van. Más kérdés azonban, hogy milyen ingerléssel jutunk el a csúcsra. Ez történhet a csiklón, a hüvelyen (bár ezt is a csiklóról érkező ingerek alapozzák meg), vagy a végbélen keresztül is. Ezen felül lehetséges az orgazmus elérése például a mellek ingerlésével, vagy elképzelhető direkt ingerlés nélkül is, csupán vizuális élmény vagy szexuális fantázia, esetleg szexuális tartalmú álom hatására, anélkül, hogy fizikai ingerlés történne. Ám ezek minimális számban fordulnak elő.

A nyitottságod és az érdeklődésed a téma iránt abszolút pozitív, kísérletezz csak bátran, de arra figyelj mindenképp, hogy ne generálj versenyhelyzetet magad és a párod volt partnere között! Egy jó párkapcsolat egyik fontos része a szex minősége, de az orgazmusok száma nem lehet meghatározó.

Üdvözlettel: Győri Szilvia