A legtöbb életmóddal foglalkozó portálon időről időre születik egy cikk arról, hogy a túlsúlyos, kevésbé dekoratív emberekkel jobb a szex. Néha a brit kutatók hozakodnak elő szexuális egérkísérleteik világmegváltó eredményeivel, máskor pedig egy párszáz fő által kitöltött kérdőív válaszai alapján mélyítik el bennünk ezt a sztereotípiát.

Kevesen vannak viszont azok, akik egy-egy ilyen írás után felteszik maguknak a kérdést, hogy mégis ki és miért fekszik le számára csúnya emberrel? És mégis ki számít csúnyának? Aki pedig kövér, az garantáltan csúnya is?

Természetesen a Life.hu is alaposan körbejárta már a témát. Mindkét nézőpontból, férfi és női oldalról is felmértük, miért bújunk ágyba nem annyira tökéletes testű, formájú, alakú emberekkel. A vesszőparipa minden esetben a túlsúly volt, hiszen társadalmunk a "csúnyaságot" első körben még mindig a testalkattal tudja csak szemléltetni.

Forrás: Thinkstock

(Miért) kívánják a nők a puha macikat? és A duci pasi is lehet vonzó? című írásokból kiderül, hogy a nő alapvetően érzelmi és fizikai biztonságra vágyik, és ezt nagyobb eséllyel találhatja meg egy nagydarab férfi mellett. Az ősi evolúciós modell alapján ugyanis a testesebb embereket a nők egészségesebbnek és erősebbnek érzékelik. A másik oldal pedig, hogy egyes hölgyek számára a túlsúlyos partner szimbolikusan valami könnyebben hozzáférhető dolgot képvisel, akiről az is kiderülhet, hogy sokkal kedvesebb, illetve kevésbé öntörvényű vagy egoista, mint egy vékonyabb férfi. Vagyis nemcsak megszerezni, de megtartani is könnyebb a túlsúlyos pasit, aki ráadásul kevésbé is ítéli el a partnerét, ha felcsúszik rá néhány pluszkiló. Egyszóval főnyeremény!

Ezzel szemben a kontracikk, a Téged is lehet szeretni! - Szex egy molett nővel opusz elmondja, a kövér szexről szóló legostobább tévhitek, hogy a túlsúlyos nők kevésbé kaphatók a hancúrra, mivel zsírpárnáik az intim együttlétek legnagyobb ellenségei. Manapság egy olyan társadalomban, amelynek az értékrendjében központi helyet foglal el a szépség és a testkultusz, a kövérség az egyik legkomolyabb stigma lehet, ami miatt a ducik értéktelennek érezhetik magukat. Ez pedig a magánéletükre és a szexualitásukra is hatással van.

Velük kapcsolatban olyan sztereotípiák élnek a társadalomban, hogy fegyelmezetlen, gyenge személyiségek, és a közvélekedés egy szexualitás nélküli tárggyá alacsonyítja le őket. Egy kutatás szerint a nők több mint fele annyira túlsúlyosnak érzi magát, hogy kerüli a szexet a partnerrel, és a testkép negatív értékelését a párkapcsolat is megsínyli.

Hogy derül ki mégis, hogy a csúnyák jobbak-e az ágyban?

Nemcsak az a kérdés, hogy kik a rondák, hanem az is, melyik szex a jó. Mind a szépség, mind pedig a csúnyaság megállapítása teljesen szubjektív, éppúgy, mint a jó és rossz szexélmény érzete is. Olvasóink szerint is hiba hinni az ilyesfajta állításoknak és írásoknak.

Fanni, 29, blogger:
Én még sosem szexeltem csúnya fiúval, és nem is áll szándékomban. Nem azt mondom, hogy csakis szívtiprók kerültek az utamba, de számomra fizikai vonzalom nincs anélkül, hogy tetszene az illető. Egyébként a jó pasik, akikkel együtt voltam, mind nagyszerűek voltak az ágyban. Szerintem butaság általánosítani, lehet, hogy a kevésbé vonzó férfiak jobban tepernek és aktívabbak, de nálam még a bejáratig sem jutnak, ha nem vonzódom hozzájuk.
Karolina, 30, biztosítási ügynök:
Szerintem ez hülyeség, vagy még nem voltam igazán csúnya férfival. Illetve, akikkel voltam, azok nekem tetszettek, és teljesen mindegy volt, más mit gondolt róluk. Mivel mindegyikük tetszett, nem a "szépségük" alapján ítéltem meg, hogy ki milyen volt az ágyban.
Borbála, 27, életmódtanácsadó:
Ha nem tetszik az, akivel szeretkezel, hogy lehetne jó? Volt egy csúnya pasi, akinek az agyába szerelmes voltam, de hiába, mert a szex nem volt jó vele, hiszen hiába imádtam a okosságát, külsőre nem jött be, és nyilván így a szexben sem tudtam rákattanni. Ő ezt persze megérezte, le is blokkolt tőle, és rosszul is teljesített. Soha többé csúnya pasival szex!
Szabrina, 26, táncos:
Szerintem a jó pasik jobbak az ágyban. Egész egyszerűen azért, mert egy jó pasinak sokkal több csaja volt, mint annak, aki gátlásos, félénk, kishitű, vagy kevésbé jóképű. Persze ez is általánosítás, és nem kőbe vésett, de nem hiszem, hogy az igyekezet helyettesítheti a tapasztalatot. Legyen szó szexről vagy bármiről.
Forrás: Thinkstock
Angi, 29, eladó:
Szerintem ez az egész egy városi mítosz. Volt már dolgom csúnyával és széppel is, de csak azért, mert megvolt köztünk a kémia. Máskülönben nem is kezdtem volna velük, nemde? És éppen ez az. Lehet akármilyen külsőre az illető, ha működnek a vegyületek, akkor mehet a dolog.
Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:
Azt gondolom, hogy testalkattól és nemtől függetlenül azzal élhetünk minőségi szexuális életet, aki odafigyel ránk, illetve akivel kölcsönösen figyelünk egymásra. Az ágyban mindnekinek össze kell csiszolódni, és fontos, hogy az igényeinket tudjuk a másik felé megfelelő módon kommunikálni, akár szóban, akár nonverbálisan.

Fontos az is, hogy az ágyban szerzett tapasztalat egyrészt tanulható, fejleszthető, másrészt egyik partnerről a másikra átvihető. Szerintem többek között azért terjengnek ilyen legendák, mert az elhízást összekapcsoljuk a lustasággal, de tudjuk, hogy ez egyénenként változik és nem testalkat függvénye. Az, hogy a kevésbé tökéletes alkatúak jobban igyekeznek, szintén egy sztereotípián alapszik, miszerint a szép embereknek nem kell annyit dolgozni ahhoz, hogy elérjék a céljukat, mint a kevésbé előnyös adottságokkal rendelkező társaiknak.

De nem érdemes általánosítani a testalkat alapján, és a nemek között sem tennék különbséget. A szexualitás, mint tudjuk, egy szubjektív élmény, vagyis a jó szex is mindenkinek mást jelent. Az a lényeg, hogy a partnerek igényei legyenek összhangban.