Ameddig dugunk, okosabbak vagyunk. Legalábbis ezzel ijesztgetnek minket néhány hete. De hogy miért is para ez? Mert a szinglik félve kapnak a szívükhöz, illetve nyúlnak magukhoz, miután tudatosul bennük, hogy amennyiben nem hajtanak fel gyorsan valakit, nemcsak, hogy magányosak, de még buták is lesznek. Na, jó, ennyire azért nem durva a helyzet.

Most az Egyesült Királyságtól és a brit tudósoktól távol, a washingtoni Maryland Egyetem kutatói vizsgálták meg szexelő patkányok agyát. Eredményként azt kapták, hogy a középkorú egyedeknél párosodás után új agycellák jöttek létre. Ez pedig arra enged következtetni, hogy közösülés során neuronok, vagyis idegsejtek születtek a hippokampuszban, az agy hosszú távú emlékezetért felelős részében. 

Forrás: Thinkstock

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a neuronok termelődése azonnal leállt a szex után. Tehát minden teremtménynek magának kell gondoskodnia a sejtek életben tartásáról, nehogy azok nyomban elpusztuljanak. Erre esetünkben a mentális tréning, azaz a tanulás a megoldás, legalábbis ezt állítja az egyik kutatásban részt vevő pszichológus.

De hogyan néz ki mindez a valóságban?

Hogy mégis miként befolyásolja ez az új kutatási eredmény az életünket, illetve hogy innentől kezdve akkor tudatosan erre figyelve kell-e majd átélnünk a gyönyört, a Life.hu párterapeutáját, Deáki Tímeát kérdeztük.

"A szex stresszoldó hatása vitathatatlan. A nyugodtabb ember összességében többre képes az élet bármelyik területén. Ha igaz a kutatási eredmény, miszerint szexuális együttlét során új idegsejtek képződnek, akkor az is elfogadható, hogy akár okosabbak is lehetünk több szex hatására" - kezdi érvelését a szakértő, akinek véleménye szerint az, aki a szexuális életét kiegyensúlyozottnak véli, összeszedettebb. Az egyik legnagyobb harcát ugyanis már megvívta, hiszen valakinek ő a szexuális vágya, tárgya. Az ebből is eredeztethető magabiztosság pedig új távlatokat nyithat az életében.

Forrás: Thinkstock

"Az agynak igen nagy szerep jut szexuális együttlét során, hiszen vegyületek és idegpályák szoros együttműködése felel minden aktus előtti és alatti megnyilvánulásunkért" - állítja Tímea. "A kutatási eredmény kitér arra, hogy az együttlét alatt termelődő idegsejteket karban is kell tartani, ellenkező esetben elhalnak. Miután ezzel senki sem foglalkozik tudatosan, két nagy csoport van, akinél mégis, szinte önjáróan működik ez." 

Melyik is ez a kettő?
Az egyik csoportban azok a fiatalok szerepelnek, akik tanulással töltik idejük nagy részét. Például a főiskolások, egyetemisták. Ők a tanulás mellett nem meglepő módon a testi örömökre is nagy hangsúlyt fektetnek. A másik nagy csoportba azok tartoznak, akiknek még egészen új, szerelemérzéssel társuló párkapcsolatuk van.

Ha hihetünk a kutatás eredményeinek, akkor azokban, akik épp két kapcsolat között vannak, felmerülhet a kérdés, hogy mi lesz az ő agyukkal, ha szex híján nem táplálják azt újabb és újabb idegsejtekkel. Elbutulnak majd a nagy magány közepette? Deáki Tímea meglátása szerint erről szó sincs, a megoldás pedig majdhogynem független is a megélt szex mennyiségétől.

Ha valaki ritkán él szexuális életet, az még nem jelenti azt, hogy el is butul. Ugyanakkor a testi kapcsolatokat bármi okból kerülő emberek között nem ritka, hogy egy idő után más társas kapcsolataikat is visszavágják. Ha innen közelítjük meg a dolgot, akkor végeredményben az is belátható, hogy a szexuális együttlétek hiánya okozhat elidegenedést és motiválatlanságot, akár a tanulás terén is. Aki pedig semmire nem nyitott, egy idő után lemarad a kortársaitól.