Érdekes levél érkezett a Life.hu szakértőjéhez, Deáki Tímeához. Olívia üzenetében azt pedzegette, hogy a srác, akivel együtt volt, szinte nem is vele, hanem inkább önmagával szexelt. A lány ezt annak tudta be, hogy a pasi elég régóta szingli, ezért nem szentel neki kellő figyelmet. Párterapeutánk szerint ennél azért többről van szó. 

"Kedves Tímea!

Pár héttel ezelőtt lefeküdtem egy pasival. Kicsit furcsa volt az este, végig az járt a fejemben, mennyire látszik rajta, hogy régen nem volt már nővel. Na, nem azért, mert gyorsan elment, hanem mert csak magával foglalkozott. Az is bosszantott, hogy amikor elélvezett, azt a hasamra tette meg. Lenéztem, majd újra rá, és pusztán egy magányos, önkielégítő pasit láttam magam előtt. Aki most éppen nem volt egyedül, mert épp bennem járt, de pont úgy viselkedett, mint aki az otthoni rutinból oldja meg a helyzetet.
 
Ez azért van, mert régóta szingli? Vagyis látszik rajtunk, a szexünkön, hogy mennyire vagyunk magányosak? A nőkön is lehetnek ilyen jelek? Hogyan lehet ezen segíteni?
Köszönöm a választ,
Olívia"

Szia, Olívia!

Véleményem szerint egy alkalomból nagyon nehéz megítélni, hogy valójában mi is játszódott le a fiúban az ominózus szeretkezés közben, de lássuk a lehetséges forgatókönyveket:

I.
Ha valóban régen nem volt már nővel, akkor igencsak fel lehetett vértezve, ilyenkor pedig egy rosszabbul szocializálódott férfi elsősorban nem a másikkal foglalkozik.
II.

A másik, kicsit elfogadhatóbb magyarázat az lehet erre a konkrét esetre, hogy a fiú igen zavarban volt. Ezt viszont nem akarta bevallani, nehogy rossz színben tűnjön fel a szemedben. Ilyenkor nem sok lehetőség akad, de egyben biztos lehet: önmagát szexuális téren eléggé ismeri, hiszen az utóbbi időkben csak magával találkozott intim helyzetben. Vagyis biztosra ment, és kimondatlanul tőled várt némi segítséget ahhoz, hogy az együttlét végül közös, és ne egy egyszemélyes show legyen. Ezt azonban valahogy ki kellett volna nyilvánítania, amit ő bizonyos félelmek okán nem tett meg.

Sajnálatos módon így pont az lett a következmény, amitől tarthatott: nem sikerült jól az első szexuális kaland.

Az, hogy magányos valaki, nem feltétlenül látszik a szexuális együttlét során, hiszen abban a pillanatban pont ez a korábbi magány szűnik meg. Ha nagysokára adott egy lehetőség, akkor az olyan elementáris boldogságot tud okozni, hogy a magány lesz az utolsó érzés. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lennének továbbra is félelmek. Sőt, akár a korábbi félelmek fel is erősödhetnek, hiszen minden egyes újabb esély egy kiszemelt partnernél egyúttal a veszteséget is magában hordozza.

Probléma lehet, hogy ilyenkor annyira meg akarja tartani valaki a partnerét, hogy hibát hibára halmoz. Igaz ez a kommunikációra és akár a szexuális együttlét során alkalmazott mozdulatokra is. Az ízlés egyedi dolog. Nem szabad azt hinni, hogy minden jó a másiknak, ami nekem, hiszen a tökfőzeléket sem szereti mindenki.

Sokan kínosan élik meg, ha a szexről beszélni kell, miközben rengeteg időt és félreértést spórolhatnak meg azzal, ha bátran elmondják a vágyaikat.  Egy nő annyiban más, hogy náluk nem olyan „ciki”, hogy rég nem volt partnerük. Valahogy a férfiak ezt szinte el is várják. A nők szájából gyakrabban hangzik el az, hogy: „Rég voltam férfival, légy óvatos velem, segíts”. Ez egyébként azt a férfit is magabiztosabbá teszi, aki a nőhöz hasonlóan kiesett a gyakorlatból, ugyanis ebben a pillanatban vezetői szereppel ruházták fel, ami egyrészt nagyon jó érzés, másrészt igen nagy felelősség.

Ha úgy érzed, további segítségre is szükséged lenne, a témában ajánlanám neked egyik korábbi, El lehet felejteni a szexet? És a kapcsolatban élést? című cikkemet.
Üdvözlettel, Deáki Tímea