Ahogy azt korábban a Life.hu is megírta, május 31-én volt a maszturbáció világnapja. Ennek apropóján összegyűjtöttünk pár érdekességet, melyet az önkielégítés kapcsán talán még nem hallottál. Íme az összeállításunk.

Korábban már írtunk róla, hogy egy felmérés szerint a nők 92%-a hetente legalább egyszer végez önkielégítést, ami hatalmas ugrás a korábbi vizsgálati eredményekhez képest. A '80-as években ez az arány ugyanis mindössze 64% volt. Ennek oka többek között az, hogy a 21. században sokkal hosszabb és változatosabb életet élünk, nyitottak vagyunk a szexuális magatartás terén, valamint jóval több párkapcsolatot alakítunk ki, mint anyáink vagy nagyanyáink.

Forrás: Thinkstock

Kinsey óta tudjuk, hogy...

Az '50-es években az amerikai szexológus, Alfred C. Kinsey úttörőnek számított a női orgazmus kutatásában. Azt is megállapította, hogy azok a nők, akik házasságkötés előtt rendszeresen maszturbáltak, sokkal kielégítőbb nemi kapcsolatot éltek a férjükkel. Egy párkapcsolatban változékony intenzitásúak a szexuális igények, és könnyen előfordulhat, hogy az egyik partner nem érhető el fizikailag - fáradtság, távollét vagy akár egy betegség miatt. A saját nemi szervek ingerlése és izgatása segíthet ellensúlyozni az eltérő erősségű vágyakat, közelebb hozhatja a feleket egymáshoz, és olyan intimitást teremthet, ami gyakran hiányzik az együttlétből. Ennek hiányában növekedhet a lelki és testi frusztráció, ami hosszú távon komoly feszültséget idézhet elő a partnerviszonyban.

Maszturbálj a rák ellen!

A saját örömszerzés a serdülőkortól kezdve egészen időskorig olyan természetes szokás, ami számos pozitív egészségügyi hatással bír. A gyakori önkielégítési technikák testi síkon segítenek megelőzni a méhnyakrák kialakulását, enyhítik a menstruációs görcsöket és a migrénes fájdalmakat, jótékonyan hatnak a hüvelyszárazságra, valamint könnyítik az elalvást. Az önkényeztetés lelki síkon javítja a hangulatot, segít az ellazulásban, ezáltal enyhíti a stresszt, növeli az önbecsülést, és erősíti a felek közti intimitást. Nem utolsósorban pedig megkönnyíti az elalvást is.

Vannak, akik a munkahelyükön csinálják

Korábban mi is beszámoltunk már a munkahelyi maszturbációról. Akármennyire furcsa is, van, akiket a munka frontján kap el a hév, és akik külön izgatónak tartják a lebukásveszélyt és a tilosban járást. Illetve a tilosban élvezést. Természetesen a munkahelyi önkielégítésre is érvényes, hogy kellő körültekintéssel kell végezni, hiszen akár az állásunk is veszélybe kerülhet. A nők talán egyszerűbb helyzetben vannak, mert az ő örömszerzésük nem jár közvetlen végtermékkel, így diszkrétebben intézhetik a stresszlevezetést. A Life.hu szakértője, Győri Szilvia szexuálpszichológus szerint ezzel azonban vigyázni kell. Érthető, hogy izgalmas a szokatlan helyeken történő önkielégítés, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezekben a szélsőséges esetekben a kényszeres kielégülés a cél, ez pedig nem mindig egészséges.

A babák is maszturbálnak

Gyakran láthatjuk, hogy az óvodáskorú gyerekek, sőt, sokszor a kisebbek is, megérintik a nemi szervüket. Tehetik ezt kézzel, de akár úgy is, hogy valamilyen tárgyat, játékot szorítanak a combjaik közé. Előfordulhat, hogy egy bútor sarkán vagy karfáján, vagy épp a szülő térdén izgatja magát a kislány, vagy markolja, ingerli a makk bőrét a kisfiú. A szülők jelentős része zavarba jön, amikor először tapasztalja a kicsinél az erotikus késztetést. Sokként éri, amikor rádöbben, hogy amit lát, az nem öncélú hintázás, lovacskázás vagy ringatózás, hanem a gyermeke éppen szexuálisan ingerli magát. A mai napig nehéz meggyőzni a szülőket arról, hogy amit a gyerek tesz, az a fejlődésének természetes része, és hacsak nem ölt kóros méreteket, akkor alig van teendő vele kapcsolatosan. A témáról itt írtunk bővebben.

intim, Masztitények: Amit mindig is tudni akartál az önkielégítésrőlForrás: Thinkstock

 

Önkielégítés a méhen belül
Állítólag anyaméhen belüli felvételek bizonyítják, hogy már a születés előtt is van szexuális késztetés. Ha hihetünk ezeknek a pletykáknak, több olyan ultrahangos felvétel is létezik, amelyen a magzat a péniszét simogatja, játszik vele.

Az állatok is csinálják

Az internetes videomegosztókon keringő több tucat maszturbáló főemlősről készült film alapján valószínűleg sokan tévesnek tartják azt az állítást, hogy az önkielégítés kizárólag az emberekre jellemző. Egyet azonban nem szabad elfelejteni. Ezek a felvételek kivétel nélkül állatkertekben készültek. Állatkerti körülmények között a legtöbb állat, különösen a majmok és az emberszabású majmok, természetellenesen viselkednek, így az ottani megfigyeléseket semmiképp sem lehet a normális viselkedéskészlet részeként értékelni - tájékoztat az OrigoCsányi Vilmos etológus a portálnak elmondta, hogy a természetben az állatoknak nagyon be kell osztaniuk a rendelkezésre álló erőforrásokat, így nemigen jut már energiájuk az önkielégítésre. 

Nőstény állatok egymás közt
Bizonyos majomfajok állítólag imádják az orgazmust. Előfordul, hogy a nőstények lecserélik hímjeiket, ha azok nem képesek a csúcsra juttatni őket. Egy kanadai egyetem kutatásai szerint ezek a nőstények egymással is kipróbálják a szexet, feltehetően maszturbálás formájában.

Mindenki pornót néz

Igen, a nők is. És nem is csak nézik, hallgatják, és úgy simogatják magukat. Ha hihetünk a francia kutatási eredményeknek, ma már a hölgyek ötöde néz pornót, hogy ihletet kapjon a maszturbáláshoz. A csajok számára készített pornófilm közel harminc éve ismert az erotikus filmiparban, ám a kifejezetten nők számára megálmodott jelenetek az összes forgatott film mindössze 5%-át teszik ki. Pedig egyre több rendezőnő gondolja úgy, hogy itt az ideje a trendváltásnak. Ők olyan filmek gyártását szorgalmazzák, amelyek a női vágyakat is képesek felkorbácsolni. Erika Lust például az egyik legjelentősebb képviselője a női erotikus filmirányzatnak. Róla és munkásságáról korábban már beszámolt a Life.hu.