„Határozottan állíthatom, hogy ha több gyönyörteli pillanatot élünk meg önmagunkban és másokkal együtt, kicsit jobb emberré válhatunk, aki kevésbé erőszakos és jóval kreatívabb” - írja Orgazmus két személyre című, 2006-ban megjelent könyvében Betty Dodson. De hogy miért is érdekes számunkra ez a szexuálpedagógus hölgy? Leginkább azért, mert augusztus 29-én betöltötte a 85. életévét, és aktívabb, mint valaha. Egy évvel ezelőtt ez volt a kedvenc cikketek!

Betty 1929-ben született Kansasban, 1950-ben pedig művészhallgatóként érkezett New Yorkba. 1968-ban állt ki a nagyközönség elé azzal, hogy nyíltan vállalja a szexualitását és a szex iránti szenvedélyét. 1973-ban lemondott sikeres művészi karrierjéről, hogy főállásban tanítson és írjon a szexről. Állítja, akármit csinál, bármihez nyúl, rajzol, fest, vagy papírra vet, azt csakis szextémában teszi.

Forrás: http://instagram.com/dodsonandross

A hetvenes években kezdett el nőket önkielégítésre oktatni, és azóta sem adta fel azt az álmát, hogy mindenkinek megtanítsa, megbecsüléssel gondoljon a nemi szervére és az orgazmusára. Több mint huszonöt éve maszturbációs műhelyfoglalkozásokat, szexkurzusokat és orgazmusképzéseket tart, mely órákon a nők megosztják egymással nemi életük titkait, tényeit, rejtélyeit, majd önkielégítést végezve közösen elélveznek.

Stephanie Theobald író, aki olyan lapokba ír, mint a The Guardian, a The Observer, a The Financial Times, a Harpers Bazaar vagy éppen a Vogue, az Elle magazinba készülő cikkéhez korábban ellátogatott Dodson egyik szexterápiájára, amely átszámítva közel 300 ezer forintba kerül. Az újságíró így mesélt élményeiről:

Részletek az Egyedül a ringben című cikkből:
"Késve érkezem Betty lakására, és ahogy belépek, kilenc különböző alkatú, méretű és korú (20-tól 48-ig, legtöbbjük vállalati szakember), meztelenül ülő és cseverésző nő látványa fogad a szobában.

Ezután Betty közli, hogy indítsuk be a motort, és lefekszik mellém a hatalmas vibrátorával. Azt mondja, minél öregebb vagy, annál nagyobb erősítés kell. Bizarr egy 85 éves maszturbáló nő mellett feküdni. De Betty előbb néz ki 50-nek, mint 85-nak, és rózsaszínűen izzik az arca.

Elmegyek, de hallom, ahogy Betty azt mondja: még nem végeztél, édesem! Fogja a betonkeverőt, ráhúz egy kotont, és látom, hogy a lábaim közé irányítja. Azt hiszem, áramütés ér. Aztán belemegyek. Nem tartom vissza a levegőt, nem húzódom el, és hirtelen egyáltalán nem is gondolkozom. Hamarosan a világűrben vagyok, és őrült, kozmikus orgazmust élek át."
Forrás: Thinkstock

Dodson persze nemcsak csoportterápiákat, de zártabb körű és egyéni foglalkozásokat is tart. 2012-ben a norvég NRK csatorna tévéműsorában például egy nőn mutatta meg, hogyan érhetünk el orgazmust egy dildóval és egy vibrátorral. Betty a tévénézőknek is megtanította, hogy a legfontosabb a légzés, a csípőmozgás, a hüvely izmainak összehúzása, majd elengedése, és a körkörös csiklóizgatás. Nekünk pusztán ennyi a dolgunk, a többit a szervezetünk elintézi. Egy nő teste ugyanis pontosan tudja, mikor mit kell tennie.

A videót a munkahelyeden semmiképp se indítsd el! (18+)

Betty természetesen könyveket is írt. Első kötetét, a Liberating Masturbationt, vagyis a Felszabadító önkielégítést maga adta ki 1974-ben. Ez követte 1986-ban a Sex For One, vagyis a Szex egy személyre, amely óriási nemzetközi siker lett. 2002-ben jött ki az Orgasms for Two, vagyis az Orgazmus két személyre című alkotás, amely 2006-ban magyar nyelven hazánkban is megjelent. (További művei: My Romantic Love Wars 2010, Learn How to Orgasm 2011, Learn to Orgasm in 4 Acts 2013.)

Nem Betty Dodson az egyetlen, aki életmódszerűen űzi a szexet 85 éves kora felett is. A százéves Shirley Zussman például a mai napig szexterapeutaként dolgozik. Tisztában van vele, hogy az élete alatt igen sokat változott a világ, de véleménye szerint a szex időtálló, és kortól függetlenül állandó eleme marad a dolgoknak. 1934-ben diplomázott, de abban az időben értelemszerűen még nem lehetett szexterapeuta, így házasság- és családterapeuta lett. Később aztán a szexuálterápiára váltott, és már több mint ötven éve van a pályán. New Yorkban van tanácsadó irodája, és ugyan kevésbé gyakorlatorientált, mint Betty Dodson, a témában való jártassága és a hozzáértése megkérdőjelezhetetlen.

A Time magazin augusztusban csokorba szedte a szexszakértő észrevételeit, gondolatait és interjúrészleteit. Ezekből szemezgettünk:

I.

A mai emberek időbeosztása teljesen eltér attól, amit Shirley gyerekkorában tapasztalt. Ma mindenki állandóan elfoglalt, mindent tudni akar, és mindent meg is akar csinálni. Így persze korlátozódik az is, mennyi időt tudunk a másikra szánni. Állandó nyomás alatt élünk, hogy még több pénzt keressünk, még magasabb pozícióban dolgozzunk, és legyen luxusnyaralónk. Egyre többet és többet akarunk, így pedig folyamatosan kimerültek vagyunk. Az ebből következő leggyakoribb probléma pedig a vágy és a másik iránti érdeklődés hiánya. 

"Egyszer egy páciensem azt mondta, hogy szeretem a férjemet, imádok szeretkezni vele, de amikor hazaérek a munkából, miután emberek közt voltam egész nap, csak össze akarok zuhanni."

II.

A hatvanas években az emberek még szégyellték magukat, ha pszichiáterhez vagy tanácsadóhoz fordultak a problémákkal, mert ez azt jelentette, segítségre szorulnak. Ma már lényegesen többen fogadják el azt, hogy mások mondják meg nekik, hogyan szeretkezzenek.

III.
Komoly változást hoztak a fogamzásgátlók is, mivel a nőknek ma már kevésbé kell a terhesség miatt aggódniuk. Közben pedig minden magazin és TV-műsor a szexről szól, a legtöbb reklámügynökség is a szexualitást használja fel, hogy eladja a termékeit.
IV.

"Nagyot változott az is, ahogy ma az alkalmi szexre tekintünk. A hatvanas években például alig vártad, hogy ez egyszer megtörténjen veled. Egy vad hajsza volt a szexuális gyönyörök után. De egy idő után kiütköztek ennek a viselkedésformának a hátulütői. Azt gondolom, a szerelmesek olyasvalamit vártak ezektől a kapcsolatoktól, amit azok végül nem tudtak megadni. Mert hosszú távon a szexuális öröm csak egy része annak, amit a férfiak és a nők valójában egymástól akarnak. Mert intimitásra is szükség van, és a másik közelségére, egymás megértésére, közös szórakozásra, és kell valaki, aki valóban törődik velük, méghozzá az ágyon kívül is."

V.
"Semmi újdonság nincs a pornóban. Egészséges, hogy az embereknek megvannak a képességeik és a lehetőségeik arra, hogy fantáziáljanak. De van számos olyan páciensem, akik csak ülnek a monitor előtt, pornót néznek a neten, és teljesen elveszítették az érdeklődésüket, hogy partnert keressenek maguknak. Sok olyan egyedülálló férfit látok, aki nem tesz semmit azért, hogy párra leljen, vagy bármit megpróbáljon, és szembenézzen az esetleges visszautasítással. A szexuális igényeiket pedig úgy elégítik ki, hogy ülnek a számítógép előtt, és maszturbálnak." 
Magyarországi szextanfolyamok:
Boszorkánymúzeum: "Boszorkányos élvezetek! Varázslatos, hatórás tantrikusszex-tanfolyam elméleti és gyakorlati képzéssel, mindössze 5.990 Ft." Így hirdeti magát az egyik kuponos oldalon a Boszorkánymúzeum. A budapesti helyszínen szeptember közepétől indulnak a szexkurzusok.

Erotikashow: Remek tanácsok a kiegyensúlyozott szexuális élethez - így ajánlja online tanfolyamát az erotikashow.hu. A képzés 12 hétig tart, és állítólag teljesen díjmentes, az indulásról azonban nincsenek információk. 12+1 részes online anyag áll a tanulni vágyók rendelkezésére, így otthon könnyen elsajátítható.

Szextanfolyam Mester Dórával: Testről, testiségről, szerelemről, intimitásról, kommunikációról éppúgy szó esik, mint fétisekről, titkokról, rejtett vágyakról, kultúrtörténeti nyalánkságoktól praktikus készségek elsajátításáig. 4000 Forintért az alábbi tematika alapján haladhatunk: Szexuálanatómia, „Magam vagyok az öröm forrása”, Mi a szex?, Szexjátékok, Amikor már semmi sem a régi… Legutóbb márciusban indult el Mester Dóra képzése, de reméljük, hamarosan újra elstartol.