Vannak, akik az osztrigára esküsznek, mások csokoládét majszolnak vagy vörösbort isznak, hogy felpörgessék a szexuális életüket. A világban azonban ennél jóval őrültebb afrodiziákumok is léteznek, amelyek első hallásra nem tűnnek túl bizalomgerjesztőnek, ezért többségük csak erős gyomrúaknak ajánlott. Ha kíváncsi vagy arra, milyen furcsaságokat hajlandóak elfogyasztani egyes kultúrákban a libidó növelésére, a Life.hu most összegyűjtötte a legőrültebb stimulálókat!

Szörnyű szag, mennyei íz

Szúrós tüskék kívülről, rothadó szag belülről. A durián Délkelet-Ázsia trópusi esőerdeiben honos örökzöld fa, amelynek tojás alakú termését az ázsiai kultúrákban előszeretettel fogyasztják. A penetráns szagú növény húsa - az édes változaté - igazi afrodiziákum, hisz elősegíti az ösztrogén hormonok termelődését, átmenetileg enyhíti a szorongást, és növeli a termékenységet.

Durianpucolás kesztyűbenForrás: Thinkstock

A kísérletező kedvűek jó, ha tudják, hogy a gömbölyded gyümölcs annyira bűzlik, hogy a legtöbb délkelet-ázsiai városban tilos tömegközlekedési eszközökön szállítani, és a szállodákba sem engedik bevinni. A halványsárga, krémes textúrájú húsban a mogyoróra, a sárgabarackra, a banánra és a tojásra utaló felhangok is megjelennek, és tudományosan igazolt tény, hogy kedvező hatást gyakorol a nemi vágyra. Ebben talán lehet valami, hiszen „amikor a durián leesik a fáról, a szárong (balinéz kendő) lecsúszik" – ahogyan egy maláj mondás tartja.

Kambodzsa titkos vágykeltője

Ha arachnofóbiában szenvedsz, akkor valószínűleg nem szeretnéd megkóstolni ezeket a nyolclábú ragadozókat, amiket Kambodzsa utcáin lehet vásárolni. A hatalmas tarantulákat a hírhedt vörös khmer uralom idején először az éhező kambodzsaiak kezdték el fogyasztani, és csak a közelmúltban vált a turisták körében is rendkívül népszerű csemegévé.

Sült tarantulaForrás: Thinkstock

A sóval és fokhagymával fűszerezett, ragacsos „ínyencség” ízéről azt mondják, hogy leginkább a csirkére vagy a tőkehalra hasonlít. A sült tarantula egyesek szerint az egyik legkiválóbb vágyserkentő étel, emellett számos betegség, például a hátfájás gyógyítására is alkalmas, bár erre nincs tudományos bizonyíték. A fekete, szőrös pókok a Skunhoz - az ún. Pókvároshoz - közeli dzsungelben fordulnak elő nagy számban, és mivel a nőstényekből (ezek nagyobbak, mint a hímek) készült ropogós snackek csupán néhány centbe kerülnek, Kambodzsa egyik legnépszerűbb eledelének számítanak.

Fugu, a mérgező japán szexétek

A gömbhal az óceán egyik legcsúnyább élőlénye, nem beszélve arról, hogy helytelen elkészítése halált is okozhat. Ennek ellenére Japánban a fugu piaca virágzik, és a húsából kreált egytálétel közismert afrodiziákum. A borsos árú helyi specialitás fogyasztása során intenzív bizsergő, zsibbadó érzés jelentkezik a test különböző pontjain, és sokaknál ez az érzet nagymértékben elősegíti az intenzív szexuális izgalmat.

FuguForrás: Thinkstock

A furcsa kinézetű élőlény nagy mennyiségben tartalmaz egy tetrodotoxin nevű vegyületet, ami sokkal mérgezőbb a cianidoknál, ezért Japánban és Koreában a szakácsoknak külön engedéllyel kell rendelkezniük a veszélyes csemege elkészítéséhez, képzésük több évet is igénybe vehet. Ha a hal mérgező és ehető részeit nem sikerül megfelelően szétválasztani, a vendég vacsorája meglepő gyorsasággal az életébe is kerülhet.

A nagymacska ereje egy levesben

Az állatok nemi szervéből készült ételek közül messze az egyik legkülönlegesebb a tigrispéniszleves, aminek az ázsiai kultúrákban már évszázadok óta szinte mitikus erőt tulajdonítanak. A szóbeszéd szerint a Viagra hatásával egyenértékű leves fő alapanyaga a szárított tigrispénisz, amit vízben áztatnak egy hétig, majd 24 órán keresztül fűszerekkel, gyógynövényekkel és néha tigriscsonttal együtt párolják. Egy tál leves akár 500 dollárba is kerülhet, és így nem csupán az egyik legdrágább, hanem az egyik legellenszenvesebb afrodiziákum címet is elnyerhetné, mivel a tigris valamennyi alfaja veszélyeztetett.

A jobb oldalon fent tigrispéniszleves, alatta pedig a boltban kapható szárított változatForrás: Thinkstock, wonderslist.com, travelandleisure.com

E kuriózumnak gyógyító erőt tulajdonítanak, egyes feltételezések szerint javítja a szexuális reakcióképességet, növeli a férfi péniszének méretét, és hatékony lehet impotencia ellen is. A kínai elit számára a tigris különféle testrészeiből készült fogások egyfajta státuszszimbólumot jelentenek. A statisztikák szerint ma a lakosság kb. 60%-a fogyaszt védett állatokból készült termékeket.

FügeForrás: Thinkstock
Rita, 26, nővér
"Orsi, a nővérem Görögországban dolgozik három éve, és nyáron kirepültünk hozzá a párommal. A vendégház udvarán állt egy hatalmas fügefa, amiről minden reggel leszedtük a zamatos gyümölcsöt. Egyik délután rám tört az édesség utáni vágy, kimozdulni nem volt kedvem, így a tesóm ajánlott egy tuti receptet, amihez füge, méz, fehérbor, görög joghurt, narancs és szerecsendió kellett. Jól belakmároztunk belőle, majd hirtelen olyan iszonyú erővel tört rám a vágy, hogy képtelen voltam visszafogni magam, és a pasimat berángattam a fürdőszobába.

Amikor ezt utólag elmeséltem Orsinak, hatalmasat nevetett rajtam, mert direkt választott olyan receptet, ami felpörgeti a libidónkat. Azóta lelkesen bújom főzéskor az internetet, hogy olyan ételeket készíthessek, amivel beindítom a pasimat."

Hűséges társra vágysz? A páviánpisi segíthet!

Mi lehetne romantikusabb szex előtt, mint egy pávián vizeletével bedörzsölni a vaginádat, igaz? Nos, e meghökkentő módszer hallatára bizonyára azt mondod, inkább lépjen félre a párod, de a zimbabwei nők épp ellenkezőleg gondolják! Az ország második legnagyobb városában, Bulawayóban igencsak népszerű az a házilag kotyvasztott lötty, aminek természetfeletti erőt tulajdonítanak.

Forrás: Thinkstock

Az asszonyok a hancúr előtt mindössze annyit tesznek, hogy a pávián pisijét összekeverik egy kis sörrel, belekevernek speciális gyógynövényeket, majd ezzel a vágyfokozó afrodiziákummal dörzsölik be a nemi szervüket. A mágikus balzsam sikere mögött az a gondolat áll, hogy a pávián mindig ugyanarra a helyre tér vissza, hogy könnyítsen magán – tehát a férj is mindig hazatér, amikor vizelnie kell. Bár tudományosan nem bizonyított a hatékonysága, Zimbabwében több helyütt is értékesítenek páviánvizeletet tartalmazó készítményeket, és annak reményében fogyasztják ezeket, hogy mindörökre összekösse a szerelmeseket.

Megkérdeztük a Life.hu szexuálpszichológusát, Győri Szilviát is, hogy tényleg hatnak-e az afrodiziákumok.

A szakértő véleménye:
„A libidó egyszerre robbanékony és törékeny, a nemi vágyat legalább olyan könnyű feléleszteni, mint lohasztani. Az emberek ősidők óta törekedtek/törekednek arra, hogy megleljék azokat a szereket, amelyek befolyásolják a szexuális teljesítményt, az orgazmuskészséget és a termékenységet.

Természetesen léteznek olyan ételek, amik például vérbőséget okoznak, vagy boldogsághormonokat szabadítanak fel, ám a legtöbb afrodiziákum a régi hiedelmekből maradt ránk, és inkább mitikus erejüknek, mintsem konkrét fizikai hatásuknak köszönhetik vágyfokozó tulajdonságaikat. Egy közös vacsora, egy nem mindennapi étel és maga a körítés is funkcionálhat egyfajta libidónövelőként, az intimitás légkörének megteremtése általában elősegíti a kölcsönösen élvezetes és kielégítő szexet."
GinzengForrás: Thinkstock
Attila, 41, piacelemző:
„Néhány éve tönkrement a házasságom, a feleségem elhagyott egy nála tíz évvel fiatalabb pasi kedvéért. Teljesen kikészültem, gátlásaim lettek minden téren, és amikor megismerkedtem valakivel, gyakran éreztem úgy, hogy nem kívánom a szexet. Az egyik barátom ajánlotta a ginzenget, amit régóta alkalmaznak a nemi vágy serkentésére. Amióta ezt szedem, abszolút jól működöm aktus közben, ráadásul sokkal energikusabb vagyok, és nem stresszelek apróságokon. A szkeptikusok szemében ez az egész bizonyára hihetetlennek tűnik, de nekem tényleg ez segített kimozdulni a mélypontról, és az önbizalmam hála istennek a helyére került."
Dénes, 35, kreatív szakember:
„Én még soha nem tapasztaltam semmilyen étel fogyasztása után szexuális téren változást, de valamit viszont észrevettem. A csípős hamburger, a burrito és az ilyen típusú kaják biztosan nem afrodiziákumok, mert nálam teljesen odavágják a hangulatot. Igazából sejtelmem sincs, mi erre az értelmes magyarázat, azt viszont tudom, hogy akárhányszor ettem ilyeneket, aznap soha nem élveztem úgy az együttlétet a barátnőmmel. És ennek nincs köze ahhoz, hogy fáj tőlük a gyomrom, felpuffadok vagy hasonlók. Már jó ideje a tiltólistámon vannak ezek a gyorséttermi cuccok, pedig szeretem őket. Kíváncsi lennék, vajon másnak is vannak-e ilyen furcsa tapasztalatai..."
Csúcsra járatvaForrás: Thinkstock
Roland, 29, projektkoordinátor:
Tényleg elhiszi valaki, hogy ha megeszik egy banánt, vagy elrágcsál egy szál zellert, attól szexistennő lesz az ágyban? Szerintem az efféle dolgoknak a spájzban van a helyük, és semmi keresnivalójuk a hálószobában. Én legalábbis biztosan kiakadnék, ha kufircolás előtt a csajom odapakolna elém valami büdös tengeri herkentyűt. Az egész egy nagy rakás halandzsa, és csak arra jó, hogy a csajok fejét teletömjék mindenféle baromsággal.

Egy kétórás edzés a teremben, vagy egy tempós bringázás sokkal többet ér, a fizikai aktivitás pedig köztudottan jó hatással van a szexuális teljesítményre. Én a mozgástól érzem magam energikusnak és kitartónak - az ágyban is -, nem zöldségektől meg himihumi fűszerektől, és aki bedől ezeknek, az meg is érdemli."