Erős fájdalom mellett, műtétet követően, vagy éppen gyógyszeres kezelés alatt nem olyan könnyű felébreszteni a libidót, így sokszor a beteg teljes felépüléséig szünetel a lepedőakrobatika. Ennek azonban nem kell minden esetben így lennie, csak úgy kell szeretkezni, mint ahogy a sünök.

"Ismerik a viccet? Hogyan szexelnek a sünök? Óvatosan, nagyon óvatosan" - ezzel a felütéssel indította interjúját dr. Erbszt András gerincspecialista, amikor 2011-ben annak apropóján beszélgetett a Life.hu-val, hogy megjelent Gerinc fájdalom nélkül című könyve. A szakértő akkor azt állította, a gerincbetegek életének ugyanúgy lényeges része maradhat a harmonikus, orvosi kockázat nélküli szexuális élet, mint korábban. "Nyilván a fájdalmas időszakokban az embernek nem a szex az első gondolata, de ez egy egyszerű fogfájással is így van."

Forrás: Thinkstock
Szervi és pszichés eredetű szexuális problémák
A szexualitás és a gerincbetegségek vonatkozásában sokkal több pszichológiai, mint fizikai probléma merül fel, és ezek a nehézségek némileg eltérőek a férfiaknál és a nőknél. A szervi és a pszichés elváltozásokról itt olvashatsz bővebben.

"Bármelyik családorvos elárulhatja, hogy a házaspárok gyakran kérdezik tőlük, mit tegyenek a hátfájdalmukkal szex alatt és után. Sok pár azért nem él nemi életet, mert egyetlen szeretkezés hónapokig tartó hátfájáshoz vezethet" - magyarázta Stuart McGill professzor, aki munkatársa, Natalie Sidorkewicz közreműködésével szeptemberben mutatta be legfrissebb kutatási eredményeit, írja a Medipress.

A Waterloo-i Egyetem tanulmánya
Az úttörő kutatás során infravörös és elektromágneses mozgásleképező rendszerek ötvözésével vizsgálták tíz pár gerincoszlopát öt gyakran alkalmazott szexuális pozíció közben. Az eredmények felhasználásával egy olyan irányelvkészletet alkottak meg, amely az alapján javasolja a különböző szexuális pozíciókat és lökési technikákat, hogy milyen mozdulatok váltanak ki a betegben fájdalmat.

Sidorkewicz elmondta, hogy korábban az orvosok gyakran javasolták betegeiknek a kanál pozíciót, amikor a pár mindkét tagja oldalt fekszik, a férfi pedig hátulról közelíti meg kedvesét. Ez azonban, mint utóbb kiderült, nem a legjobb megoldás. A felfedezés során világossá vált, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek hátfájdalma a hajolgatásból vagy a hosszú ülésből eredeztethető, a kanalazás helyett a kutyapóz a legmegfelelőbb. Az ő esetükben a gerincükkel végzett lökések helyett inkább a csípőforgatás ajánlott. Ha a kutyapózt választják, a gerinc kevesebbet dolgozik, a terhelés átkerül a térdekre és a csípőre.

Forrás: Thinkstock

Arra azonban vigyázni kell, hogy a kutyapózt nem lehet minden partnerre ráerőltetni. Ez ugyanis korábban az első helyen végzett a Life.hu 5 szexpóz, amit a legjobban utálunk listáján, így vélhetően nem mindenki van teljesen kibékülve vele.

Választott betegségek

Dr. Erbszt András szerint a témát vizsgálva szót kell ejteni egy jellegzetesen női szexuális reakcióról is. A hölgyek ugyanis hajlamosak a kapcsolati problémák ütközése elől betegségekbe menekülni. A gerincbetegség és a hát fájlalása remek kibúvót ad a közös programok alól, de főleg a férfi közeledését lehet elhárítani derékfájásra hivatkozva. "Néha úgy tűnik, hogy a nők egy része így engedi útjára a férfit, akit már nem szeret, de megválni még nem képes tőle" - állítja a szakértő.

 A derékfájdalmak általában két nagy csoportra oszthatók. Ha üléskor, hajoláskor, előre görnyedéskor a fájdalom fokozódik, és jobban esik inkább állni, sétálni, vagy feszes háttal ülni, az elsősorban porckorong-problémákra utal. Ebben az esetben célszerű olyan pozíciót keresni szex közben, ahol a deréktáj vízszintes, esetleg kissé alátámasztott helyzetben van fekvés közben - állítja egy korábbi cikkében dr. Terebessy Tamás, ortopéd szakorvos. 

Több mint lovaglás
A guggoló tigris pózban a férfi a hátán fekszik, fenekét az ágy szélére helyezi. Lábait behajlítva a földön nyugtatja. A nő választhat, hogy szemből vagy háttal közelít felé, és mivel a behatolások mélységét és intenzitását is ő irányítja, megkíméli társát a túlzott terheléstől. Erről a pozitúráról itt olvashatsz bővebben.

"Ha a derékfájdalom inkább álláskor, járáskor és fej fölé nyúláskor erősebb és ülve vagy előre hajolva a panaszok enyhülnek, az gerinccsatorna-szűkületre, kisízületi bántalomra, vagy egyéb lágyrész-problémára utal. Ezekben az esetekben inkább felhúzott térdekkel kényelmes háton feküdni, de térdelő pozíciók is kipróbálhatók" - véli a szakértő.

Talpakat a mellkasra
Ebben a korábban már bemutatott pozitúrában a nő a hátán fekszik, talpait pedig a férfi mellkasára helyezi, aki a lábai előtt térdel. A lökések közben a férfi kissé rá is nehezedhet a partner lábaira, ezzel is csökkentve a terhelést.

Komoly problémát okozhatnak szex közben a különböző görcsök is. Gyakori a lábikragörcs, amely általában az izmok túlerőltetése és a magnéziumhiány miatt jelentkezik. Vannak, akik csak alvás közben tapasztalják, vagy éppen sportolás után, de minden különösebb ok nélkül is jelentkezhet. Ilyenkor az erős, feszítő érzés miatt a láb teljesen mozgásképtelenné válhat. 

Forrás: Thinkstock
Amália, 29, manikűrös
"Kezdetben a barátom lába gyakran begörcsölt szex közben, teljesen hazavágva ezzel a legjobb pillanatokat. Elkezdtük keresni a probléma forrását, és rájöttünk, melyik pózok okozzák a becsípődést. Az álló pozitúrák voltak a ludasak, és mivel én kicsit alacsonyabb vagyok nála, a zuhanyzós, vagy éppen egymásnak háttal álló pózok esetében ő hajlított térddel kellett, hogy dolgozzon bennem. Mivel nem akartunk lemondani a függőleges élvezetekről, törekedtünk arra, hogy a csípőm minél magasabbra kerüljön. Volt, hogy magas sarkút vettem, a szokásos terpesz helyett pedig összezártam a lábaimat, hogy ezzel is magasabb legyek. Előrehajoltam, és a földre támaszkodtam, feltolva a fenekemet, hogy minél feljebb kerüljek, ő pedig anélkül fúródjon belém, hogy behajlítaná a lábát."
Dóra, 33, óvodapedagógus
"Nekem a jobb lábam görcsöl rendszeresen, de nem a talpamban, hanem tövénél. Például amikor misszionárius pózban túl széles terpeszt akarok nyitni. Ezt az évek során olyan trükkökkel tanultam meg kiküszöbölni, hogy csak annyira nyitom szét a lábam, amennyire az engedi, és a páromat nem is lábaim közé, inkább azok fölé engedem. Így a behatolás nem annyira mély, de a csiklóm intenzívebb ingerlést kap, így hamarabb el is élvezek. A másik technika, hogy a jobb lábamat a mellkasomra húzom, vagy a pasi vállára teszem. Így ugyanis sikerül terpeszt tartanom, csak éppen a fájdalommentes függőleges irányban."

Mivel nincs két egyforma derékfájás, lumbágó vagy azonos erősségű vádligörcs, nehéz általános szabályokkal körülírni, miképpen szeretkezhet a beteg. A szakorvossal való egyeztetést követően a legjobb, amit tehetünk, hogy nem csináljuk azt, ami fájdalmat, kellemetlen érzéseket okoz. Nem szabad teljes mértékben elvetni a szex ötletét, inkább kreatívan kell közelíteni a kérdéshez, de csak addig a határig szabad elmenni, ameddig a testünk engedi.