Az unalmas szex nem feltétlenül egyenlő a rossz szexszel, de ha az együttlétek robotpilóta üzemmódban történnek, minden intimitás és vágy eltűnhet a kapcsolatból, és megkezdődik az érzelmi eltávolodás. A Life.hu most arra volt kíváncsi, melyek azok a tipikus hálószobai baklövések, amik kikapcsolják a női szexradarokat!

Az ’in medias res’ csak egy filmnél ütős kezdés

"A férjem nem akarja megérteni, hogy a szex önmagában nem sokat jelent nekem. Szükségem van hosszas bemelegítésre, amiről ő azt gondolja, hogy valami baj van a libidómmal. Hiába magyaráztam el neki számtalanszor, hogy szexuális téren a férfiak és a nők különböznek egymástól, ő csak a vállát vonogatja, hogy arról igazán nem tehet, amiért nekem más a vérmérsékletem, pedig egyáltalán nem erről van szó. Előjáték nélkül egyszerűen nem élvezem a dolgokat. Annyira frusztráltnak érzem magam emiatt" - mesélte a Life.hu-nak a 34 éves Rita, és sajnos úgy tűnik, a „Bele egyből a közepébe!” nem csak az ő párjára jellemző attitűd.

Forrás: Thinkstock

A 26 éves Andreának is hasonló problémák okoznak fejtörést a jelenlegi kapcsolatában. "A szex nem pusztán az orgazmusról szól, és nem is arra vágyom, hogy a párom az esténk minden apró részletét megtervezze, de egy romantikus vacsora, a finom simogatások és az érzéki csókok sok mindenre meghozhatják a kedvemet."

Megoldás férfiaknak az ágyunalom ellen:
Hogy jobban értsd a lényeget - mielőtt a játékosok pályára lépnek, bemelegítenek, hogy a meccsek során jól teljesítsenek, a nőknek is szükségük van előjátékra a szexuális aktus előtt, ennek hiányában nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak el a csúcsra. Egy önző férfi nemcsak kevésbé vonzó, hanem igazi intimitásgyilkos, és az nem várhatja el a folyamatos odaadást, aki nem törődik a másik érzelmi és testi igényeivel. Fedezd fel kedvesed érzékeny gyönyörzónáit, és kényeztetés közben figyeld a reakcióit, de nem kell minden alkalommal gyengédnek és forgatókönyvszerűnek lenned, hisz egy idő után az is unalmassá válhat.

A szex nem verseny (és több mint közösülés)

Amikor szeretkezésre kerül sor, a férfiak jelentős része szeret kihagyni egy-két epizódot, és azonnali kielégülésre hajtva gyorsan célba térni. A jogászként dolgozó Titanilla szerint a szex nem egy versenyszám az olimpián, amikor teljes fizikai erőbedobással kell futni az aranyéremért. "Én nem akarom mérni az időt, vagy pontszámokat osztogatni, csupán arra vágyom, hogy szépen lassan teljesítsük együtt a távot, aminek a végén aztán mindketten elégedettek lehetünk." Lehet, hogy a férfi igazi alfahímnek képzeli magát, és iszonyúan elégedett a teljesítményével, de ha mindig ugyanazokat a köröket rója, és nem törődik a nő vágyaival, hosszú távon képtelen lesz fenntartani partnere szexuális érdeklődését.

Forrás: Thinkstock

Megoldás férfiaknak az ágyunalom ellen:
A célorientáltság jól működhet egy üzletember, de kevésbé egy szerető esetében.  A női hüvely lenyűgöző és izgalmas szerv, de mielőtt megcéloznád a csúzliddal, lassíts, lazulj el, és szánj időt partnered egész testének felfedezésére. Lehet, hogy szerelmed ágybéli képességeinek frenetikus orgazmusokat köszönhetsz, de soha ne feledd, hogy neki is éppúgy szüksége van törődésre és figyelemre.

Emőke, 39, vezetői asszisztens
"A legtöbb férfi azt hiszi, hogy mindent tud a szexről, csak mert rengeteg pornófilmet látott, és sokak számára ez egyfajta inspirációs forrásként működik.

Az nem baj, hogy ha valaki néha előhozakodik egy merészebb ötlettel, de könyörgöm, miért kell úgy kezelni a nőt, mintha pusztán egy szexjátékszer lenne? Ha pedig az illetőt beindítja a trágár szóhasználat, és ezt a másik oldaltól is elvárja, legalább szoruljon belé némi kreativitás. 'Fogd meg a farkam!' Ennél bénábbat! És hogy én mit unok legeslegjobban az ágyban? Ezeket a pornófilmes kliséket."

Mindig ugyanúgy, ugyanott

A kielégítő szexuális élet elengedhetetlen feltétele a nyitottság, az unalom legjobb ellenszere lehet új helyszínek, új pozíciók, új technikák bevetése. Azoknál a pároknál, akik már évek óta együtt vannak, a kiszámítható rutin különösen ünneprontó lehet. Míg a kapcsolat korai szakaszában mindig van újabb felfedezni való terület, egy idő után a felek olyan mértékben egymásra hangolódnak, hogy pontosan tudják, a másik mikor mit fog tenni, ezért az együttlétnek már ritkán van meglepetés ereje. Még akkor is, ha a férfi olykor-olykor eltér a szeretkezés metódusától, az együttlét könnyen szürkévé válhat, ezért is fontos a kiszámíthatatlanság és a változatosságra való fókuszálás.

Megoldás férfiaknak az ágyunalom ellen:
A legjobb dolog, amit tehetsz, ha szeretnéd igazán felizgatni a kedvesed, hogy elfelejted egy időre a szexuális sémáidat, és nem a klasszikus módon közelítesz felé. Improvizálj! Szóljon másfajta zene a háttérben, teremts különleges hangulatvilágítást, de egy közös fürdőzés is csodákat tehet párod libidójával. Ha még soha nem próbáltátok a konyhában, itt az ideje, és ha a tükör előtt estek egymásnak, a meztelen testek látványa plusz izgalmakat is adhat.

Forrás: Thinkstock
Cintia, 43, területi képviselő
"A pasimnak van egy Family Guy mintás pizsamája, ami meglehetősen elhasznált állapotban van, de imádja. Én viszont egyáltalán nem szeretem, és már többször megjegyeztem neki, hogy néha igazán felvehetne valami dögösebb cuccot, de úgy látom, egyáltalán nem izgatja a véleményem. Nem igaz, hogy csak a férfiak vizuális teremtények, mert nekünk is fontos, hogy a párunk odafigyeljen a részletekre, különösen akkor, ha szexuális együttlétre kerül sor.

Nem azt szeretném, hogy húzzon magára valami erotikus férfirucit, de mindig a kinyúlt pizsamájában látni tényleg elég hervasztó tud lenni. Ja, és a lényeget elfelejtettem. A zokniját sokszor elfelejti szex közben levenni!"

Drágám, folytathatom? Már elélveztél?

Túl sok férfi érzi úgy, hogy szüksége van a nő beleegyezésére minden egyes mozzanatnál, és általában ők azok, akik mindig előre bejelentik, hogy a következő pillanatban mit fognak csinálni. Dögunalom! A nők nem erre vágynak, és igen, szeretnék tudni, hogy mikor mi történik, de a közlékenység eme formája egyáltalán nincs rájuk bódító hatással.

A vágyakról kommunikálni rendkívül vadító, de ha a pasi mindig ugyanazokat a mondatokat szajkózza, ne csodálkozzon, ha a nő szex közben azon töpreng, hogy mikor indítsa el a mosást. A bizonytalanság a legkisebb mértékben sem növeli a vonzerőt, egy jó szerető nonverbális jelzésekből is képes dolgozni, és szavak nélkül kitalálni, mit akar a másik. Ez a tulajdonság nem csupán szívdöglesztővé teszi a férfiakat a nők szemében, hanem sokuknál rendkívül erős vágykeltőként is működik.

Megoldás férfiaknak az ágyunalom ellen:
Törj ki a jófiú-szerepből, és légy bátrabb!  Csempéssz merészebb elemeket az együttlétbe, és próbáljatok ki olyan új dolgokat, amiket eddig talán nem mertetek volna. A szerepjáték nagyszerű módja annak, hogy az élményt a maximumra fokozzátok, az erotikus társasjátékot mindketten imádni fogjátok, és a szexuális fantáziák megosztása is gazdagíthatja az együttlétet.

Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:
"Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a szeretkezés célja sosem lehet az orgazmus. Természetesen örömteli érzés a kielégülés, ám magának az együttlétnek egészében kell élvezetesnek és kellemesnek lennie az elejétől a végéig, sőt a levezetéssel együtt.

Sok férfi számára nem világos, hogy amikor a nő egy kis romantikára vágyik, az alatt mit is ért pontosan, ezért elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció a felek közt, illetve a másikra való odafigyelés. Ha csak a saját igényeire koncentrál valaki, az az ágyban is ugyanúgy fog megnyilvánulni: a másik elégedetlen és csalódott lesz. Szakértőnk szerint a változatosságot illetően nem kell mindig nagy dolgokban gondolkodni, sokszor elég, ha a pár egy másik napszakban szeretkezik, vagy sejtelmes világítással is lehet színesíteni az intim együttlétet.

Az újdonságok kipróbálására való nyitottságot sokan félreértelmezik, és rögtön hármas szexre, párcserére vagy swinger-klubra gondolnak. Ha fel akarjuk dobni a szexuális életünket, ez nem az első lépcső, és nem is a második. Férfiként pedig érdemes odafigyelni párunk metakommunikatív visszajelzéseire. Egy szexuálisan érett partner érzi, hogy a nőnek mire van szüksége ahhoz, hogy minőségi legyen az együttlét, hiszen szex közben a testünk is kommunikál egymással."