Ugyan a szexkütyükkel foglalkozó webshopok a szerepjátékok és bondage-cuccok közé teszik az erényöveket, sokan élnek azonban köztünk olyanok, akik szerint ez nem pusztán az ágyban, a mindennapi életben is fontos kelléknek számít. Olyannyira, hogy ők maguk vértezik fel ezzel a párjukat.

Hűségőrség

Rengeteg mítosz kering az erényövekről, melyeket egészen a középkortól eredeztethetünk. Úgy tartják, a háborúba induló lovagok csatolták fel a feleségeikre, hogy azok így őrizzék meg hitvesi hűségüket. Voltak olyan övek, melyek a nemi erőszak ellen védtek, és olyanok is, amik a maszturbációt akadályozták. Úgy tudjuk, az erényöveket egészen az 1930-as évekig használták, férfiakon és nőkön is, ráadásul egészen fiatal koruktól, hogy megóvják őket a helytelen szexuális viselkedéstől, melyet akkoriban a lelki betegségek fő okozóinak tartottak.

Forrás: www.szegedma.hu

2015-ben, ismerve a szexshopok kínálatát és A szürke ötven árnyalata kapcsán piacra dobott erotikus regények kelléktárát, nem meglepő, hogy az erényövek, a különféle szorító és zárószerszámok a szexuális játékaink részét képezik. Az azonban igazán különös, hogy van, aki száz év elteltével is ebben látja a megoldást a párja hűségére. Aki keres, a kétes értékű kérdezz-felelek oldalakon, valamint a különböző fórumokon igen sok hozzászólást találhat a témában. 2012-es verziókból szemezgettünk:

Bende75 kommentje:
"Az én párom évekkel ezelőtt találta az első ilyen eszközt, és azóta is elvárja (megköveteli), hogy erényövet hordjak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én hibáztam, én nem fértem a bőrömbe, miközben imádtam, szerettem. Miután többször megbocsátott, én még 19-re húztam egy lapot, és nem jött be.

Elhagyott, pedig nagyon szerettük egymást, de nem bírtam nélküle, és visszakönyörögtem magam. Ez volt a feltétele, de nem bántam meg. Nyolc éve házasok vagyunk. Külföldön éltünk, és hamar rájöttünk, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a dologgal. Sokkal több férfi visel erényövet, mint azt gondolnánk. Ne higgyétek, hogy nagyon ritka dolog ez!"
Delilah üzenete:
"Igen, van ilyen nő. Én ilyen vagyok, és még ismerek néhány nőt, aki ilyen. Azonban ismerek olyan férfit is, aki a nőjével hordat erényövet. Egyre többen szeretjük ezt a kis okos eszközt."

Rendkívül színesíti a szexuális életemet, életünket. Nem feltétlen csak a féltékenység miatt szeretjük. Sokkal inkább az irányítás, a tiltás a jó benne."
Raptor hozzászólása:
"Ha a nőm ilyet csinálna velem, az azt jelenti, hogy bármikor zsarolhat a szexszel. Ha ma pl. azt mondja, hogy amíg nem takarítom fel a konyhát, addig nincs szex, megyek, kiverem, oszt suvikszoljon nyugodtan. De ha erényövem volna? Teljesen azt tenne velem, amit akarna, rabszolga lennék!"
Forrás: www.szeresdmagad.hu
Féltékeny vagy? Ez az oka!
A pszichológusok meglehetősen egységesen vallják, hogy a féltékenység gyökere két okra vezethető vissza: a kisajátításra és a kisebbértékűségi komplexusra. A kisajátítás esetében a partnerre vonatkozó birtoklási vágyról van szó, azaz úgy kezeli a személy a párját, mintha annak teste és lelke az ő tulajdona lenne.

A kisebbértékűség esetén a személy alacsony önértékelése áll a féltékenység mögött, azaz bizonytalan önmagában és nem tudatos szinten egy gyermekies függőséget alakított ki párjával. Cikkünket a témáról itt érheted el.

Kobragyilkosok

Míg egy erényöv 20-30 ezer forint között mozog, a másik sakkban tartása, zsarolása és biztonságban tudása, úgy tűnik, felbecsülhetetlen a vásárlók számára. Egy erényövekkel is kereskedő weboldal így ajánlja CB 3000-es modelljét: "Szeretnél a partnerednek egy kis meglepetést okozni? Szeretnéd, ha a félrelépés gyanúja se árnyékolná be a kapcsolatotokat? Ha igen, akkor ezt azt eszközt pont neked találták ki. Rozsdamentes acélból készült, könnyen feltehető, biztonságos, masszív, törhetetlen! A 10 cm hosszú cső tökéletes börtöne a faroknak, az erényöv súlya egész nap emlékeztet a szexuális kiszolgáltatottságra. Ez a szett nagyon jó minőségű krómacélból készült, szélei finoman kidolgozottak a pénisz számára."

Forrás: Thinkstock

Egy ilyen kellék belső hossza 7,5 cm, átmérője 4 cm, a ketrec vége pedig 1,5 centi széles. A leírás szerint a rögzítést két különböző méretű gyűrű biztosítja. A higiéniai és kényelmi szempontok figyelembevétele nélkül is felmerül a kérdés, mégis ki kényszerítené bele a párját egy ilyen darabba, illetve ki lenne képes órákig, napokig elviselni mindezt önmagán, legfőképpen a legbecsesebb testrészén. Erről természetesen megkérdeztük a Life.hu párterapeutáját, Deáki Tímeát is.

Szakértőnknek azonnal eszébe jutott Debbi Wood története, aki kétségkívül a világ legfeltékenyebb nője. Tavaly decemberben számoltunk be a 31 éves Steve és a 43 éves Debbi kapcsolatáról, mely mindössze három éve tart, a nő azonban a románc kezdete óta pornószűrővel, tévénézési tilalommal és hazugságvizsgálóval utasítja rendre a párját, amit a férfi el is tűr. Olyannyira, hogy idén novemberben feleségül is vette párját, aki továbbra is féltékenyen őrzi őt.

Szakértőnk szerint a Debbiéknél oly népszerű poligráf és a szabadság bizonyos fokú korlátozása a maximum, amit még elképzelhetőnek gondol egy ma működő kapcsolatban. "Mindig vannak szélsőségek, de nem hiszem, hogy bárki ilyet viselne az utcán a ruhája alatt. Szexuális játékszerként tudok csak gondolni ezekre, egy bizonyos műellenállás-generátorként. Úgy, hogy ha az egyik fél felveszi, bizonyos feladatok teljesítése után kerülhet csak le róla, vagyis ideiglenesen van csak elzárva."

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:
"Kizártnak tartom, hogy ezek a kellékek kikerüljenek a hálószobából. A szexbe izgalmat hozhat, mint minden más, szabadságot korlátozó eszköz. Azt tudom elképzelni, ha valaki vallási vagy hitbeli kérdés miatt folyamodik ehhez, de inkább egy hóbortnak, valami újdonság felkapásának tartom, ami leginkább egy jelképes dolog, nem pedig valóságos."