Január 20-án bombaként robbant a hír, miszerint a legmeredekebb szexjelenet kimarad A szürke ötven árnyalatából. Nők milliói ijedten kattintottak a rémhírre, miközben végigpörgették az agyukban, vajon melyik rész is lehetett annyira brutális, hogy az már Sam Taylor-Johnsonnál is betegye a kaput. Aztán megkapták a választ.

Vélhetően három napja nem alszik a világ szürkeötven-rajongóinak a fele. Ennyi idő telt el ugyanis azóta, hogy a Variety magazin megszellőztette, az alkotók kihagyták a 2015-ös év egyik legjobban várt filmjéből az ominózus tamponjelenetet. Merthogy ez a trilógia első részének legmeredekebb, legvitatottabb, legkeményebb és legeslegdurvább eseménye. Ilyen és ehhez hasonló szavakkal illették a világ portáljai azt a mozzanatot, amikor is Christian Grey eltávolítja Ana tamponját szex előtt.

Forrás: Thinkstock

Még csak jelenetnek is túlzás nevezni azt a pillanatot, amit az író, E. L. James ennek a mozdulatnak szentelt. Az pedig végképp erős megfogalmazás, hogy ez lenne a történelem legismertebb erotikus regényének legdurvább momentuma. Hogy lássuk, valójában mennyire is sokkoló ez a történés, megkerestük a műben az erre vonatkozó részt:

"Kapaszkodj a mosdóba - utasít, és újra hátrébb húzza a csípőmet, úgy, mint a játszószobában. Lehajolok. A két lábam közé nyúl, és meghúzza a zsinórt - Micsoda?! -, finoman kihúzza a tampont, és a vécébe dobja. Szentséges basszantyú! Jóságos ég!... Jesszusom. És már bennem is van..."

Ennyi. Vagyis ez az, ami nélkül már nem is érdemes megnézni a filmet. Így, hogy nem tárul majd elénk Ana Steele csúnyája, valamint Grey nem az orrunk előtt rántja majd meg a tízcentis madzagot, és hajítja bele látványosan a lány használt tamponját a budiba, nem is érdemes kikelnünk az ágyból. Legalábbis így vélekedik Ramin Setoodeh, a Variety nyíltan meleg újságírója, aki egyébként többek között arról is híres, hogy gyalázatos cikkeket ír színészekről, celebekről.

Megkérdeztük eseti férfiszakértőnket, Pétert, akinek továbbra sem ez az igazi neve, és aki már a Budapesten fellelhető, szürkeötvenes szexmenü tesztelésében is segédkezett, hogy mi a véleménye a filmvilág idei legnagyobb anomáliájáról:

Péter, 28, aki egyébként nem olvasta a könyvet:
"Kíváncsi voltam, mi lehet annyira durva, hogy kihagyják, és tamponnal kapcsolatos. De legalább valami olyasmire számítottam, hogy a használt tampont teafilternek használta, vagy valami... De az, hogy csak kidobta, hogy ne zavarja annyira a farkát, az nem valami nagy szám... Ez a legjobbakkal is megesik néha..."
Forrás: Thinkstock

Természetesen a hazai kommentelőket sem kellett félteni, rögtön magukénak érezték a problémát, amint felrobbantotta az internetet a hír. Az Origo cikke alatt például számtalan érzékeny hozzászóló hagyta ott virtuális lábnyomát a téma kapcsán.

Dakobacsi:
"mivel fenn van az a fránya tampon... jöhet az anál..."
Asperatus:
"Különben meg ez a tampondobálás a klotyóba egy nagyon ostoba minta - lehet, hogy Greyéknél nem gond, de a társasházban éppen karácsonykor utánozta egy liba a jelenetet. Eredmény: dugulás, szerelő, húszezer forint. Ki tudja, hány buta 'olvasó' hiszi a Szürke óta, hogy neki is lehet, amit egy könyvben."
Trükkös Frici:
"Szegény nők, még a pornójukat sem tudják rendesen megfilmesíteni."
Tatiati:
"A sok hülye érzéketlen nő ahelyett, hogy végre odaadóan leszopná otthon a pasiját szerelemből, hogy örömet okozzon neki, inkább elmegy és kőkemény pornót néz a moziban. Gratulálok!"
Amion:
"Szóval az írónőjének még soha nem volt dolga normális pasival, vagy egyáltalán semmilyen pasival. A BDSM lehet izgató, de nem úgy, ahogy ebben a könyvben szerepel. Ez inkább egy kielégítetlen vénkisasszony vágyálmait tükrözi. Az meg, hogy a pasi távolítja el a tampont, aztán dugnak a csajjal, elég undorító, legalábbis szerintem."
Forrás: www.fiftyshadesbath.com/

Felmerül hát a kérdés, hogy tampondráma ürügyén kinek is van baja most a menstruáció alatti szexszel. Ha ugyanis annyira szeretjük, hogy még a plázamoziban is szívesen néznénk többedmagunkkal, akkor mi is benne olyan meredek, vitatott, kemény és sokkoló?

A Life.hu-n több cikk is született már a témában, mind szexuális, mind pedig egészségügyi szempontok alapján. Győri Szilvia szexuálpszichológus korábban például így vélekedett a témáról: "Egy stabil és kölcsönös bizalmon alapuló párkapcsolatban nem kell, hogy a menstruáció visszafogja a szexuális életet, ám az őszinte kommunikáció mindkét fél részéről elengedhetetlen. Ha erre vágyunk, jelezzük az igényünket finoman a másik felé, és oszlassuk el a kételyeit, hogy ezzel nem okoz nekünk fájdalmat vagy kellemetlenséget. Fontos, hogy ne erőltessük rá a párunkra az akaratunkat, és fogadjuk el, ha nincs hozzá kedve."

Bizonyos óvintézkedéseket igényel:
"A nemi aktust megelőzően mosakodjunk meg alaposan. Soha ne felejtsük el a tampon eltávolítását, és készítsünk elő nedves törlőkendőt. Tegyünk az ágyra egy sötét színű törölközőt, mert egy vérfoltos, fehér lepedő kiábrándító látványt kelthet. Szeretkezést követően érdemes lezuhanyozni, és partnerünk is gondosan mossa meg a péniszét, mert ilyenkor sokkal nagyobb az esélye egy gombás vagy bakteriális fertőzés kialakulásának" - tanácsolja a szakértő.

A női magazinok ajánlgatásaitól függetlenül persze senkinek sem kell szexelnie a menzesze alatt, ha nincs hozzá kedve, gusztusa. Mint ahogy nem kell véletlen szándékossággal, meztelenül nekifeszülni egy vörös bőrpadnak sem, legfőképpen nem a fájdalom vörös szobájában, és hagyni, hogy egy öv hatszor beleharapjon a fenekünkbe. Mert ha valami, akkor inkább ez A szürke ötven árnyalatának, vagyis az első kötetnek a legkeményebb jelenete, a többi Mr. Grey olvasatában vaníliaszex csupán.

Persze, az is érthető, hogy már hetekkel a mamipornó-apokalipszis Valentin-napi kirobbanása előtt kell a hájp a mozinak. De az, hogy napokon keresztül a hátán pörögjön a világsajtó, amiért nem lesz véres szex nachoshoz, az enyhe túlzás. Azt senki sem gondolhatta komolyan, hogy Ana és Christian kapcsolatának ezen részletét valóban vászonra viszik. Azon a tényen ugyanis, hogy a film készítői a már említett Variety-cikkben leszögezték, hogy nem egy pornófilmet forgattak, vagyis a könyvnek egyébként ezt a teljesen felejthető jelenetét eszükbe sem jutott leforgatni, valahogy mindenki átsiklik.

Forrás: Thinkstock

"Soha nem is volt szó arról, hogy beletesszük a filmbe" - szögezte le Sam Taylor-Johnson, a film rendezője. És mint ismeretes, a minél nagyobb célközönség, és természetesen a színészek által meghúzott határok miatt sem forgattak le ehhez hasonló témákat. "Nincs szüksége a mozinak az ilyen részekre. Ez már egy teljesen másik médium" - fűzte hozzá a producer, Michael De Luca. "A szürke ötven árnyalata elsősorban egy romantikus, szerelmi történet, a szex pedig csak egy része ennek" - tette fel végül az i-re a pontot a könyv szerzője, E. L. James.

De hogy egyébként emiatt senkinek a lelkében ne maradjon űr a későbbiekben, már a hivatalos, február 12-ei premier előtt három héttel megtekinthető a tamponsztori animált verziója. Így pedig most már mindenki nyugodtan aludhat.